Druiven uit de tuin

Druivenplanten en andere fruitplanten zijn een aanwinst voor iedere tuin. Het zijn niet alleen prachtige planten, maar je kunt druiven verwerken op allerlei manieren! Na het lezen van dit artikel weet je alles over die prachtige druivenplant uit de tuin en wat te doen met druiven uit eigen tuin!

Druiven in de tuin

Voordat je kunt genieten van al dat druivensap of wijn uit eigen tuin zul je eerst druiven moeten gaan planten of druiven kweken in de tuin. Om druiven te planten volg je de volgende stappen:

 1. Als grond is een combinatie van zand en klei ideaal.
 2. Plant de druiven op 25 centimeter afstand van een schuur of schutting.
 3. Wil je meer druiven planten? Dan moet je minimaal 2 meter afstand van deze planten aanhouden.
 4. Zet de druivenplant op een zonnige, maar beschutte plek in de tuin.
 5. Geef in het najaar de druivenplanten een schep kalk voor optimale groei.

Je kunt natuurlijk een druivenplant kopen in een tuincentra in de buurt en deze planten, maar je kunt ook druiven stekken. Druiven stekken kun je het beste tussen december en februari doen als de druivenplant rust neemt. Dit doe je door de volgende stappen te ondernemen:

 1. Ga op zoek naar een mooie en gezonde scheut en knip deze af met een schaar.
 2. Dit stekje dip je in stekpoeder.
 3. Het stekje plaats je in gepaste stekgrond.
 4. Het wachten kan beginnen…

Zijn jouw druiven niet zo lekker? Dan kan het zomaar eens zijn dat je jouw druiven niet bemest hebt. Druiven bemesten is een belangrijk onderdeel voor de optimale druiven aan jouw druivenplant. Schep eind mei wat organische koemestkorrels rond de druivenplant.

Druiven uit de tuin

Druiven snoeien: wanneer doe je dit?

Als je eenmaal je druiven geplant hebt dan zul je deze planten goed moeten onderhouden, maar druiven snoeien, wanneer doe je dit? Druiven snoeien om ervoor te zorgen dat jouw druivenplant gezond blijft. Een druivenplant snoeien doe je in de winter én in de zomer. Waar je altijd op moet letten tijdens druiven snoeien is dat je ervoor moet zorgen dat de plant niet meer in de bloei staat! Als dit toch nog het geval is, dan kun je jouw druivenplant beschadigen omdat het sap nog door de boom loopt. Als het sap nog door de boom loopt en je begint met snoeien, of het nou de wintersnoei of zomersnoei is, dan kan jouw druif ‘doodbloeden’. Het sap loopt dan uit de boom en je kan weinig doen om de druif nog te redden.

Druiven snoeien in het voor- en najaar

Nu je weet wanneer druiven snoeien gebeuren moet, kun je aan de slag met het snoeien van jouw druif. Druiven snoeien najaar doe je vooral om ervoor te zorgen dat jouw druivenplant weer helemaal gezond is en de juiste vorm heeft. Heb je een jonge druif? Zorg er dan voor dat je jouw druif goed vastgezet is aan een schutting of pergola. Je zet eigenlijk alleen de lange en mooie takken van de druivenplant vast, de rest snoei je weg. Je knipt de wat kleinere takjes aan de zijkant van de hoofdtakken tot ongeveer tien centimeter terug. De wintersnoei van de druiven is dus eigenlijk de hoofdsnoei! Druiven snoeien in de zomer doe je eigenlijk alleen om de mooie vorm van de druif weer terug te krijgen. Het snoeien van de druif in de zomer of in het voorjaar eigenlijk, doe je in mei of juni. Naast dat je de druif mooi wilt houden door deze snoei, zorg je er ook voor dat de druiven uiteindelijk lekkerder zullen smaken. Je knipt extra druiventrossen weg en zorgt ervoor dat er nog maar één tros per scheut over blijft. Zo blijft er genoeg energie over om naar de andere druiventrossen te gaan.

Druiven oogsten

Na al die verzorging en als je druiven gesnoeid hebt, zul je je waarschijnlijk afvragen: ‘Wanneer komen er druiven aan de plant?’ Een duidelijk antwoord is hier helaas niet op te geven, omdat dit sterk verschilt per druivensoort en plek waar je de druivenplant hebt staan! Door voor de perfecte omstandigheden voor de druivenplant te zorgen, zorg je er wel voor dat de kans groot is dat er mooie druiven aan de plant gaan groeien! Zorg altijd voor genoeg zon, een kalkrijke of humusrijke grond en zet de druivenplant goed vast aan een schutting of pergola! Wanneer kun je druiven oogsten? Het oogsten van de druiven is natuurlijk één van de leukste dingen aan de druivenplant. Zo kun je eindelijk genieten van die heerlijke druiven waar je super veel lekkers van kunt maken. Druiven oogstenHet eerste jaar is de kans dat er druiven aan de druivenplant groeien nog relatief klein. Het tweede jaar dat je de druivenplant in de tuin hebt staan is de kans echter al veel groter! Hartstikke leuk die blauwe of witte druiven in de druivenplant, maar wanneer kun je deze eigenlijk oogsten? of druiven plukken kun je veelal in de nazomer al doen. Ook de periode waarin je druiven kunt plukken verschilt per ras, dit is veelal te vinden op de beschrijving die bij de plant wordt meegeleverd.

Druiven oogsten

Zijn druiven gezond?

Druiven oogsten is een leuk karwei, maar het lekkerste wat je ervoor terug krijgt zijn natuurlijk de druiven. Hoe gezond zijn druiven eigenlijk? Zitten er wel genoeg vitamine in druiven? Qua calorieën in druiven valt het nog wel mee. Er zitten ongeveer 75 calorieën in 100 gram druiven. Per 100 gram druiven is er ook nog eens 17 kg koolhydraten te vinden. Koolhydraten in druiven helpen je onder andere om meer energie te krijgen en helpen mee aan het spierherstel.  Als verdere voedingswaarde in druiven bevatten druiven minder vitamine C als ander fruit, maar bevatten druiven wel een hoog percentage kalium. De vezels in de druiven helpen je stoelgang op gang en zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt! Zijn blauwe druiven gezond? Eigenlijk hebben blauwe en witte druiven erg veel overeenkomsten, maar blauwe druiven bevatten wel meer vezels!

Zijn druiven laxerend?

Omdat druiven zoveel vezels bevatten, is het inderdaad het geval dat de stoelgang wordt geholpen. Druiven helpen de darmen en voorkomen constipatie. Vooral de rode druiven kunnen helpen bij verstopte darmen. Druiven zijn dus niet slecht voor de darmen, integendeel! Elke dag een portie druiven kan de darmen helpen. Wel moet je, zoals bij alles, druiven eten met mate. Een te grote hoeveelheid druiven kan laxerend zijn.

Honden en druiven

Alhoewel mensen natuurlijk niet af kunnen blijven van die heerlijke druiven, is dit voor honden een ander verhaal. Mogen honden druiven? Nee! Druiven zijn slecht voor honden en kunnen zelfs giftig zijn. Druiven en honden zijn geen goede combinatie. Raar genoeg is het nog niet duidelijk welke giftige soorten er in druiven zitten voor honden, maar wel is het duidelijk dat een hond er zelfs aan kan overlijden. Druiven zijn dus giftig voor honden en zorgen ervoor dat een hond uitdroogt. Om dit te voorkomen moet je dus je druivenplant in de tuin verplaatsen naar een plek waar de hond er niet bij kan! Voorkomen is namelijk vele malen beter dan een bezoek aan de dierenarts.

Honden druiven

Druiven eten

Als je de druiven geoogst hebt kun je aan de slag om de druiven op te eten! Dit is natuurlijk het leukste van het hebben van een druivenplant in de tuin, want hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze druiven uit eigen tuin eten? Je kunt druiven niet alleen los eten, maar ook verwerken in allerlei heerlijke recepten. Heb je ooit al eens een salade met druiven geprobeerd? Druiven geven de salade een heerlijke zoete bite. Is één van uw kinderen binnenkort jarig? Er bestaan ook hartstikke veel recepten om een druiven traktatie te maken. Deze druiven traktaties zijn super gezond en de kinderen zullen een druiven traktatie heerlijk vinden. Druiven zijn ten slotte de snoepjes van de natuur! Let wel op met druiven voor je baby, zij kunnen namelijk niet goed tegen de schil. Wel kun je vanaf 10 maanden druiven aan je kind geven die in vieren gesneden zijn. Druiven eten kun je op ontelbaar veel manieren doen, maar druiven verwerken kan je hierbij helpen. Door druiven te verwerken, kun je op nog meer manieren druiven eten! Zo kun je bijvoorbeeld jam maken van druiven. Volg de volgende stappen om heerlijke druivenjam te maken:

 • Laat druiven ongeveer 10 minuten koken.
 • Leg een theedoek bovenop een zeef en schenk het vocht hierin. Laat het minimaal twee uur uitlekken.
 • Met dit druiven mengsel met een ruime hoeveelheid suiker.
 • Kook dit voor gemiddeld één minuut in een pan
 • Stop de druiven jam in een pot en zet deze pot 10 minuten op zijn kop.

Druiven bewaren: zo doe je dat

Heb je helemaal geen zin om druiven uit de tuin te verwerken, maar wil je de geoogste druiven toch zo lang mogelijk kunnen bewaren? Dan kun je twee dingen doen: leg de druiven in de koelkast, of vries de druiven in! Druiven kunnen normaal twee tot ongeveer vijf dagen buiten de koelkast gehouden worden, maar in de koelkast een week! Druiven invriezen doe je door de druiven in een goed afgesloten plastic bak in de vriezer te leggen. Belangrijk is dat de temperatuur van de vriezer minimaal 18 graden celsius moet zijn. Druiven in de vriezer kun je tot maar liefst tien maanden bewaren.

Krenten maken van druiven

Heb je zoveel druiven kunnen oogsten uit de tuin dat je niet meer weet wat je ermee moet doen? Dan is krenten maken van druiven een goed idee! Binnen een no-time heb jij de lekkerste krenten. Hoe maak je krenten van druiven? In warmere landen maken ze krenten van druiven door deze nat te maken en in een mand te stoppen. Door de druiven hierna te verspreiden en zeven dagen in de zon te leggen, verschrompelen de druiven tot krenten. In Nederland is dit natuurlijk niet helemaal haalbaar. Het weer is wisselvallig en de kans is groot dat het ook nog eens gaat regenen. Wil je toch druiven drogen? Dan kun je druiven drogen in de oven of druiven drogen in de magnetron. Druiven krenten, wanneer kun je dat het beste doen? In een ideale situatie droog je de druiven direct na de oogst. Hoe verser de druif, hoe lekkerder de krenten! Je kunt de druiven in de oven of in de magnetron drogen, maar je moet er wel voor zorgen dat het verdampte water ergens heen kan. Dit kun je doen door de oven of magnetron een klein stukje open te laten. Het druiven drogen met oven of magnetron is niet de meest ideale manier, het kost namelijk aardig wat elektriciteit.

Druivensap maken van druiven

Zelf druivensap maken kun je doen, maar kost wel tijd en moeite. Je krijgt er echter veel voor terug! Met de volgende stappen kun jij druivensap maken en bewaren!

 1. Zorg dat de druiven goed schoon zijn.
 2. Plaats de druiven in een pan met water totdat zij net onder water staan. Deze pan breng je aan de kook en de druiven moeten allemaal stuk zijn voordat je aan de volgende stap kunt beginnen.
 3. Nu kun je de druiven pureren. Dit kun je onder andere doen met een blender. Zo maak je dus druivensap met blender!
 4. Laat de druiven drie kwartier afkoelen.
 5. Pak een zeef en plaats hier een theedoek overheen. Zorg ervoor dat de zeef op een pan of kom staat, zodat het sap wordt opgevangen. Doe het druiven mengsel hierin en zorg dat er zoveel mogelijk sap in de pan of bak terecht komt.
 6. Voeg aan dit mengsel vier keer zoveel water toe. Nu is het druivensap klaar om gedronken te worden!

Druivensap maken

Zelf wijn maken van druiven: 3 tips!

Hoe je precies wijn kunt maken van druiven lees je in ons artikel zelf wijn maken uit eigen tuin. Hier geven wij jou tips om wijn te maken van eigen druiven!

 1. Zorg ervoor dat alles wat in contact met de wijn komt goed is ontsmet. Zo ook als de druiven stampen gaat!
 2. Laat de wijn lekker lang rijpen. Technisch gezien kun je de wijn na ongeveer een maand al drinken, maar als je langer wacht wordt de wijn minder zoet.
 3. Maak je rode wijn van druiven? Als je de wijn in de fles doet, kun je het beste een donkere fles gebruiken om de kleur van de rode wijn te behouden!

Na het lezen van dit artikel ben je er helemaal op voorbereid om druiven uit de tuin te verzorgen, te bewaren en te verwerken! Je weet precies wat je met de druiven kunt doen. Veel plezier en eet smakelijk!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.