Slakken in aquarium

Slakken in je aquarium zijn hartstikke vervelend, ze kunnen namelijk je waterplanten opeten en kan op de langere termijn ook schadelijk zijn voor de vissen in het aquarium. Voorkom een slakkenplaag met de tips uit dit artikel en houd je aquarium schoon en gezond!

Hoe komen slakken in een aquarium?

Als eerste moeten we onszelf natuurlijk de vraag stellen: “Hoe ontstaan slakken in een aquarium?’’ Waar komen deze beestjes zo plotseling vandaan? Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant. Dus denk je: ‘’Ik heb opeens slakken in mijn aquarium, hoe komt dit?’’ Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door een meegeleverd slakje. Slakken planten zichzelf snel voort, dus om een plaag te voorkomen moet je snel ingrijpen.

Aquarium slakken: hoe blijven zij leven?

Slakken in het aquarium overleven omdat het overtollige vissenvoer naar de bodem trekt. Als het op de bodem ligt, dan eten de slakken het op. Slakken leggen eitjes die je niet goed ziet, waarom er de dag erna opeens heel veel slakken kunnen zijn. Deze slakken beginnen ook weer van het voer op de bodem te eten en planten zich hierna weer voort. Zo kun je binnen de kortste keren al een slakkenplaag in het aquarium hebben.

Slakken in aquarium bestrijden

Slakken in het aquarium bestrijden kun je op verschillende manieren doen. Er bestaan verschillende chemische, maar ook natuurlijke oplossingen. Je kunt de volgende dingen ondernemen om de slakken in het aquarium te verwijderen:

  • Schoteltje met voer
  • Slakkenval
  • Geen visvoer op de bodem
  • Anatome Helena slakken

Ten eerste kun je proberen om de slakken te bestrijden op een natuurlijke manier. Pak een schotel uit de kast en leg hier wat voer voor de slakken op. Doe het licht van het aquarium uit en na een uur bevinden meer en deel van de slakken zich op deze schotel. Je kunt de schotel gemakkelijk uit het aquarium halen. Heb je hierna nog steeds last van slakken? Dan kun je dit nog een aantal keer herhalen.

Aquarium slakken

Een slakkenval is een redelijk goedkope manier om voorgoed van die vervelende slakken in het aquarium af te komen. Een slakkenval werkt eigenlijk hetzelfde als de manier met de schotel, maar bij een slakkenval kunnen de slakken hier niet meer uitkomen. Slakkenvallen kun je bij vrjiwel ieder tuincentrum kopen, of online via deze link.

Zoals eerder vermeld komen slakken af op het overtollige vissenvoer op de bodem. Als je ervoor zorgt dat er geen voer meer op de bodem terechtkomt, dan verdwijnen de slakken vanzelf. Geef de vissen gedurende een paar dagen wat minder eten en bekijk het resultaat.

Er bestaan slaketende slakken! Deze Anatome Helena slakken eten de slakken in jouw aquarium. Wel zul je een stuk of vijf ervan in het aquarium moeten zetten, zo kunnen de slakken zich gemakkelijker voortplanten om de andere slakken op te eten. Als de slakken op zijn, zullen de Anatome Helena slakken vanzelf weer verdwijnen. Deze slakken eten namelijk geen vissenvoer en geen waterplanten.

Slakken bestrijden met kogelvis

Sommigen geloven dat slakken bestrijden door middel van kogelvissen een goed idee is, maar dit is een ander verhaal. Kogelvissen eten namelijk slakken, maar als de slakken op zijn kunnen zij de vissen in het aquarium gaan opeten. Dit wil je natuurlijk voorkomen en hierdoor zijn kogelvissen dus geen goed idee!

Slakken in het aquarium bestrijden doe je met onze tips! Succes en wij hopen dat je geen last meer zult hebben van die vervelende slakken.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.