Hortensia stekken

Hortensia stekken, maar geen idee hoe? Wij leggen je graag alles uit over het stekken van de hortensia. De hortensia, of hydrangea, is een prachtige en kleurrijke plant. Logisch dus dat je er meer dan één in de tuin wilt hebben! Hortensia Annabelle stekken kan op twee manieren en er zijn geen groene vingers nodig om te slagen. We beantwoorden graag al je vragen. Kun je hortensia bijvoorbeeld stekken in water? En wanneer kun je hortensia stekken?

Stekken hortensia - Goodgardn.nl

Hortensia stekken: zomerstek

Hortensia stekken op de makkelijkste manier gaat via de zomerstek. Klimhortensia stekken kan ook op deze manier:

  • Neem takken die niet hebben gebloeid, maar die ook niet bruin en houtig zijn. Je hebt ongeveer 10 centimeter, met minimaal twee bladparen nodig.
  • Het stekken van hortensia moet nu snel gebeuren. Knip de bladeren van de stek af met een snoeischaar om verdamping tegen te gaan.
  • De stekken mag je ongeveer 5 centimeter in de grond steken, in potjes met zaai- en stekgrond.
  • De volgende stap bij het hortensia stekken is om genoeg water te geven. Druk de grond ook stevig aan!
  • Dek het geheel nu af met een plastic zak en maak deze vast met elastiek.

Zie je, zo moeilijk is het niet om hortensia te vermeerderen!

Hortensia stekken: afleggen

Een tweede manier om hortensia te stekken is afleggen. Het stekken van hortensia duurt zo iets korter, maar het duurt wel weer langer voordat je een nieuwe plant hebt. Knip een lage tak van de hydrangea af en trek de bladeren van de tak. De bovenste bladeren mogen blijven zitten als je hortensia gaat stekken. Klimhortensia stekken gaat iets lastiger op deze manier, omdat de takken veel hoger zitten. Leg de tak van de hydrangea plat op de grond en bedek het middelste deel met aarde. De bovenste bladeren mogen eruit steken. Leg een baksteen op de tak om alles op zijn plaats te houden. De hortensia zal zich nu vermeerderen door zelf wortels aan te maken. Na een jaar heb je een nieuwe stek.

Hortensia stekken in water?

Kun je hortensia ook stekken in water? Deze vraag wordt vaak gesteld. Helaas, hortensia stekken lukt niet in water. De plant heeft echt grond nodig om nieuwe wortels aan te kunnen maken. Ook pluimhortensia stekken of klimhortensia stekken gaat niet op deze manier. Het stekken van hortensia kan dus alleen door middel van de zomerstek of door de plant af te leggen.

Hortensia Annabelle stekken - Goodgardn.nl

Pluimhortensia stekken

Pluimhortensia moet je in maart snoeien. Gebruik de stengels die je eraf knipt om de pluimhortensia te stekken. Je kun daarna dezelfde soort stekken maken als bij de zomerstek van de hortensia. Plant de stekken in het voorjaar in de grond. Ongeveer 2/3 deel van de stek moet in de grond zitten. Het werkt dus eigenlijk niet heel anders dan een normale hortensia stekken.

Wanneer hortensia stekken?

Hortensia stekken kun je het best doen tussen juni en september. De stekken wortelen in deze periode namelijk het makkelijkst. De hortensia vermeerderen is een klus die eigenlijk het hele jaar door kan gebeuren, maar in andere periodes heb je niet de garantie dat het goed gaat.

Wanneer hortensia snoeien?

Het stekken van hortensia zorgt ervoor dat de hortensia sterk vermeerdert. Houd je hortensia’s in toom door goed te snoeien. Maar wanneer moet je hortensia snoeien? De beste maand om dit te doen is maart. Daarna kun je hortensia stekken. In de winter mag je ook lekker terugsnoeien, maar niet als het vriest. Snoei de klimhortensia nooit te ver terug. Hortensia Annabelle en pluimhortensia mogen wel flink worden gesnoeid. En wanneer moet je hortensia planten? Dit kan het hele jaar door, maar niet in de winter. Maar eerst maar even beginnen met… hydrangea stekken!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.