Hortensia snoeien winter

De wintersnoei van de hortensia begint eigenlijk allemaal met het wegknippen van al die uitgebloeide bloemen, maar hoe gaat het verder? Wij van Goodgardn weten precies hoe jij het makkelijkste jouw hortensia in de winter snoeien kunt. Het is gemakkelijker dan je denkt en als je onderstaand stappenplan volgt, kan er bijna niets meer misgaan!

Wanneer moet je een hortensia snoeien?

Een hortensia snoeien kun je op verschillende tijden in het jaar doen. Zo kun je een voorjaarssnoei doen (pas wel op: hierbij kan het voorkomen dat jouw hortensia geen blemen geeft dat jaar), een zomersnoei en dus ook een wintersnoei. De voorjaarssnoei vindt plaats na de laatste vorst en de zomersnoei rond juli of augustus. Wanneer kun je het beste de wintersnoei van de hortensia uitvoeren? Altijd voor 1 maart, maar na de echte kou. 

Kan een hortensia tegen vorst?

Een hortensia kan prima tegen vorst in de winter. De knoppen zijn dan nog niet uitgekomen en de hortensia is niet erg kwetsbaar. Echter, als de knoppen in het voorjaar zijn uitgekomen en er wordt nachtvorst voorspeld, is dat geen goed teken! Juist in het voorjaar is de hortensia erg gevoelig voor vorst. Wordt er nachtvorst verwacht en wil je de hortensia's beschermen in het voorjaar? Koop dan een fleecedeken en leg deze over je hortensiagroepen met knoppen neer. Dit fleecedoek kun je aan de grond vastmaken met wat haringen, of simpelweg wat stenen. Als je dit niet doet, dan kan het zomaar zo zijn dat je veel later in het jaar van je uitgebloeide hortensia's kunt genieten. Een hortensia beschermen tegen vorst is de beste manier om lange tijd van je hortensia te kunnen genieten!

Stappenplan: hortensia snoeien winter

Je weet nu dat een hortensia in de winter tegen vorst kan, maar in het voorjaar niet. Ook hebben we je geinformeerd over de vraag wanneer je een hortensia moet snoeien. Nu is het tijd om aan het stappenplan te beginnen, want hoe snoei je een hortensia eigenlijk in de winter?

Benodigdheden:

  • Scherpe snoeischaar
  1. De wintersnoei voer je uit door de dode bloemen weg te knippen met een snoeischaar. Tijdens dit knippen haal je ook een stuk van de bloemsteel weg.
  2. Heb je de hortensia gesnoeid, maar is de hortensia te groot voor de plek waar hij staat? Ga dan verder met dit stappenplan! Anders ben je al klaar met hortensia snoeien winter. 
  3. Knip de helft van de twijgen die dood zijn, te erg uitlopen of een rare beweging maken weg. Doe dit tot een paar centimeter boven de grond. 
  4. Naast lelijke twijgen, zul je ook de oudste twijgen weg moeten halen. Je wilt natuurlijk dat de hortensia weer mooi, jong en gezond is!

De wintersnoei van hortensia's is dus eigenlijk heel erg makkelijk. Wel kun je als extraatje een verjongingskuur toepassen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de manier die wij hierboven hebben uitgelegd is de mooiste. Op deze manier bloeien de takken die u heeft laten staan gewoon nog in hetzelfde jaar. Het jaar erna, zul je de andere helft van de takken moeten wegknippen, maar dit jaar bloeien juist de nieuwe takken die in dat jaar gevormd zijn. 

hortensia-snoeien-winter-goodgardn

Tips snoeien hortensia winter

Om ervoor te zorgen dat het snoeien van de hortensia in de winter nog beter verloopt, hebben wij drie tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Als je de hortensia wil verplanten of vermeerderen, dan zul je alle takken van de hortensia tot een paar centimeter boven de grond moeten afsnijden. 
  2. Een hortensia snoeien in het najaar doe je dus voor maart. Dit voorkomt dat jouw hortensia snel lelijk wordt. 
  3. Bij hortensia's met bloeiers op nieuwe knoppen hoeft eigenlijk vrijwel niet gesnoeid te worden in het najaar. Dit is omdat de oude bloemen de nieuwe knoppen dan nog beschermen!

Heel veel snoeiplezier en laat ons weten of het snoeien van de hortensia in het najaar is gelukt. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.