Groene erfafscheiding

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om erfafscheiding. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een groene erfafscheiding? Deze groene erfafscheidingen brengen de natuur nog meer naar je tuin en zorgen voor extra veel groen. In dit artikel laten wij, aan de hand van een stappenplan, de mogelijkheden zien van groene afscheiding en de bijbehorende regels. Als je de stappen leest en volgt ben je op de goede weg om een groene erfafscheiding te plaatsen. Succes!

Stap 1: de regels van een groene erfafscheiding

Het is belangrijk om, voordat je een groene erfafscheiding plaatst, je eerst in te lezen in de regels. Wij hebben de regels alvast voor je op een rijtje gezet. Zorg er altijd voor dat je de regels nog even dubbelcheckt bij jouw gemeente om eventuele burenruzies te voorkomen. Hoe hoog mag een erfafscheiding zijn? Hier zit een groot verschil tussen de voor- en achtertuin. In de voortuin mag een erfafscheiding één meter hoog zijn en in de achtertuin twee meter. Hoge struiken als erfafscheiding zijn dus prima, als ze in de achtertuin maar niet hoger zijn dan twee meter. Vind je dit niet hoog genoeg en wil je een hogere groene erfafscheiding? Vraag dan een vergunning aan bij jouw gemeente. Overleg altijd even met de buren over de groene erfafscheiding die je wil gaan plaatsen, zij moeten er ten slotte ook naar kijken! 

Stap 2: natuurlijke erfafscheiding: samen of alleen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de groene of natuurlijke erfafscheiding op jouw grond te plaatsen, maar dan zul je zelf ook alle verzorging moeten doen. Samen met de buren is wellicht alleen weggelegd voor mensen die een redelijke relatie hebben met hun buur, maar het is fijner dan je denkt! Je kunt samen de kosten en de verzorging delen en er zit vast wel een groene erfafscheiding tussen die jullie beide prachtig vinden. Let wel op: of je nou samen of alleen een erfafscheiding plaatst, er mogen geen openingen inzitten i.v.m. privacy. 

Stap 3: erfafscheiding voorbeelden

Om het wat makkelijker voor je te maken hebben wij verschillende voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Wellicht vind je hiertussen wel de groene erfafscheiding die perfect past in jouw tuin. Waar je onder andere uit kunt kiezen:

  • Buxus. Wellicht op dit moment niet de beste keuze in verband met de buxusmot, maar het blijft een prachtige haag die makkelijk te verzorgen is. De buxus blijft het hele jaar groen en zo heb je dus gedurende het hele jaar privacy. 
  • Groene schutting met klimop. Vind je het lastig om planten te onderhouden, maar wil je toch een groene tuinafscheiding? Kies dan voor een basis schutting en laat hier klimop overgroeien. Een hartstikke goed idee, al is klimop wel lastig te verwijderen
  • Coniferen. Deze klassiekers zijn in veel tuinen als tuinafscheiding te vinden. Eén keer per jaar snoeien en bemesten is voldoende en je krijgt er een hoge en hartstikke sterke afscheiding voor terug. De coniferen zijn wellicht de beste om jouw tuin compleet af te sluiten. 
  • Hortensia. Is groen niet helemaal jouw kleur of ben je juist gek op planten met kleuren? Dan is de hortensia de beste keuze om jouw erf af te scheiden. Laat je verrassen door de kleur, de kleur van de hortensia wordt namelijk bepaald door de zuurtegraad in jouw grond! Wordt het paars, roze of toch blauw?

Als je eenmaal een erfafscheiding hebt gekozen, is het natuurlijk altijd de beste keuze om dit nog even te overleggen met de buren. Voorkom burenruzies en kom er samen uit! Veel succes met het uitkiezen van de beste groene erfafscheiding voor jouw tuin en het plaatsen hiervan! Alle soorten groene erfafscheidingen moeten anders geplaatst worden, maar dit staat veelal goed aangegeven bij het aanschaffen hiervan. Succes!

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.