Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Heb je druiven in je tuin en wil je zelf wijn maken? In deze stap voor stap uitleg leggen we je uit hoe je zelf wijn kunt maken. Volg het stappenplan en aan het eind van de zomer kun je proosten met je eigen huiswijn! Als je nog geen druiven in je tuin hebt, kun je hier druivenplanten kopen, zodat ook jij wijn kunt maken.
Wijn maken begint met het kweken en oogsten van druiven. Zorg ervoor dat je druivenstruik vol in de zon staat. Om een lekkere wijn te krijgen heb je zoete druiven nodig. In Nederland is de Boskoop Glory een bekende druif: deze kan je niet in de winkel kopen omdat hij een dunne schil heeft, maar hij smaakt prima en groeit flink door tijdens een Nederlandse zomer. De ideale druif om zelf wijn van te maken als je het ons vraagt!
Het is aan te raden om je druivenstruik ieder jaar een beetje koemest te geven in het voorjaar en kalk in het najaar. Zodra de zomer zich aandient, in juni, kun je de takken waar geen druiven aan groeien wegsnoeien. Zo kan de plant zich concentreren op de groei van de druiven en gaat er geen energie verloren aan blad. Het oogsten van druiven doe je aan het einde van de zomer. Op het moment dat je de druiven geoogst hebt kun je beginnen met het maken van wijn van je eigen druiven!
Om wijn te maken heb je het volgende nodig:
Klinkt het ingewikkeld? Dat valt reuze mee. Bedenk dat er al duizenden jaren wijn wordt gemaakt dus als je creatief bent kom je er wel. Je kunt hier ook je wijnpakket aanschaffen.
Heb je je druiven geoogst? Volg dan deze stappen om een echte huiswijn te maken.
- Stap 1
Verwijder alle steeltjes van de druiven. Er kunnen oorwormen (appeldieven) in je trossen zitten dus spoel deze voorzichtig weg met kraanwater.
- Stap 2
Deze stap kent iedereen: het fijnknijpen of stampen van de druiven! Doe ze in een schone emmer waar je geen schoonmaakmiddel in hebt gehad. Kneed ze goed en flink fijn met je handen of stamp ze aan met je voeten. Dat laatste vinden je kinderen vast ook leuk om te doen.
- Stap 3
Pak een oud stuk vitrage of ander vochtdoorlatend stuk textiel. Keer je emmer met pulp om en giet het sap in een nieuwe (schone) emmmer.
- Stap 4
Doe de wijn in glazen stolpen. Om het gistingsproces goed op gang te krijgen kun je een schepje voedingszout toevoegen. Let wel op dat dit iets anders is dan gewoon tafelzout! Zorg ervoor dat de stolp afgesloten wordt met een waterslot. Als er fruitvliegjes bijkomen dan krijg je huisgemaakte azijn en dat is niet de bedoeling. Zet de stolpen op een warme plek maar liefst niet vol in de zon.
- Stap 5
Het zal een paar dagen duren maar dan komt het gisten op gang! Je kan het horen ploppen en dat is een teken dat de gisting goed op gang is. Als je wijn aan het maken bent moeten de suikers van de druif omgezet worden in alchohol en dat zal een week of 6 duren. Als de fles tot rust is gekomen en het vocht helder is, dan is het tijd voor de laatste stap.
- Stap 6
Je hebt nu mijn zelfgemaakte wijn. Giet de wijn in een nieuwe stolp maar let erop dat er geen pulp mee komt van de bodem want dat is niet lekker tijdens het drinken.
- Stap 7
Nog een week of 6 geduld. Laat de stolp staan op een rustige, warme plaats. Daarna kan je je zelf gemaakte wijn in een fles doen en bewaren voor een mooie zomeravond. Of je schenkt hem meteen in een glas: proost!
Wil je zelf witte wijn maken? Dan maakt het gek genoeg niet uit of je witte of blauwe druiven in je tuin hebt staan. Het verschil is dat je bij witte wijn de schil en pitjes niet meeneemt bij het gisten. Je moet de druiven dan persen vooradt je ze in de glazen stolp doet. Ook wordt witte wijn meestal nogmaals gefilterd voordat het de fles in gaat zodat het een mooie, zuivere drank wordt en geen velletjes meer bevat. Zelf witte wijn maken is dus niet heel veel ingewikkelder dan het maken van de rode wijn!
Het stappenplan hierboven kan je gebruiken om zelf rode wijn te maken. Wel moet je natuurlijk een blauwe druif hebben. Bij witte wijn verwijder je de schilletjes en pitjes maar bij rode wijn hoeft dat niet. Als je voor het eerst zelf wijn gaat maken, dan is rode wijn het gemakkelijkste om te doen.
In bovenstaan stappenplan hebben we je uitgelegd hoe je zelf wijn kunt maken. We hopen dat je zelf aan de slag gaat met het maken van een eigen witte of rode wijn en zijn benieuwd hoe deze smaakt. Vast anders dan de supermarktwijn, maar wees eerlijk: zelf wijn maken is heel leuk om te doen en als het najaar is kun je genieten van een échte huiswijn. Daar kan geen fles tegenop. Proost!