Druiven planten

Druivenstruiken planten is niet alleen leuk om te doen, je krijgt er ook nog eens veel voor terug. Druiven planten in de tuin kun je gemakkelijk doen, wel moet je met een paar dingen rekening houden. In dit artikel lees je precies hoe je druiven planten kunt en wanneer er druiven aan de plant komen! Met dit stappenplan lees je precies hoe jij zo een prachtige druivenplant in de tuin krijgt, met druiven. Koop zelf druivenplanten hier!

Stap 1: Waar komt jouw druivenplant te staan?

Als eerste zul je een geschikt plekje moeten vinden voor de druiven in je tuin. Dit plekje moet zonnig zijn en er moet niet teveel wind bij de druivenplant komen. De ideale plek voor een druivenplant is tegen een zonnige muur op het zuiden. De grond waarin je druivenplant staat is ook belangrijk, deze moet namelijk kalkrijk, kleiachtig of humusrijk zijn. Voorkom dat de wortels van jouw druivenplant continu nat zijn door te zorgen voor een goed gedraineerde grond.

Druiven bemesten

Stap 2: Zorg voor ruimte voor de druivenplant

Een druivenplant heeft ruimte nodig, zo moet het plantgat groter zijn dan de pot waarin je de druivenplant gekocht hebt. Er moet genoeg afstand zijn tussen de verschillende druivenplanten. De hoogte van de druivenplant speelt hierbij een rol. Hoe hoger de druivenplant, hoe minder druivenplanten je naast elkaar kunt zetten.

Stap 3: Druiven planten

Nu je de juiste plek hebt uitgekozen voor jouw druivenplant kun je beginnen met het planten van de druivenplant. Er is genoeg ruimte voor de druivenplant en de grond is van goede kwaliteit. Spit de grond waar de druivenplant komt te staan goed om en maak de kluit van de plant nat. Druk de grond rondom de druivenplant goed aan. De beste periode om druiven te planten is in het voorjaar of in het najaar. Dit komt omdat het wortelstelsel van de druiven dan genoeg tijd heeft om diep in de grond te gaan en stevig te worden.

Stap 4: Druiven opbinden

Een druivenplant vol met trossen gevuld met druiven is best zwaar. Eigenlijk is het zelfs te zwaar voor de plant zelf. Het is dus belangrijk dat je, nadat je de druif geplant hebt, deze plant goed vastmaakt aan een muur of pergola. Zo vindt de druivenplant steun en hoeft deze het zware gewicht niet meer alleen te tillen. Als je de druif geplant hebt, dan zul je wel nog twee weken moeten wachten met de druiven opbinden, zodat de grond goed kan inzakken.

Stap 5: Verzorg je druivenplant goed!

Als de druivenplant eenmaal staat, dan komt het echte werk. Je zult de druivenplant goed moeten verzorgen. Als je dit niet doet, dan bestaat er een kans dat er geen druiven zullen groeien aan jouw plant! Druiven goed verzorgen doe je met deze tips:

  • Geef in de zomermaanden wat extra water, anders droogt de druivenplant uit
  • In de lente kun je wat extra organische mest geven, dat geeft de druivenplant een extra boost voor de zomer
  • Zorg voor een goede balans tussen kalk, goed doorlatende grond en zond

Rode druiven

Stap 6: Het oogsten kan beginnen

Wanneer komen er druiven aan de plant? Als het goed is kun je de druiven oogsten rond augustus of september. Je komt erachter of de druiven rijp zijn, door ze regelmatig te proeven. Dit is natuurlijk helemaal geen straf, want zo kun je straks heerlijk genieten van druiven uit eigen tuin!

Stap 7: Wijn maken

Met druiven uit eigen tuin kun je ook wijn maken! Een hartstikke leuke bezigheid om te doen en je kunt genieten van een echte huiswijn, wie wil dat nou niet kunnen zeggen? Bekijk ook ons artikel zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin en lees precies hoe je dit kunt doen!

Tip: om het beste uit je druivenplant te halen kun je de druiven bemesten met wat extra grond rond januari of februari. Dit zorgt ervoor dat jouw druivenplant nog beter groeit!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.