Tuininrichting

Zorg dat je de ruimte in je tuin goed benut, door van te voren na te denken over je tuininrichting. Of je nu een grote of kleine tuin bezit er zijn genoeg mogelijkheden die voor een slimme indeling. Hoe kun je een kleine tuin slim indelen? Zorg ervoor dat je je tuin zo praktisch mogelijk inricht. Wat is het doel van je tuin? Wil jij het liefst je eigen moestuintje bouwen en onderhouden? Of geef je voorkeur aan het creëren van een gezellig zithoekje? Lees snel de tips van Goodgardn.nl voor het installeren van tuinmeubels, planten en overige accessoires voor in je tuin!

Inrichting kleine tuin

Er zijn woningen met een kleine tuin. Vooral huizen in Nederland bevatten een tuin met weinig ruimte, doordat er steeds meer huizen bijkomen. Vanwege de snelle groei van inwoners en huizen, worden kleine tuinen op een creatieve manier ingedeeld. Zo zijn er legio huishoudens die ervoor kiezen om een kleine tuin met vijver te ontwerpen. Tegenwoordig heeft iedereen een druk leven en daarom zijn veel mensen aanhoudend op zoek naar meer rust in hun leven. Door een vijver aan te leggen in je tuin, kom je dichtbij de natuur. 

Zitmeubels buiten

Kleine voortuin inrichten 

Door de stijgende groei van huizen is er een transformatie te zien in hoe breed huizen gebouwd worden. Een lange smalle tuin is om die reden vaak terug te zien in Nederland. Daarbij zijn kleine tuinen met overkappingen populair en graag geziene verschijnen in tuinen. Een overkapping zorgt er namelijk voor dat er tijdens de koude en regenachtige maanden, toch een plek is om buiten te zijn. Met een buitenkachel, een aantal zachte dekens onder het genot van een warme kop chocolademelk kan jij onder je overkapping genieten van het uitzicht in je tuin. Veel mensen denken bij het woord overkapping aan een beschutte ruimte in de achtertuin. Maar je ook je voortuin gebruiken als gebied voor een overkapping.

Japanse tuin met bamboe

Één van de tuintrends in 2020 is de Japanse stijl. Deze stijl kenmerkt zich door natuurgetrouwe materialen te gebruiken, waarbij de functionaliteit van ontwerp centraal staat. Eenvoudige vormgeving, zonder teveel onnodige details te gebruiken. Deze stijl wordt ook wel de kunst van het weglaten genoemd. Al deze stijl-elementen komen neer op het Japanse woord ‘Ikigai’. Wat het uitgangspunt heeft van een simpele levensstijl. Een Japanse tuin heeft weinig symmetrie. Het is aanbevolen om een ruimte te creëren dat niet symmetrisch oogt. Het evenwichtige komt dus niet persé terug in de Japanse stijl. Balans wordt teruggebracht in het kleurenpalet van je tuinplanten en door diepte te creëren. 

Japanse tuin

Stappenplan: Een Japanse tuin ontwerpen

Zoals eerder genoemd, is de Japanse stijl het best te omschrijven als functioneel. Het is niet gemakkelijk om een Japanse tuin aan te leggen. Daarom leggen we jou in een stappenplan uit hoe je een kleine tuin kan inrichten tot een Japans paradijs. 

  1. Maak je tuin vrij van overbodige spullen
  2. Leg paden aan die niet recht lopen
  3. Voorkom symmetrie, maar zorg wel voor balans
  4. Evenwicht staat centraal bij de Japanse tuininrichting
  5. Zorg dus dat kleuren, vormen en variatie van planten op elkaar aansluiten
  6. Zorg dat je beplanting rust uitstraalt
  7. Maak gebruik van stijlelementen, zoals een boeddha beeld
  8. Maak gebruik van de materialen; steen, grind, water en zand. Dit zijn essentiële elementen in de Japanse stijl
  9. Bamboe is een veelvoorkomend materiaalgebruik in de Japanse tuin. Probeer op een creatieve manier hiermee om te gaan. 
  10. Bamboe kan gebruikt worden als schutting, eettafel of zelf als tuinstoel

Kortom: de Japanse stijl karakteriseert zich door middel van eenvoud, een asymmetrische manier van vormgeving en balans aanbrengen. Veel plezier en succes met het ontwerpen van je eigen Japanse paradijs!   

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.