Wanneer hortensia snoeien

Wanneer hoor je een hortensia te snoeien? Veel mensen hebben deze vraag, omdat iedereen wil voorkomen dat de bloemen van de hortensia niet mooi meer terugkomen. Want een hortensia snoeien, wanneer en hoe doe je dat? Dit artikel geeft alle antwoorden op deze vraag. Of jij jouw hortensia moet snoeien en welke maand dit gebeuren moet, dat lees je in dit artikel.

 

Hortensia annabelle snoeien - Goodgardn.nl

Welke soorten hortensia moeten gesnoeid worden?

Er zijn veel verschillende soorten Hortensia planten die allemaal van elkaar verschillen. Elke soort heeft verschillende eisen, ook als het gaat om het snoeien van een hortensia. Bij sommige soorten hortensia’s kan het voorkomen dat je als je gaat snoeien de bloemknoppen verwijdert. Lees altijd goed de bijsluiter die je krijgt bij de aankoop van een hortensia. Hier staat precies in wanneer je hortensia snoeien moet, in het najaar of voorjaar. Er zijn verschillende soorten hortensia’s, waaronder:

  • Boerenhortensia
  • Eikenbkadhortensia
  • Fluweelhortensia
  • Klimhortensia

Deze soorten vormen allemaal bloemen op hout dat overjarig is. De bloemen die op deze hortensia soorten komen, vormen zich dus op takken die minimaal een jaar oud zijn. Als je deze oude takken dus snoeit, zullen deze hortensia planten geen bloemen geven dat jaar. Het is dan ook slim om het snoeien van deze hortensia soorten zolang mogelijk uit te stellen. Als je toch deze hortensia snoeien wil, dan kun je het beste het ene jaar de ene helft snoeien en het andere jaar de andere helft.

Er zijn ook hortensia soorten waarbij de bloemen groeien op eenjarig hout, hier vallen de pluimhortensia en de Amerikaanse hortensia onder. Hier kunnen de oudere takken dus gesnoeid worden. De populaire hortensia annabelle valt ook onder deze categorie, hoe je een hortensia annabelle snoeien moet, daar kom je nu achter.

Hortensia verzorging - Goodgardn.nl

Hortensia snoeien: wanneer en hoe doe je dat?

Als het gaat om het snoeien van een hortensia is de periode waarin je dit doet erg van belang, maar ook natuurlijk de manier waarop je het doet! De hortensia soorten waar de bloemen op de oudere takken groeien, daarbij kun je het beste alleen de dode bloemen wegknippen. Echter, hortensia soorten waarbij de bloemen op eenjarig hout groeien, die kun je uitgebreider snoeien. De hortensia annabelle snoeien bijvoorbeeld, dit doe je door de takken sterk terug te knippen. Je weet nu hoe je de hortensia snoeien moet, maar nog niet wanneer. De vraag is nu natuurlijk: ‘’Wanneer moet je een hortensia snoeien?’’

Wanneer moet je een hortensia snoeien?

Een hortensia snoeien, wanneer doe je dit? Ook al zijn er verschillende soorten hortensia planten, de meeste soorten moeten in dezelfde tijd gesnoeid worden. Het is belangrijk dat de hortensia’s in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Op deze manier krijgen de hortensia’s namelijk weer de kans om te groeien. Maar een hortensia snoeien, welke maand doe je dit precies? Bij de soorten waarbij de bloemen op de oudere takken groeien, snoei je de hortensia in de maand maart of begin april. Bij de soorten waar de bloemen op jonge takken groeien, kun je bijvoorbeeld de hortensia annabelle snoeien in april of mei.Een hortensia kan met de juiste verzorging hartstikke lang meegaan. Wil je je hortensia vermeerderen? Dit kan eenvoudig door de hortensia te stekken.

Wil je meer informatie over de vraag: ‘’Wanneer kun je hortensia snoeien?’’ Ga dan naar een tuincentrum bij jou in de buurt en vraag het één van de medewerkers! Ook kun je natuurlijk altijd de informatie bekijken die wordt meegeleverd bij de aankoop van een hortensia. Is het jou gelukt om je hortensia op de juiste manier te snoeien, of heb je nog tips? Wij horen het graag van je! Succes met het snoeien van jouw hortensia!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.