Vetbollen maken

Tijdens de winter hebben de vogels in je tuin niets liever dan een heerlijke vetbol. In de winter kunnen sommige vogels namelijk tot wel 10 procent van hun lichaamsgewicht per nacht verliezen!  Met vetbollen komen zij snel en gemakkelijk weer op hun reguliere lichaamsgewicht. Hoe maak je vetbollen voor vogels? Met de tips uit dit artikel kunt u vetbollen maken binnen no-time. Ook lees je hoe, waar en wanneer je het beste je vetbollen ophangen kunt.

Vetbollen maken voor vogels - Goodgardn.nl

Hoe maak je vetbollen?

Zelf vetbollen maken is gemakkelijker dan je denkt. Ten eerste moet je kiezen welk vet je gaat gebruiken voor vetbollen. Omdat er zo veel verschillende manieren zijn om zelf vetbollen te maken hebben wij deze onderverdeeld in drie verschillende soorten vetbollen:

  • Vetbollen maken van pindakaas
  • Vetbollen maken zonder frituurvet
  • Vetbollen maken met boter

Vetbollen maken van pindakaas

Vetbollen maken van pindakaas is niet alleen leuk voor de vogels, maar het is ook een leuke activiteit om te ondernemen met de (klein)kinderen. Vetbollen maken kan gemakkelijk binnen gedaan worden, en is dus een leuke activiteit voor op een regenachtige middag. Wil je de vogels in je tuin niet alleen de winter doorhelpen, maar wil je ook dat de vogels vaker terugkomen? Een vetbol maken van pindakaas is dan een goede keuze. Het enige wat je nodig hebt is een lege keukenrol, pindakaas en vogelzaad. Vogelzaad kopen kun je doen bij een tuincentra of dierenspeciaalzaak in de buurt. Je smeert de pindakaas om de lege keukenrol heen en strooit hier het vogelzaad overheen.

Vetbollen maken zonder frituurvet

Vetbollen maken voor vogels kan soms nog wel eens een zooitje worden. Al helemaal als je ervoor kiest om vetbollen maken te doen met met frituurvet. Om te voorkomen dat het een zooitje in huis wordt kun je vetbollen maken zonder frituurvet. Je kunt gemakkelijk vetbollen maken voor vogels met wat blaadjes gelatine, goedkoop vogelzaad voor tuinvogels, een beetje bloem of meel en muffinvormpjes. Zo wordt zelf vetbollen maken je nog gemakkelijker gemaakt.

Vetbollen maken met boter

Je kunt gemakkelijk zelf vogelvoer maken met wat ongezouten boter, een oude keukenrol en vogelzaad. Rol de oude keukenrol in de boter en strooi hier vogelzaad overheen. Simpeler dan dit kan vetbollen maken niet worden! Vetbollen maken met boter is één van de gemakkelijkste opties om vetbolletjes te maken. Om toch een hele middag met de (klein)kinderen te vullen kun je ervoor kiezen om meerdere vetbollen te maken van alle soorten. De vetbollen in uw tuin komen toch wel op; zeker in de winter als de tuinvogels trek hebben!

Vetbol maken - Goodgardn.nl

Wanneer moet je vetbollen ophangen?

Vetbollen ophangen kun je het ophangen in de winter. Tuinvogels verliezen dan veel lichaamsgewicht en moeten veel vetten binnen krijgen om op het juiste lichaamsgewicht te blijven. Het verschilt per vogel waar u de vetbollen het beste kunt ophangen. De ene vogel houdt ervan als de vetbol hoog hangt, terwijl de andere vogel graag heeft dat deze bij een struik hangt. Vogelvoer maken is een goede activiteit voor op de regenachtige middagen in de winter. Is uw vetbol heel snel op? Dan kunt u er ook meerdere vetbollen maken in één middag.

Vetbollen maken met dierlijke vetten

Vetbollen van dierlijke vetten worden ook wel mezenbollen genoemd. Je kunt vrijwel overal mezenbollen in de winkels kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf mezenbollen te maken. Door de mezenbollen zelf te maken zijn de vetbollen ook stukken veiliger voor vogels. Tenminste, als u de vetbollen maakt zonder plastic netje eromheen. De vogels in uw tuin kunnen op deze manier geen ongewenst plastic binnen krijgen. Maak je vetbollen dus zelf en houdt de vogels gezond!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.