Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Wat is meeldauw? Meeldauw is een plantenziekte die helaas vaak voorkomt. Heb je wit of grijs gekleurde stippen op je bladeren? Dan bestaat er een grote kans dat jouw plant getroffen is door meeldauw. Dit is een schimmel die je planten kan aantasten, maar waar komt meeldauw vandaag en hoe kun je meeldauw bestrijden?
Meeldauw komt niet alleen voor in de reguliere voor- of achtertuin, maar ook in de moestuin. Meeldauw komt vooral voor bij een lange periode van droog en warm weer. Je kunt meeldauw herkennen aan de witte of grijze stof op de bladeren, stengels en bloemen. Als de meeldauw langer op de bladeren blijft, dan gaan de bladeren omhoog krullen. Naast echte meeldauw bestaat er ook de valse meeldauw. Dit is een schimmel die aan de onderkant van de bladeren ontstaat en de bladeren worden bedekt met gele vlekken.
Meeldauw voorkomen is natuurlijk beter voor je plant dan bestrijden. Meeldauw kun je voorkomen door de planten niet al te vochtig te maken, het water wat je giet niet op het blad te gieten en ervoor zorgen dat de planten genoeg lucht krijgen. Als er toch meeldauw op de plant komt, dan moet je de meeldauw gaan bestrijden.
Wat te doen tegen meeldauw? De bestrijding van echte en valse meeldauw is redelijk moeilijk. Als de plant eenmaal onder de meeldauw zit, dan kun je het beste de door meeldauw aangetaste delen zoveel mogelijk wegsnoeien. Ook zijn er natuurlijk genoeg manieren om de meeldauw op natuurlijke of chemische wijze te bestrijden, waaronder:
Meeldauw bestrijden met azijn doe je door één deel azijn met twee delen water te mengen en dit te sprayen over de planten. Het is heftig voor de plant en het kan zomaar eens zijn dat andere planten of dieren in de buurt van de aangetaste plant het ook zwaar krijgen. Meeldauw bestrijden met melk is een goedkope optie om van meeldauw af te komen. Je kunt het beste vier delen magere melk en zes delen water gebruiken. Doe deze delen bij elkaar in een plantenspuit. Je kunt hier een snufje zout in doen, omdat zout de slakken weert die melk heerlijk vinden. Meeldauw bestrijden met knoflook is enigszins simpel. Je snijdt vijf teentjes knoflook fijn en dan meng je dit met één liter water. Het is de bedoeling dat je dit één dag laat staan en dan verdund met nog eens drie liter water. Giet dit mengsel goed af en sproei het over de getroffen planten. Ook kun je natuurlijk meeldauw bestrijden met verschillende chemische bestrijdingsmiddelen die te koop zijn bij tuincentra of speciaalzaken bij jou in de buurt.
Meeldauw op rozen of meeldauw die andere planten aantast is geen pretje in de tuin. Er zijn verschillende (chemische) middelen tegen meeldauw, maar je zult toch zelf moeten kijken wat het beste werkt tegen de meeldauw in jouw tuin. Het bestrijden van meeldauw kan namelijk anders zijn in iedere tuin! Het beste middel tegen meeldauw is volgens vele de hiervoor genoemde methode: meeldauw bestrijden met melk.
Meeldauw is niet direct schadelijk voor de gezondheid van de mens. Wel moet erop gelet worden dat de schimmels geen sporen in de lucht kunnen achterlaten. Deze sporen kunnen wel voor luchtweginfecties zorgen en kunnen ook gevaarlijk zijn voor honden en katten. Hierdoor is het belangrijk dat je meeldauw bestrijden zo snel mogelijk doet.
Heb jij toevallig meeldauw in de tuin gesignaleerd? Bestrijd meeldauw met deze tips! Laat ons weten welke methode het beste voor jou heeft gewerkt.