Snoeien in de winter

Het wordt sneller donker buiten en de temperatuur daalt. Moet je planten snoeien met vorst? Of Snoeien als het vriest of kan je beter je tuin met rust laten tijdens de wintermaanden? Dan rest er nog de vraag welke planten je het best kan snoeien per seizoen. De snoei-regel is eigenlijk vrij simpel; bladverliezende bomen of andere planten kan je gewoon snoeien. In de winter staan ze op tijdelijke pauze en produceren bomen geen sapstroom, dus de beste tijd om je bomen of struiken te snoeien is de winterDe winter is een seizoen waar niet alle planten en dieren voor gemaakt zijn. Een goede verzorging van je tuin- en tuinplanten is daarom noodzakelijk.. Let goed op takken die rechtop staan, die kan je het beste in de winter weghalen. Hierdoor krijg je meer takken terug in de zomer. In principe kan je het hele jaar door snoeien, behalve tijdens vorst! Let tijdens het snoeien op dat je niet teveel blad of takken weghaalt, straks heb je geen boom en/of struik meer over. Het voordeel van takken verwijderen in de winter is, dat je beter bij de takken komt doordat de meeste bladeren op de grond zijn gevallen.

Denneboom in de winter

Winterplanten

Iets wat legio plantenliefhebbers zich afvragen is: moet je planten snoeien in de winter? Je zal je verbazen hoeveel mensen te grote of te kleine stukken tak afknippen. Dit kan een wezenlijk verschil maken in de snelheid van de groei van de takken. Bijna iedere tuin in Nederland bezit een ‘heester’. Een heester kenmerkt zich door stengels, takken of de stam ‘verhout’ zijn en bovengronds de winter overleven. Verhouten betekent simpelweg dat de stam van een plant, struik of ander plantype bestaat uit een houten stam. Er zijn twee typen heesters. Het ene soort verliest bladeren terwijl de ander ‘wintergroen’ worden genoemd. Een aantal bekende heesters zijn de Amerikaanse Hulst, wat lijkt op een Dennenboom, een Amerikaanse Sering (opvallend in kleur) en de Duindoorn (de naam zegt het al). Snoei alleen de takken van Heesters af als ze beschadigt zijn of als ze teveel ruimte in beslag nemen. De manier van snoeien heeft ook effect op de bloei en groei van je tuinplanten. Zodra jij vanuit de binnenkant snoeit zal de struik meer naar binnen groeien en vice versa met het effect als je naar buiten knipt.

Tijd om te snoeien

De Salix Alba, ook wel de Knotwilg genoemd, is één van de meest voorkomende bomen in Nederland. De boom typeert zich letterlijk door de naam; een ‘knot’ wilg. De stam van de boom heeft geen takken aan de zijkant van de boom, maar wel een bos takken aan het uiteinde. Een knotwilg kan je een vrij lange periode snoeien van november tot en met maart. Zoals eerder vernoemd zijn Heesters te zien in bijna elke Nederlandse tuin. Met snoeien moet je echter wel opletten, in verband met de heesters die ook tijdens de wintermaanden groene bladen tonen. Hierdoor wordt je tuin toch een stukje vrolijker, met wat kleurrijke bladeren. Kijk van te voren op websites van een plantenencyclopedie om te achterhalen welke planten doorgroeien in de winter. Dat zorgt ervoor dat je onverhoopt allerlei planten in je tuin kaalplukt.

Stappenplan voor snoeigereedschap

Goed gereedschap is essentieel bij het snoeien van struiken of bomen in de winter. Vooral bomen met een dikke stam en takken. Hierbij een stappenplan met handige tips die tuinieren een stuk gemakkelijk en aangenamer maakt. Let op het gewicht van je gereedschap dit moet passen bij je postuur en niet te zwaar zijn. Het formaat van gereedschap moet passen bij de verhouding van je hand en niet te groot of klein zijn. Handige hulpmiddelen bij het snoeien van je tuin:

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.