Druiven oogsten

Het eerste jaar is de kans dat er druiven aan de druivenplant groeien nog relatief klein. Het tweede jaar dat je de druivenplant in de tuin hebt staan is de kans echter al veel groter! Hartstikke leuk die blauwe of witte druiven in de druivenplant, maar wanneer kun je deze eigenlijk oogsten? En wat doe je met zoveel druiven in zo een korte tijd? In dit artikel vertellen wij je precies hoe en wanneer je de druiven uit jouw druivenplant kunt oogsten en wat je hiermee allemaal kunt doen!

Wanneer komen er druiven aan de plant?

Als je druivenplant op de juiste manier verzorgd zullen er heerlijke druiven aan de plant gaan groeien, maar wanneer gebeurd dit precies? Dat verschilt per druivensoort en of jouw druivenplant op de juiste plaats staat. Een precies antwoord is hier niet op te geven, maar als jij jouw druivenplant met de juiste omstandigheden hebt gepland zullen er vast en zeker druiven aan gaan groeien. De ideale omstandigheden voor een druif zijn:

  • Veel zon met een muur of pergola waar de druivenplant vast aan gemaakt kan worden
  • De grond waarin de druivenplant staat moet kalkrijk, kleiachtig of humusrijk zijn.
  • Voor meer informatie over druiven planten, bekijk dan ons artikel hierover.

Druiven plukken

Druiven oogsten

De druiven uit eigen tuin kun je in de nazomer oogsten. Druiven plukken in de tuin is niet alleen leuk omdat je de druiven eindelijk kunt eten, het zorgt ook nog eens voor rust in je hoofd. Druiven plukken is ontspannend en je kunt na lang wachten je druiven gaan opeten! Veel mensen gaan druiven plukken in Frankrijk om deze rust en ontspanning te krijgen, maar jij kunt het gewoon doen in de achtertuin. Jij kunt gewoon druiven plukken in Nederland!

Wanneer moet ik druiven oogsten?

Ieder jaar kan het een ander moment zijn dat jij jouw druiven moet oogsten. Dit hangt namelijk af van het ras wat je in de tuin hebt staan, het weer van de afgelopen tijd en de groei van de druif zelf! Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je het ene jaar in augustus kunt oogsten, terwijl het daarop volgende jaar de druiven pas rijp zijn in september. De beste manier om te kijken of de druiven rijp zijn, is om simpelweg een druif te proeven! Zo weet je gelijk of de druiven rijp zijn en of je de druiven plukken kunt.

Druiven plukken nederland

Druiven verwerken

Nadat je de druiven geoogst hebt, wordt het tijd om de druiven op te eten. Als je een grote druivenplant hebt, dan kan het nog wel eens voorkomen dat je een heleboel druiven over hebt en dat je bang bent dat deze rot worden voordat je ze kunt opeten. Om dit te voorkomen kun je de druiven ook verwerken in een sap of zelfs wijn maken! Wist je dat al? Je kunt een heerlijke huiswijn maken van de druiven uit eigen tuin.

Zijn druiven gezond?

Druiven zijn hartstikke gezond, het is en blijft een heerlijk stukje fruit! Het is wel een feit dat druiven veel calorieën bevatten, ongeveer 80 calorieën per 100 gram. Toch zitten er in druiven juist veel gezonde vezels! Druiven dragen bij aan een goede stoelgang en helpen met het behouden van de ideale bloeddruk. Over het algemeen zijn druiven dus gezond, echter geldt wel dat je van alles te veel kunt eten!

Druiven oogsten doe je dus in de nazomer. Je kunt de druiven gemakkelijk met een mesje of schaar van de plant halen. Geniet van de druiven en zorg goed voor je druivenplant, zo kun je volgend jaar weer van die heerlijke witte of blauwe druiven genieten!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.