Hortensia snoeien voorjaar

Een hortensia snoeien, wanneer en hoe doe je dit? Het is belangrijk dat het snoeien van een hortensia op de juiste manier en op het juiste tijdstip gebeurd. Kan je naast een hortensia snoeien in het voorjaar ook de hortensia snoeien in de zomer? Of kan je zelfs een hortensia snoeien in februari? In dit artikel lees je het allemaal.

 

Wanneer moet je hortensia snoeien?

Een hortensia snoeien doe je in het voorjaar, maar welke maand precies? Je wil natuurlijk voorkomen dat je in de verkeerde maand snoeit en dat de bloemen niet meer terugkomen. Door op het juiste moment te snoeien zorg je ervoor dat de hortensia nog genoeg tijd heeft om te groeien voordat de zomer begint. Er zijn verschillende soorten hortensia’s, sommige moeten vroeg in het voorjaar gesnoeid worden en andere juist weer iets later in het voorjaar. Wanneer moet je een hortensia precies snoeien? De soorten waar de bloemen op oud hout groeien, moeten in maart of april gesnoeid worden. Je moet wel opletten bij deze soorten, want eigenlijk hoef je ze niet te snoeien. Alleen als je bijvoorbeeld de plant wil verkleinen kun je deze hortensia snoeien. De soort waarbij de bloemen op de jonge takken groeien zoals bijvoorbeeld de hortensia annabelle, kun je het beste snoeien in april of mei.

Hortensia snoeien zomer - Goodgardn.nl

Hoe moet ik een hortensia snoeien in het voorjaar?

Een hortensia snoeien in het voorjaar is het beste voor jouw hortensia plant. In het voorjaar is de kans namelijk klein dat het gaat vriezen. Als het vriest, krijgen de snijwonden van het snoeien niet de mogelijkheid om dicht te groeien. Zorg er dan ook voor dat het de komende drie dagen niet gaat vriezen als u een hortensia gaat snoeien. Er zijn twee verschillende soorten hortensia’s, het is belangrijk om eerst te weten welke soort je hebt voordat je begint met het snoeien van je hortensia. Welke soort heb jij?

  • Soort waar bloemen op oud hout groeien; dit zijn de soorten waarbij de bloemen van de hortensia groeien op takken die ouder zijn dan één jaar.
  • Soort waar bloemen op eenjarige takken groeien;

Een hortensia snoeien in het voorjaar op soorten waarbij de bloemen op oud hout groeien kun je het beste doen door alleen oude bloemen weg te knippen met een snoeischaar. Ook kun je bij deze soort het snoeien verdelen over meerdere jaren, zo behoud je toch wat bloemen om naar uit te kijken.

Hortensia snoeien voorjaar - Goodgardn.nl

Wanneer kun je een hortensia snoeien?

Ook al kun je het beste een hortensia snoeien in het voorjaar, een hortensia snoeien in de zomer kan ook best. Je kunt gemakkelijk lelijke bloemen uit je hortensia knippen in de zomer. Ook kun je juist mooie bloemen knippen en deze in een schaal met water neerleggen in de woonkamer. Hoe meer bloemen je er eigenlijk uitknipt, hoe meer nieuwe bloemen de hortensia weer kan krijgen. Een hortensia snoeien in februari is ook mogelijk, verwijder dan alleen de dode bloemen.

Wil je meer informatie over wanneer je een hortensia kunt snoeien? Of wil je tips over een hortensia snoeien in het voorjaar? Ga dan naar een tuincentrum bij jou in de buurt en vraag het aan een medewerker. Ook kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een tuincentra in de buurt. Bekijk ook altijd de meegeleverde informatie bij de aankoop van een nieuwe hortensia. Zo weet je precies wanneer je de hortensia het beste kunt snoeien en hoe je de hortensia verzorgen moet. Heb je toevallig zelf nog tips om een hortensia te snoeien in februari of zelfs de zomer? Wij horen het graag van je! Succes met het snoeien van jouw hortensia in het voorjaar!

Gerelateerde artikelen: 

Hortensia stekken in 5 eenvoudige stappen
4x onmisbaar snoeigereedschap voor de voorjaarsklusjes
Wat is het verschil tussen een snoeischaar en een takkenschaar? 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.