Bevroren Hortensia

Een bevroren hortensia kan nare gevolgen hebben voor je tuin. De hortensia is vaak het stralende middelpunt van je tuinplanten. Onmisbaar dus! Als hortensia bevroren is, dan is deze meestal nog wel te redden, maar soms is de vorstschade funest voor je hortensia. Waar ligt de grens en wat moet je doen als je hortensia deels bevroren is?

Help, mijn hortensia is bevroren!

Je hortensia is bevroren, wat nu? Dit hangt af van hoe erg de vorstschade aan je hortensia is. Soms is het blad alleen wat bruin gekleurd. Het kan helaas ook zo zijn dat delen van de hortensia onherstelbaar beschadigd zijn. Deze delen kleuren dan zwart. Het enige dat u dan nog kunt doen is de bevroren delen van de hortensia wegknippen. De kans is groot dat de rest van de plant zich dan zal herstellen en weer vol in bloei komt te staan. Delen van de hortensia die zwart zijn geworden, zoals bevroren bladeren, zijn uitgedroogd. Het zou dus zonde zijn als de plant hier nog energie naartoe zou zenden.

Hortensia beschermen tegen vorst - Goodgardn.nl

Hortensia beschermen tegen vorst

De meeste hortensia’s zijn goed winterhard, maar het kan natuurlijk voorkomen dat er zware vorst is. De takken en gesloten knoppen kunnen dan doodvriezen. Ook in het eerste jaar is de hortensia kwetsbaar. Bescherm de hortensia extra door:

  • De hortensia in te pakken met noppenfolie.
  • De hortensia in te pakken met een vliesdoek.
  • Alle uitgebloeide bloemen eraan te laten zitten. Deze zullen de knoppen namelijk beschermen tegen de vrieskou.
  • De hortensia in pot goed in te pakken. Een gevalletje bevroren hortensia komt vooral voor bij de hortensia in pot.

Preventie is natuurlijk altijd beter dan bestrijding! Zo hoeft u zich nooit druk te maken om een bevroren hortensia. 

Hortensia afdekken tegen vorst

Hoe moet je de hortensia dan eigenlijk afdekken tegen vorst? Als je de hortensia in pot wilt afdekken, kun je noppenfolie, een rietmat, stro of dennentakken gebruiken. Bind dit met gaas om de pot heen. Als er nog een binnenpot in de bloempot zit, dan kun je het afdekmateriaal gewoon tussen de twee potten stoppen. Een hortensia die in volle grond staat kun je ook afdekken. Hang noppenfolie of vliesdoek losjes om de takken heen en bindt het aan de onderkant stevig vast met elastiek, touw of gaas. Als je de plant goed afdekt, zal je geen last hebben van bevroren bladeren of bevroren knoppen van de hortensia.

Hortensia verzorging in het najaar

De verzorging van je hortensia is niet in iedere periode hetzelfde. In het najaar mag je de hortensia bijvoorbeeld absoluut niet verstekken of verplaatsen. Daarnaast snoei je niet op dezelfde manier als in het voorjaar. In het najaar knip je namelijk de dode delen van de hortensia annabelle weg, terwijl je in het voorjaar flink terugsnoeit met als doel dat de hortensia weer mooi gaat bloeien in de zomer. In de winter gaan planten altijd in ruststand, dus ze hebben dan minder water en voeding nodig.  Houd goed in de gaten of je hortensia niet bevroren is en onderneem anders meteen actie!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.