Hortensia snoeien najaar

Een hortensia snoeien kan op verschillende momenten in het jaar gebeuren. Je kunt een hortensia snoeien in de winter, hortensia snoeien in de herfst, in de zomer of in het voorjaar; het kan allemaal! In dit artikel lees je precies wanneer je een hortensia moet snoeien en hoe het snoeien van een hortensia gebeuren moet.

 

Hortensia snoeien in het najaar

Een hortensia snoeien kan weleens wat werk kosten. Met de juiste tips is het voor jou een makkie! Het snoeien van een hortensia kun je het beste in het voorjaar doen. Wil je in de winter toch wat doen aan je hortensia omdat je bang bent dat deze te groot wordt? Pas dan een wintersnoei met een goede snoeischaar toe op de hortensia. Je kunt een hortensia snoeien in de winter op verschillende manieren doen. De manier waarop je een hortensia snoeit verschilt niet alleen per seizoen, maar ook per soort hortensia. Een hortensia annabelle snoeien is heel anders dan het snoeien van een Eikenbladhortensia. Lees voordat je een hortensia gaat snoeien in het najaar goed de beschrijving die bijgeleverd is bij de hortensia.

Hortensia snoeien herfst

Een hortensia snoeien in de herfst kan veel voordelen hebben voor je hortensia. Je kunt bij sommige soorten gemakkelijk dode bloemen en takken weghalen, wat ervoor kan zorgen dat de hortensia nog mooier terugkomt in het voorjaar. Andere soorten hebben er juist geen baat bij als zij worden gesnoeid in de herfst. De maand waarin je je hortensia gaat snoeien, hangt er dus vanaf welke soort je hebt. Sommige soorten kunnen het beste in het voorjaar gesnoeid worden, terwijl andere soorten het liefste helemaal niet gesnoeid worden. Wil je deze soorten toch snoeien in het najaar? Zorg er dan voor dat je de ene helft in één jaar doet en de andere helft het opvolgende jaar. Zo zorg je ervoor dat jouw hortensia toch gaat bloeien in het voorjaar.

Snoeien hortensia najaar - Goodgardn.nl

Hoe snoei ik een hortensia in het najaar?

Een hortensia snoeien met een snoeischaar in september of oktober kun je op verschillende manieren doen. Zoals eerder vermeld verschilt de manier van snoeien per hortensia soort.

  • Boerenhortensia: de boerenhortensia kun je in het najaar snoeien. Je kunt bloemen verwijderen die zijn uitgebloeid en je kunt dode of oude takken die overhangen terugsnoeien tot 10 cm boven de grond.
  • Hortensia annabelle snoeien: deze prachtige hortensia ziet er nog prachtig uit in de winter en hoeft dus zo min mogelijk gesnoeid te worden. Wil je deze hortensia toch snoeien voor de winter? Zorg er dan voor dat je de hortensia plant niet lager dan 60 centimeter van de grond snoeit.
  • Eikenbladhortensia: Snoei de Eikenbladhortensia zo weinig mogelijk om te voorkomen dat deze het volgende seizoen niet gaat bloeien. Het snoeien van deze hortensia in het najaar kan er namelijk voor zorgen dat deze hortensia niet gaat bloeien. Je kunt wel dode takken verwijderen.
  • Pluimhortensia: deze hortensia heeft nog veel sierwaarde in de winter, snoei deze hortensia dan ook pas in het voorjaar.

Hortensia verzorgen najaar

Naast dat je een hortensia kunt snoeien in het najaar, heeft je hortensia wellicht ook wat verzorging nodig in het najaar. Wist je bijvoorbeeld dat je een hortensia het beste in het najaar kunt planten? De hortensia is namelijk een redelijk winterharde plant. In het najaar kun je de hortensia dus een snoeibeurt geven, maar ook kun je de hortensia wat plantenvoeding geven. Dit zorgt voor net wat extra energie bij de hortensia. In het voorjaar als er nog vorst is, kun je de hortensia het beste inpakken met noppenfolie. Zo bescherm je de knoppen en zorg je ervoor dat de hortensia gemakkelijk kan bloeien in het voorjaar. Voor meer informatie over het snoeien van een  en de aankoop van een hortensia kun je naar een tuincentrum bij jou in de buurt gaan!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.