Bescherm je olijfboom in de winter tegen de vorst

Een olijfboom heeft in de winter ander soort verzorging nodig dan in de andere seizoenen. Hoe zorg je ervoor dat jouw boom de vorst doorstaat? Is je olijfboom inpakken verstandig of kan je een olijfboom ’s winters beter binnen zetten? Goodgardn vertelt je alles wat je moet weten om jouw olijfboom te beschermen tegen de vorst.

Winterharde olijfboom verzorgen

Misschien vraag je je wel af: is een olijfboom winterhard? Oftewel: kan een olijfboom tegen vorst of kan een olijfboom in de winter beter binnen staan? Het antwoord is niet zo makkelijk als je zou denken. In principe is een olijfboom winterhard tot ongeveer 10 graden onder Celsius. Zijn overlevingskans is echter wel afhankelijk van de standplaats en verzorging. Zo zorg jij ervoor dat jouw olijfboom ’s winters overleeft:

 • zet je olijfboom op een beschutte plek waar de koude oostenwind geen vat op hem heeft. Denk bijvoorbeeld aan de zuidkant van een muur;
 • zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt door je boom regelmatig water te geven;
 • strooi hydrokorrels onderin en zorg voor drainagegaten, zodat overtollig water makkelijk weg kan stromen;
 • kies bij voorkeur voor een polyester plantenbak met isolatie aan de binnenkant.

olijven aan tak van de olijfboom

Wat te doen bij bladverlies of bruine bladeren

Als de vorstperiode lang aanhoudt, kan het nog wel eens voorkomen dat je olijfboom veel blad verliest of bruine bladeren heeft. Hoe zorg je ervoor dat je olijfboom weer snel herstelt?

 • snoei de bladeren met twee derde terug om nieuwe groei te stimuleren;
 • bemest je olijfboom in maart en april met een organische meststof;
 • geef je bom voldoende water om de uitgedroogde grond te bevochtigen.

Olijfboom winter binnen zetten

Oude, dikke bomen zijn over het algemeen beter bestand tegen vorst dan jonge, dunnere bomen. Begint het serieus te vriezen en vrees je dat je boompje het niet zal overleven? Zet hem dan in een koude kas, veranda of garage of een koel tuinhuis. Zorg er echt voor dat het binnen koud is, omdat een warme plek ervoor kan zorgen dat je olijfboompje doorgroeit en de noodzakelijke koude periode overslaat. Daarnaast is natuurlijk licht wel een vereiste. Als het lastig is om aan al deze voorwaarden te voldoen, is het ook nog een optie om je olijfboom uit te planten. Zet hem dan op een plekje dat gericht is op het zuiden en beschut is door muren of hagen. De grond moet niet te nat zijn.

Olijfboom inpakken voor de winter: 5 stappen

Soms is een olijfboom beschermen tegen vorst noodzakelijk en heb je geen mogelijkheid het boompje binnen te zetten. Bij strenge vorst die lang aanhoudt doe je er goed aan jouw olijfboom in te pakken. Een olijfboom inpakken voor de winter doe je met behulp van een warmtekabel en luchtdoorlatend vliesdoek. We leggen je graag in 5 stappen uit hoe je jouw boompje helemaal klaar maakt voor de winter:

 1. wikkel de warmteslang om de stam. Zorg ervoor dat het uiteinde met de thermosstaat aan de onderkant van de boom hangt;
 2. trek de winterbeschermhoes over je olijfboom en bevestig de hoes ook goed aan de stam;
 3. bescherm het doek eventueel tegen sterke wind door er nog een touw omheen te binden;
 4. hang de thermostaat buiten de hoes, zodat deze de buitentemperatuur kan meten;
 5. verwijder de hoes als de temperatuur weer boven de nul uitkomt.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.