Slakken bestrijden

Slakken kunnen hartstikke vervelend zijn in huis of in de tuin. Als je last van slakken hebt in de tuin, dan kan het zomaar eens voorkomen dat je slakken bestrijden moet. In dit artikel zorgen wij ervoor dat jij precies weet hoe je slakken bestrijden kunt.

 

Waar komen slakken op af?

Slakken houden van bepaalde planten in de tuin zoals afrikaantjes en druiven. Verder zijn slakken vooral in het voorjaar actief. Ze komen dan uit hun winterslaap en hebben trek in heel veel eten. De kans is groot dat ze dit eten in jouw tuin of huis gaan zoeken. Slakken houden van een vochtige omgeving en zullen dan ook sneller in een vochtige ruimte zoals de kelder te vinden zijn. Wat eten slakken? Helaas eten slakken veelal planten, soms eten ze ook schimmels en paddenstoelen. Om slakken te bestrijden of slakken te verjagen kun je veel dingen ondernemen, waaronder:

 • Knoflook tegen slakken
 • Zout tegen slakken
 • Slakkenkorrels
 • Koper tegen slakken
 • Aaltjes tegen slakken
 • Nematoden tegen slakken
 • Koffiedik tegen slakken
 • Planten tegen slakken
 • Slakkenval

Slakken verjagen

Slakken bestrijden in huis

Slakken in huis zijn vies en vervelend. Het kan zomaar eens voorkomen dat je op een slak staat of dat je zelfs uitglijdt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om slakken in huis te bestrijden. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen, maar je zult altijd eerst de oorsprong van de slakken moeten vinden. Waar komen de slakken in huis vandaan? Als je deze vraag kunt beantwoorden kun je direct beginnen met slakken bestrijden in huis. Als je nog niet goed weet waar de slakken vandaan komen kun je het beste de slijmsporen volgend die ze achterlaten in huis. Op deze manier kun je de meeste slakken verwijderen.

Slakken in de tuin

Slakken in de tuin komen vaker voor dan slakken in huis. Met vochtig weer zijn ze vaak in iedere tuin wel te vinden. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat slakken gaan nestelen in jouw tuin omdat hun favoriete plantjes er staan. Om te voorkomen dat slakken naar jouw tuin komen, kun je dus er bewust voor kiezen om deze plantjes niet neer te zetten. In een moestuin is dit lastiger, omdat een moestuin vaak meerdere planten bevatten die slakken lekker vinden, zoals sla en courgette. Veel slakken in de tuin zijn er hinderlijk en niemand wordt er blij van. In dit artikel lees je precies hoe je de moestuin beschermen kunt tegen slakken. Slakken in de vijver kan ook voorkomen, maar deze waterslakken krijg je vaak doordat deze per ongeluk meegeleverd worden met nieuwe vijvervissen of waterplanten. Hoe je deze verwijderen kunt lees je in het artikel slakken in aquarium. Slakken in de tuin voorkomen kun je ook doen door op een ander moment van de dag de tuin te sproeien. Sproei je nu ‘s avonds? Dit trekt slakken aan omdat zij van vochtige plekjes houden. Sproei in plaats van ‘s avonds ‘s ochtends en het slakkenprobleem kan opgelost worden!

Wat te doen tegen slakken?

Er bestaan verschillende middelen tegen slakken in de moestuin of huismiddelen tegen slakken. Wat kun je eigenlijk doen om slakken te verdelgen of verjagen? Genoeg! Met de volgende tips lees je precies welke manieren er zijn om slakken te verjagen of te verdelgen en welke het beste werken. Het kan zomaar zo zijn dat een huismiddel of ander middel tegen slakken goed bij jou werkt, maar niet bij de buurman. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben. Wat helpt tegen slakken?

Slakken in tuin

Knoflook tegen slakken

Knoflook is een geur waar slakken niet dol op zijn. Dit middel kun je het beste alleen in de tuin gebruiken en niet in huis. Knoflook heeft namelijk een sterke geur en om dit continu om je heen te hebben in huis is niet erg fijn. Je kunt gemakkelijk knoflook neerleggen in de tuin, maar je kunt ook een heuse knoflook spuitbus zelf maken! Knoflook tegen slakken kan helpen, maar het moet dan wel op een structurele manier gebruikt worden. Je kunt ook knoflook planten tegen slakken, maar de geur hiervan is niet altijd even sterk. De knoflook spuitbus of knoflook water tegen slakken maak je als volgt:

 1. Doe water, knoflook en ui in een spuitbus en laat dit minimaal drie dagen trekken. Om een vervelende geur in huis te voorkomen kun je de spuitbus het beste buiten laten trekken.
 2. Haal het water door een zeef zodat de grote stukjes weg zijn en het water door het gaatje van de spuitbus kan.
 3. Voeg wat cayennepeper en zeep toe en haal het water weer door een zeef.
 4. Doe het knoflook water in de spuitbus en je kunt beginnen met spuiten.

Het beste kun je op de plant waar slakken vaak komen spuiten. Voor de planten is dit niet schadelijk. Het beste kun je de planten ‘s avonds inspuiten, dan zijn de slakken het meest actief. Als het heeft geregend, kun je het beste opnieuw spuiten om de geur weer te verspreiden zodat de slakken wegblijven. Slakken bestrijden met knoflook is dus mogelijk! Zoals eerder vermeld: knoflook water tegen slakken zal wellicht niet werken bij iedereen.

Zout tegen slakken

Slakken in de tuin of in huis kun je eventueel bestrijden met zout. Dit is een manier die regelmatig gebruikt wordt, maar die ook wel door velen als dieronvriendelijk wordt bestempeld. Zout op slakken leggen zorgt er namelijk voor dat hun lichaam oplost in het zout. Het is echter een effectieve manier die er zeker voor zorgt dat je minder slakken in de moestuin of in huis hebt. Door op alle slakken zout te leggen, zoals het gezegde, verdwijnen de slakken. Slakken en zout zijn geen goede combinatie. Als je niet op de dieren zelf het zout wil leggen, dan kun je ook rondom de schutting een strook zout strooien. Ook kun je dit doen rondom je huis om zout tegen slakken te gebruiken. Bedenk dus goed of je het echt waard vindt om de slakken op deze manier te bestrijden.

Slakken bestrijden met slakkenkorrels

Slakken behoren tot de weekdieren en zijn dus geen insecten. Dit zorgt ervoor dat normale middelen tegen insecten of ander ongedierte niet werkt bij slakken. Wel kun je bij een tuincentrum of speciaalzaak in de buurt slakkenkorrels kopen. Slakkenkorrels bestrijden met slakkenkorrels kan gevaarlijk zijn voor huisdieren, maar tegenwoordig bevatten veel van deze slakkenkorrels een afweermiddel voor huisdieren. Er bestaan allerlei soorten slakkenkorrels die je gemakkelijk kunt strooien in de tuin of zelfs in huis. Wel moet je oppassen met slakkenkorrels met metaldehyde, dit is de gevaarlijke stof voor huisdieren. Er bestaan ook biologische slakkenkorrels die niet giftig zijn voor huisdieren.

Slakken korrels

Koperdraad tegen slakken

Koperdraad tegen slakken kopen kun je bij vrijwel iedere tuincentra in de buurt doen. Dit koperdraad tegen slakken zorgt ervoor dat je de slakken bestrijden kunt in de tuin. Deze koperband tegen slakken is veelal bedoeld om ervoor te zorgen dat de slakken niet meer bij jouw planten kunnen kopen. Dit kun je doen door de koperband om een plantenpot heen te binden. Koper geeft slakken een kleine schok, waardoor zij al snel de andere kant op gaan. Dt anti slakken tape werkt helaas niet altijd, sommige slakken kunnen er tegen. Slakken kopertape kun je binnen gebruiken als je de plek hebt gevonden waar de slakken vandaan komen, maar anders is het onbegonnen werk.

Slakken bestrijden met aaltjes

Naaktslakken hebben geen huisje om in te schuilen zoals huisjesslakken, daarom kruipen zij in de grond als het gevaarlijk wordt of tijdens hun winterslaap. Reguliere slakkenkorrels of andere soorten bestrijding op het oppervlak tegen slakken kunnen dan niet effectief zijn. Hierdoor kun je aaltjes tegen slakken gebruiken. Deze aaltjes zijn niet zichtbaar voor de mens, maar tasten de slakken wel aan. Binnen één of twee weken zijn de slakken gestorven. Je kunt zien of de aaltjes effectief zijn door de ‘blaren’ die de slakken krijgen op hun rug. De aaltjes zorgen niet voor een plaag, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Aaltjes tegen slakken kopen kun je doen bij een speciaalzaak in de buurt. De aaltjes heten eigenlijk nematoden. Slakken bestrijden met nematoden is dus een hartstikke goede manier om slakken uit de tuin te weren. Nematoden tegen slakken kun je gemakkelijk inzetten door deze nematoden vrij te laten. De nematoden trekken dan in de grond en gaan op zoek naar slakken. Ze zullen deze slakken aanvreten. Het is wellicht niet de meest fijne manier om slakken te bestrijden, maar dit proces vindt ook in de natuur plaats.

Koffiedik tegen slakken

Koffiedik is een goed natuurlijk middel tegen slakken. Je kunt gemakkelijk met koffiedik van slakken afkomen. Als je de volgende stappen volgt moet dit zeker lukken!

 1. Doe het koffiedik wat uit je koffiemachine komt in een emmer.
 2. Schep wat koffiedik rondom de plant die wordt opgegeten door de slakken.
 3. Herhaal dit voor de komende weken, herhaling is heel erg belangrijk!

Slakken bestrijden met koffie is redelijk diervriendelijk, de grotere slakken zullen het koffiedik (als het goed is) vermijden en zo de planten niet opeten. De kleinere slakken kunnen overlijden, maar deze kans is niet extreem groot. Het cafeïnegehalte in de koffie is hetgeen waar de slakken niet goed tegen kunnen. In plaats van koffie kun je ook sterke thee gebruiken, al is de kans van slagen dan wel minder groot.

Tip: als je niet genoeg koffie drinkt, kun je ook een goedkoop pak koffie bij de supermarkt kopen en hier wat koffie uithalen.

Slakken koffiedik

Anti slakken planten

Welke planten eten slakken niet? En bestaan er planten die slakken verjagen? Jazeker! Slakken bestrijden kun je ook doen met bepaalde anti slakken planten. Dit zijn slakkenwerende planten die planten niet lekker vinden en liever kwijt zijn dan rijk. Dit zijn planten waar slakken een hekel aan hebben en bestaan uit de volgende planten:

 • Aquilegia (Akelei)
 • Euphorbia (Wolfsmelk)
 • Geranium (Ooievaarsbek)
 • Fuchsia (Bellenplant)

De slakken zullen uit de weg gaan van deze planten en zullen zo snel mogelijk weg willen uit jouw tuin. Dit zijn planten die slakken niet lusten, maar ook planten die slakken verjagen. Er bestaan nog meer planten die slakken niet lusten.

Slakkenval

Naast al deze bestrijdingsmiddelen kun je er ook voor kiezen om een slakkenval te plaatsen om slakken te bestrijden. In huis kun je bijvoorbeeld een schaaltje met bier neerzetten, hier komen slakken op af. Dit schaaltje kun je ‘s avonds neerzetten en in de ochtend zit het schaaltje hoogstwaarschijnlijk vol met (ver)dronken slakken. Ook kun je ervoor kiezen om een slakkenval bij een tuincentrum in de buurt te kopen. Deze zijn vaak handig, omdat de slakken geen kant meer op kunnen. Ook kun je slakken bestrijden door de natuurlijke vijanden meer aan te trekken in de tuin. De natuurlijke vijanden van slakken zijn vogels, egels, kikkers en paden. Al deze dieren houden wel van een lekkere slak. Door bijvoorbeeld vogelnestjes in de tuin neer te zetten trek je bepaalde vogels aan die slakken lekker vinden als snack. Naast vogels kun je dus ook egels aantrekken. Dit kun je doen door de egels een beschutte plek in de winter te geven. Als ze in de winter bij jou in de tuin overwinteren, dan is de kans groot dat ze in het voorjaar of de zomer nog even terugkomen en dan kunnen ze gelijk slakken eten!

Met alle tips uit dit artikel weet je nu precies waar slakken vandaan komen, wat slakken aantrekt en welke manieren er allemaal zijn om slakken te verjagen en te bestrijden. Je kunt alle manieren natuurlijk uitproberen en kijken welk bestrijdingsmiddel voor slakken het beste voor jou werkt. Laat het ons weten, wij zijn benieuwd of je misschien ook nog andere tips hebt om slakken in de tuin of in huis te bestrijden! Je kunt alle manieren natuurlijk los van elkaar gebruiken, maar misschien is het juist nog slimmer om een combinatie te maken van verschillende bestrijdingsmiddelen. Zo kun je in de tuin of op het terras verschillende koperbanden bevestigen en de planten omringen met koffiedik. Op deze manier heb je twee keer zoveel kans dat je van die vervelende, irritante slakken af komt!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.