Emelten bestrijden

Heb jij last van emelten in het gras en wil je weten hoe je emelten bestrijden kunt? In dit artikel lees je een stappenplan hoe je het beste deze langpootmuggen bestrijden kunt. Wat zijn emelten eigenlijk precies?

Wat zijn emelten?

Emelten zijn insecten die onder de muggen vallen. Vrijwel alle soorten emelten worden groter in vergelijking met andere muggen, hierdoor de naam langpootmuggen! Emelten of langpootmuggen zijn onschuldig, maar helaas is de kans groot dat de larven van deze insecten jouw gewassen beschadigen. De emelten leggen namelijk eitjes in het gras. Per keer legt een vrouwtje maar liefst tussen de 300 en 400 eitjes. Binnen een korte tijd kun je dus erg veel last krijgen van deze beestjes. Bij vrijwel ieder ongedierte geldt: je kunt deze beter voorkomen dan bestrijden.

Stap 1: Emelten voorkomen

Emelten bestrijden met gif hoeft niet als je de emelten voorkomen kunt! Alleen… hoe doe je dit precies? Emelten worden aangetrokken door het licht. Als het eind zomer is en de avonden worden weer korter, dan is de kans groot dat deze langpootmuggen even een kijkje komen nemen binnenshuis of bij de verlichting in de tuin. Zoals eerder vermeld leggen de emelten hun eitjes in het gazon. Als je de tuinverlichting verder van het gazon af plaatst, dan bestaat er de kans dat de emelten zich niet zullen gaan vestigen in jouw tuin!

Emelten bestrijden gazon

Stap 2: Emelten in gras signaleren

Is het voorkomen van de emelten niet helemaal gelukt? Dan stappen we over op de bestrijding van emelten. Als eerste zul je emelten moeten vinden in het gras. Je kunt de emelten in de zomer of in de herfst rondom je huis waarnemen, maar ook is een afstervend gazon een teken dat emelten zich helaas in jouw tuin hebben gevestigd. Er is nog een manier om emelten op te sporen in de tuin. Je kunt het beste een zwarte vuilniszak nat maken en deze op je gazon neerleggen. Als je deze de volgende ochtend omdraait, zul je hier wel of geen langpootmuggen in vinden. De emelten komen namelijk soms in de nacht van de grond en kunnen op deze manier niet de grond weer intrekken. Liggen er langpootmuggen op de plastic zak? Helaas… dan hebben deze beestjes zich gevestigd in jouw tuin.

Stap 3: Emelten in gazon bestrijden

Het is jammer genoeg best een werk om emelten in gazon te bestrijden. Er zijn verschillende chemische of natuurlijk middelen voor, maar welke werkt nou het beste? De volgende manieren zijn populair om emelten of langpootmuggen te bestrijden:

  • Gras kort maaien
  • Emelten bestrijden met knoflook
  • Emelten bestrijden chemisch

Het beste kun je beginnen om emelten te bestrijden door het gras zo kort mogelijk te maaien. Op deze manier hebben emelten geen plek om te schuilen en zullen ze snel op zoek gaan naar een ander warm en beschut gazon. Zorg er dus voor dat jouw gazon zo kort mogelijk is en bestrijdt de emelten zonder gif te gebruiken!

Stap 4: Emelten bestrijden met knoflook

Zijn de emelten niet weggegaan, ook al heb je het gras kort gemaaid? Emelten bestrijden met knoflook is vrij simpel. Het is een kruid met een penetrante geur die eigenlijk ervoor zorgt dat de emelten op afstand gehouden worden. Leg dus wat knoflook neer in de tuin of plant knoflook en zorg dat je van deze vervelende beestjes afkomt.

Bestrijding emelten

Stap 5: Emelten bestrijden met gif

Als de twee stappen hiervoor niet zijn gelukt, is het dan toch echt tijd om emelten te bestrijden met gif. Je kunt speciale korrels kopen die emelten en engerlingen bestrijden. Deze korrels verspreid je over het gras en de emelten zullen verdwijnen. De meeste korrels die worden verkocht zijn niet schadelijk voor mens, dier en milieu dus je kunt ze zonder een al te groot schuldgevoel in de tuin gebruiken.

Is het jou al gelukt om emelten te bestrijden? Laat het ons weten als je nog een andere manier hebt van emelten bestrijden, wij zijn hartstikke benieuwd.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.