Vogelvoer maken

Vogelvoer maken? Zelf vogelvoer maken is hartstikke leuk om te doen én je helpt de vogels een handje! Soms kunnen ze namelijk maar moeilijk eten vinden en dan moeten wij de tuinvogels voeren. Je kan vogelvoer maken van pindakaas of frituurvet, maar met vogelzaad knutsel je ook leuke dingen in elkaar. Door het zelf te maken heb je natuurlijk ook goedkoop vogelvoer. Wij zetten allerlei leuke ideetjes voor je op een rijtje voor het wintervoer voor vogels dat je zelf kunt maken. En wanneer moet je vogelvoer eigenlijk ophangen?

Vogelvoer zelf maken - Goodgardn.nl

Vogelvoer maken: vetbollen

Hoe maak je vogelvoer? Vogelvoer maken is makkelijker dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk vogelvoer maken met frituurvet. Zelf vetbollen maken is zo gepiept en vogels zijn er gek op. Misschien heb je je nooit bedacht om vogelvoer te maken met frituurvet, maar dit is wel hoe je zelf vetbollen gaat maken:

  1. Smelt frituurvet in een pan.
  2. Voeg nu vogelzaad toe aan het mengsel en roer het goed door. Laat het daarna afkoelen.
  3. Nu gaan we echt zelf vetbollen maken. Giet het mengsel in mallen, zoals een glas, sinaasappelschil, halve kokosnoot of iets anders ronds.
  4. Als het mengsel hard is geworden, kun je de vetbol uit de mal halen.

Zelf vetbollen maken is dus niet zo ingewikkeld. Het is ook heel leuk om dit een keer met kinderen te doen. Misschien denk je nu: maar welk frituurvet is geschikt voor vogelvoer? Dit maakt eigenlijk niet uit, als het maar ongebruikt en ongezout is.

Mezenbollen maken

Wat zit er in vogelvoer? Dit is per vogelsoort anders. Je kunt bijvoorbeeld ook speciaal mezenbollen maken. Mezen houden vooral van ongezouten pinda’s, vogelzaad en zonnebloempitten. Gebruik deze materialen als je zelf vetbollen gaat maken voor mezen. Andere vogels maak je weer blij met meelwormen, broodkruimels of kaas zonder korst. Kijk dus voor je vogelvoer gaat maken goed welke vogels er vooral in jouw tuin zitten. Zoek vervolgens op wat deze vogels lekker vinden en verwerk dit in het vogelvoer voor de winter of herfst.

Vogelvoer maken met pindakaas

Door zelf vogelvoer te maken met pindakaas heb je voor lange tijd goedkoop vogelvoer. Je kunt speciale pindakaas voor tuinvogels kopen in vrijwel ieder tuincentrum. Smeer een vogelhuisje in met de pindakaas voor vogels, zodat de vogels sterker worden aangetrokken. Je kunt ook op andere manieren vogelvoer maken van pindakaas. Smeer bijvoorbeeld een lege toiletrol in met pindakaas en rol deze door vogelzaad. Je kunt pindakaas voor vogels bijvoorbeeld ook verwerken in vetbollen. Je merkt het al: zelf vogelvoer maken gaat gepaard met veel creativiteit!

Vogelvoer maken pindakaas - Goodgardn.nl

Tips voor zelf vogelvoer maken

We geven je graag nog wat tips voor zelf vogelvoer maken. Dan moet het goedkomen!

  • Wanneer moet je vogelvoer ophangen? Eigenlijk kan je elk seizoen wel iets ophangen. In de winter mag je alles in grote getalen ophangen. Je kan dan bijvoorbeeld zelf vetbollen maken. In de lente en zomer kun je tuinvogels voeren met eiwitrijkvoedsel. Dit zit bijvoorbeeld in insecten. In de herfst mag het eerste vogelvoer worden opgehangen, maar de tuinvogels eten dan ook graag de bessen uit je tuin.
  • Gebruik dit nooit als je vogelvoer gaat maken: zout, melk, plastic netjes, boter of margerine, gekookte etensresten.
  • Tuinvogels voeren doe je met mate. Overmatig voeren trekt ongedierte aan, waardoor ziektes zich kunnen verspreiden.
  • Hang en leg zelfgemaakt vogelvoer op beschutte plekken, zodat tuinvogels rustig kunnen eten.

Vogelvoer maken is natuurlijk het leukst als het ook echt wordt gegeten, houd deze tips dus altijd in je achterhoofd!

Vogelvoer maken of kopen

Alle benodigdheden voor zelf vogelvoer maken vind je in een tuincentrum bij jou in de buurt. Zo kun je vogelvoer maken met pindakaas voor vogels, maar er zijn ook allerlei soorten vogelzaad te koop. Zelf vetbollen maken is heel leuk, maar deze zijn natuurlijk ook te koop in het tuincentrum. Net als allerlei soorten wintervoer voor vogels. Ook online kun je vetbollen en vogelvoer kopen. Begin vandaag nog met het helpen van tuinvogels!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.