Geel gras herstellen

Het liefste heeft iedereen natuurlijk een prachtig groen gazon waar niet veel aan gedaan hoeft te worden. De realiteit is helaas anders. Elk gazon heeft veel onderhoud nodig en het kan dan ook zomaar eens voorkomen dat er iets mis is met het gazon. Geel gras is een naar iets en het gazon ziet er direct lelijk en onverzorgd uit. Wat je hieraan kan doen en hoe het veroorzaakt wordt? Goodgardn vertelt je alles wat je nodig hebt om geel gras te herstellen en meer. 

Gras wordt geel: hoe komt dit?

Geel gras of gele plekken in het gazon kunnen door ontzettend veel verschillende factoren veroorzaakt worden. Wij hebben een rijtje voor je gemaakt met alle oorzaken die het gele gras in jouw gazon veroorzaakt kunnen hebben. Als je een oorzaak herkent en denkt dat dit bij jouw gazon het geval is geweest, dan kun je aan de slag met geel gras herstellen. 

 • Gras wat te kort gemaaid is. 
 • Gras wat gemaaid is met een botte grasmaaier.
 • Te droog of juist te nat gras.
 • Te weinig of teveel voedingsstoffen.
 • Urine van huisdieren.
 • Mieren.
 • Engerling, emelten of schimmels.

Gele plekken in gazon herstellen

Bij vrijwel iedere oorzaak is een makkelijke oplossing te vinden. Zo kun je bij een botte grasmaaier de grasmaaier slijpen, als de gele plekken komen door urine van huisdieren kun je deze huisdieren voor een periode niet meer in de tuin laten plassen en bij te droog of te nat gras kun je extra of juist geen water geven. Klinkt allemaal logisch, maar gras onderhouden kan nog weleens lastig zijn. Bekijk dan ook ons stappenplan onderaan dit artikel met hoe je het beste je gazon onderhouden kunt om gele plekken in het gazon te herstellen. Echter, heb je last van schimmels in de tuin die het gras geel maken? Dan heb je een groter probleem. Hier is niet veel aan te doen en je kunt dan het beste contact opnemen met een hovenier. 

Gele plekken in gazon voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dit geldt ook voor gele plekken in het gazon. Door je grasveld zo goed mogelijk te onderhouden en te verzorgen kun je dit namelijk voorkomen. Je zult het gras regelmatig moeten maaien en sproeien. Ook is kalk strooien belangrijk in het groen en gezond houden van het gazon. Voor meer tips en tricks over het gazon kun je onze andere artikelen over het onderhouden van het gazon bekijken.

geel-gras-herstellen-goodgardn

Stappenplan: geel gras wordt weer groen

Om geel gras weer groen te krijgen zul je stappen moeten ondernemen. Wij hebben een stappenplan opgesteld die ervoor zorgt dat jij hoogstwaarschijnlijk snel weer groen gras hebt in plaats van geel gras:

 • De oorzaak vinden. Neem de lijst die wij hierboven in dit artikel voor je hebben geschreven erbij en ga alle oorzaken af. Veel van de oorzaken zul je herkennen, omdat ze aan jezelf liggen. Voor andere oorzaken zul je even naar het gras moeten gaan kijken. 
 • Oorzaak bestrijden. Als je eenmaal de oorzaak gevonden hebt, kun je deze gaan bestrijden. Vaak kan dit gemakkelijk gedaan worden. Is de oorzaak ongedierte? Dan zijn hier verschillende middelen voor op de markt.
 • Onderhoudsplan opstellen. Om te voorkomen dat het gras weer geel wordt, zul je een onderhoudsplan op moeten stellen. Hoe vaak ga je het gras maaien? Wanneer strooi je kalk? Wat is het beste moment om te bemesten? Dit zijn allemaal vragen die je zult moeten beantwoorden om te voorkomen dat er weer gele plekken in gazon ontstaan.
 • Gras optimaal verzorgen. Als je je goed aan het onderhoudsplan houdt, dan zullen de gele plekken verdwijnen en niet snel meer terugkomen. 

Succes met geel gras herstellen en laat ons weten of het gelukt is! 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.