Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
De buxusrups is geen fijn beestje om in de tuin te hebben. Jonge buxusrupsen zijn geel van kleur, terwijl deze later wat groenachtig worden met bruine en/of zwarte strepen. Als je de buxusrupsen zelf niet ziet, maar wel een wit spinsel op je haag dan zijn de buxusrupsen ook aanwezig. Wat kun je precies doen om de buxusrups te bestrijden? Dat lees je in dit artikel.
Het is belangrijk dat je eens in de zoveel tijd controleert op buxusrupsen. De buxusrups kan namelijk gedurende het hele jaar zich gaan vestigen in jouw buxus of struik. Vooral in april, mei juli, augustus, september en oktober is er een grote kans dat de buxusrups aanwezig is in jouw tuin.
Hoe je een buxusrups herkent weet je nu, maar wat kun je doen om de buxusrups te bestrijden of het voorkomen van een buxusrups in de tuin. Het belangrijkste is natuurlijk om te voorkomen dat deze rups in jouw buxus komt. Hoe doe je dit precies? Als er in jouw straat of buurt nog andere buxussen staan, dan is het van belang dat iedereen meewerkt om een plaag van de buxusrups of buxusmot te voorkomen. Een buxusrups gaat namelijk makkelijk van de ene buxus naar de ander. Zo kun je speciale voeding voor de buxus kopen die de weerstand versterkt van jouw buxus. Ook kun je gebruik maken van een buxusmottenval.
Mocht je de buxusrups niet hebben kunnen voorkomen, dan kun je deze altijd nog bestrijden. Wat te doen tegen buxusrups? Dat zul je nu waarschijnlijk wel denken. Er zijn verschillende manieren voor de bestrijding van de buxusrups, waaronder:
Je kunt de rupsen handmatig verwijderen. Dit kost veel tijd en energie, maar het is wel één van de meest effectieve manieren om de buxusrupsen te verwijderen. Pas wel op dat je geen rupsen die nog leven in het afval gooit, of ergens anders in de buurt van je tuin. Ze kunnen namelijk gemakkelijk weer naar je buxus toe kruipen en dan kun je weer opnieuw beginnen!
Een gewasbeschermingsmiddel kun je tegenwoordig gewoon kopen bij een gemiddeld tuincentrum. Wel moet je hier erg mee oppassen, het kan er namelijk voor zorgen dat de planten in de buurt van de buxus worden aangetast. Gebruik dit middel ook alleen volgens de gebruiksaanwijzing. Helaas is er geen natuurlijke vijand van de buxusrups. Vogels vinden de rupsen niet lekker en deze worden dan ook niet opgegeten.
Aangezien buxusmotten gemiddeld 800 eitjes per acht dagen leggen in jouw buxus, kunnen buxusrupsen binnen korte tijd een groot probleem vormen voor jouw buxus. Zoals eerder vermeld kun je de buxusrupsen handmatig verwijderen, bestaan er gewasbeschermingsmiddelen en kun je azijn tegen buxusrupsen gebruiken. Maar welk gewasbeschermingsmiddel tegen buxusrups werkt echt? De buxusrups bestrijden op een chemische manier kun je doen, maar je moet wel goed bekijken of het middel niet schadelijk is voor andere flora en fauna in de buurt. Sommige chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet te koop in tuincentra en andere speciale winkels, maar kun je alleen via een professional verkrijgen. Neem hiervoor dus contact op met een hovenier bij jouw in de buurt.
Heb jij zelf een natuurlijke manier gevonden om de buxusrups tegen te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn benieuwd naar alle tips om de buxusrups te bestrijden op een zo natuurlijk mogelijke manier. Voor meer tips en informatie over de buxusrups kun je naar een tuincentrum in de buurt gaan.