Tuin winterklaar maken

Langzamerhand wordt het steeds kouder buiten. De winterjassen worden uit de kast gehaald en winkels verkopen in grote getale; mutsen, wollen sokken en handschoenen. Daarnaast wordt erwtensoep, in de volksmond ‘snert’, steeds meer gekocht. De meeste mensen hebben hun garderobe al aangepast op de kou, maar velen vergeten hoe belangrijk het is om je tuin winterklaar te maken. Weet jij welke planten en bestemd zijn tegen het gure winterweer van Nederland? Moet jij je tuin radicaal aanpassen of kan je sommige planten ongeroerd laten staan zonder dat deze vergaan? Hoe overleeft een hortensia de winter? Door een goede verzorging natuurlijk! Onderin vind je een handig stappenplan voor het snoeien van je Hortensia.

Rode bes aan de boom

Winterwonderland

Er zijn veel plant- en bloemsoorten die tijdens de winter goed verzorgt moeten worden. Een groot aantal Nederlanders bezitten immers een tuin, wat een groot effect heeft op je totale woonomgeving. Begin allereerst met het knippen van uitgebloeide bloemen. Net zoals bij de hortensia, mag je de levenloze stengel ook afknippen. Laat echter de bladeren van een plant wel zitten, deze bladeren beschermen je planten tegen vorst! Zorg dat je voor januari je bomen gesnoeid hebt, bepaalde bomen maken dan namelijk weer sapstroom aan. Rozenstruiken hoeven niet tot de wortel gesnoeid te worden, maar kan je afknippen tot kniehoogte. Als jij een liefhebber bent van bloemen die zich in de lente tonen, is het slim om alvast bloembollen te planten in de winter. Hierdoor ben jij zeker van een vrolijke achtertuin wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien.

Kerst op zijn best!

Naast het winterklaar maken van je tuin, staat kerst binnenkort weer voor de deur. Dit is een leuke periode van het jaar. Alhoewel het vroeg en lang donker is buiten, kunnen deze donkere dagen toch gezellig zijn. Denk aan de tijden dat je samen met je vrienden of gezinsleden binnen zit met een warme trui en chocolademelk met slagroom drinkt. Ook kerstbomen en lichtjes zijn een fijne element van kerst. Cadeautjes onder de kerstboom en kerstversiering buitenKerst is dichterbij dan je denkt. Het wordt weer tijd om het huis te versieren, zowel binnenshuis als buitenshuis! Kerstversiering in de voor- en achtertuin wordt nog weleens vergeten, maar veroorzaakt wel meer kerstsfeer. Zo zijn er talloze manieren om je huis in te richten.  geeft mensen een extra warm gevoel. Door je tuin op te vrolijken met kerstverlichting, kerstballen en een kerstboom kom jij van een lange dag werken thuis met een glimlach op je gezicht! Er zijn dus genoeg mogelijkheden om je tuin op te vrolijken in de winter. Behalve het beschermen en onderhouden van planten die in je tuin staan, kan je ook op zoek gaan naar planten die weerbaar zijn tegen het koude winterweer van Nederland. Vergeet niet je gazon winterklaar te maken!

Hortensia in de winter

Hortensia snoeien

Terug naar het winterklaar maken van je tuin. Over het algemeen is het vrij duidelijk dat een steel van een uitgebloeide bloem afgeknipt moet worden. Maar de Hortensia heeft een specifiekere behandeling nodig. Een Hortensia bestaat, zoveel velen niet weten, uit twee soorten. De “Hydrangea arborescens (strong) Annabelle” is een bundel van witte bloemetjes. De “Hydrangea paniculta” is de bekendere soort en bestaat uit een stevigere steel met kegelvormige bloementjes.

Stappenplan: Hortensia snoeien

  1. Snoei je Hortensia aan het eind van de winter
  2. Zorg ervoor dat het na het snoeien niet gaat vriezen
  3. De ‘snoeiwonden’ van de Hortensia kunnen dan herstellen
  4. Laat tijdens de wintermaanden uitgebloeide bloemen zitten
  5. Knip dode twijgen volledig af tot aan de wortel
  6. Knip een derde tot de helft van de twijgen weg van de volledige hortensiaplant
  7. De resterende twijgen krijgen hierdoor de kans om volledig te bloeien

Een hortensia maakt geheel nieuwe wortels aan, wanneer jij dode twijgen afknipt. Zo voorkom jij dat je hortensia stopt met bloeien. Op deze wijze blijft je hortensia in goede staat en beleef je er nog jaren plezier aan! Veel plezier met je tuin winterklaar te maken en vergeet niet te snoeien!

 

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.