Schutting erfgrens

Een schutting plaatsen brengt veel regels met zich mee. Hoe hoog mag de schutting eigenlijk zijn? En hoever van de erfgrens moet een schutting staan? In dit artikel lees je er alles over. Naast alle regels die komen kijken bij het plaatsen van een schutting, is dit artikel ook voorzien van een stappenplan over hoe je het beste een schutting kan plaatsen. 

Hoe ver moet een schutting van de erfgrens staan?

Een schutting mag in veel gevallen op de erfgrens zelf geplaatst worden. Grenst uw tuin inclusief erfgrens aan een openbare weg of openbaar groen gedeelte? Dan moet u de schutting een meter van de erfgrens plaatsen. Als de schutting precies op de erfgrens staat tussen uw tuin en de tuin van de buren, dan ben je samen verantwoordelijk en zul je de kosten en onderhoud moeten delen. Het is dan ook niet zomaar mogelijk om een nieuwe schutting te plaatsen zonder overleg met de buren. Een schutting op erfgrens plaatsen is dus geen probleem, maar overleg dit altijd met je buren. 

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Voor de voor- en achtertuin gelden verschillende regels. In de voortuin is het mogelijk om een schutting op de erfgrens te plaatsen die maximaal een meter hoog is. In de achtertuin kun je gerust een schutting op de erfgrens plaatsen van maximaal twee meter hoog. Wil je een hogere schutting plaatsen in je voor- of achtertuin? Neem dan contact op met je gemeente en vraag een vergunning aan. In iedere gemeente zijn de voorwaarden en regels anders. Zorg altijd dat je de regels goed bekijkt in jouw gemeente voordat je een schutting op de erfgrens plaatst. In sommige gemeente is het toegestaan om een heg als afscheiding te hebben die hoger is dan een meter in de voortuin of zelfs hoger dan twee meter in de achtertuin. Houd je van privacy? Plaats dan een natuurlijk groene afscheidingEr zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om erfafscheiding. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een groene erfafscheiding?

Stappenplan: hoe plaats je een schutting

Om het makkelijker voor je te maken hebben wij een stappenplan opgesteld over hoe je het beste een schutting kunt plaatsen. Let op: neem altijd even contact op met de gemeente over de laatste regels en voorwaarden en overleg met je buren! Dit voorkomt onnodige problemen.

Benodigdheden: 

  • Schermen van schutting
  • Palen
  • Touwtje
  • Landmeter
  • Grondboor

Stap 1: Keuze maken

Voordat je begint met het plaatsen van een schutting zul je de juiste keuze moeten maken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden! Plaats jij je schutting horizontaal of verticaal? Wist je dat je ook kunt kiezen voor een groene afscheiding van de erfgrens? Dit betekent dat je een haag plaatst en alsnog ontzettend veel privacy hebt!

Stap 2: Lengte bepalen, berekenen en inkopen doen

Met een landmeter meet je gemakkelijk de lengte op die je nodig hebt voor jouw schutting op de erfgrens. Wellicht heeft één van je buren een landmeter, of kun je er eentje huren. Er bestaan verschillende schuttingschermen, bijvoorbeeld die van 180x180 cm en die van 200x200cm. Je kunt zelf het beste de keuze maken. Voordat je inkopen gaat doen, zul je een berekening moeten maken van hoeveel schermen je nou daadwerkelijk nodig hebt. Houdt rekening met de palen die tussen de schuttingsschermen geplaatst moeten worden (meestal 6x6 cm). Tegenwoordig kun je op ontzettend veel verschillende plekken schuttingen kopen. Bekijk de koopjes en betaal niet teveel!

Stap 3: Een rechte schutting op de erfgrens

Als je zelf een schutting gaat plaatsen, is de kans groot dat deze scheef komt te liggen. Met de volgende tip voorkom je dit! Leg of span een touwtje op de plek waar je de schutting wil gaan plaatsen. Zo verander je niet van richting en kun je gemakkelijk zien waar de schermen en palen moeten komen. 

Stap 4: Schutting plaatsen

De palen die je hebt aangeschaft zul je 90 centimeter diep in de grond moeten zetten voor support. Doe dit met een grondboor om het jezelf makkelijker te maken! Begin met de buitenste twee palen er werk daarna naar het midden toe. Per paal die je hebt geplaatst kun je het scherm gaan bevestigen. Bevestig de verbindingshoekjes op de palen en zet de schermen hiertussen. Bevestig de schermen ongeveer vijf centimeter van de grond om deze tegen een natte grond te beschermen.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten! Succes met het plaatsen van een schutting op de erfgrens en laat het ons weten als je nog tips hebt. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.