5 tips om rouwvliegjes en fruitvliegjes te bestrijden

Fruitvliegjes kunnen een ware plaag zijn in de achtertuin. Er is niks frustrerender dan een groentetuin vol vliegjes die zich in je planten nestelen. Hoe kom je van fruitvliegjes af? Goodgardn geeft je graag 5 tips om voorgoed korte metten te maken met de lastige beestjes, zodat je voortaan zorgeloos van je tuin kunt genieten.

 

Wat voor onheil een fruitvliegjes plaag kan aanrichten

Vliegjes in plant of op je gewassen, wat kan het voor kwaad? Waar fruitvliegjes zich binnenshuis graag tegoed doen aan etensresten, smullen de vliegjes buiten van de wortels van jouw planten. Als je planten niet helemaal gezond zijn en de wortels een beetje gaan rotten, zijn ze nog eens extra aantrekkelijk voor de vliegjes. Daarom is fruitvliegjes bestrijden noodzakelijk als je binnenkort (letterlijk) de vruchten wil plukken van je groentetuin.

Het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Fruitvliegjes bestrijden is zowel binnen- als buitenshuis een echte must. Toch bestaat er een verschil tussen de vliegjes die je in huis en in de tuin tegenkomt. Fruitvliegjes verzamelen zich graag rondom rijp fruit en groenten in je keuken, terwijl rouwvliegjes op kamer- en tuinplanten afkomen. Rouwvliegjes houden van vochtige aarde en rottende wortels. Deze insecten veroorzaken vooral in het begin van het voorjaar en het einde van de zomer overlast. Hoewel rouwvliegjes slechts een paar dagen in leven blijven, leggen ze ook gelijk heel veel larven, waardoor er al snel een echte rouwvliegjes plaag kan ontstaan.

Fruitvliegjes val maken voor thuis

Om allereerst van de fruitvliegjes binnenhuis af te komen, is het maken van een fruitvliegjes val een slim idee. Fruitvliegjes vangen kan op verschillende manieren. Een aantal ideeën:

  • fruitvliegjes bestrijden met azijn. Fruitvliegjes en azijn voelen zich erg tot elkaar aangetrokken. Vul een bakje met een laagje azijn en een beetje afwasmiddel en wacht af tot de vliegjes erop af komen en zich erin verdrinken. Span een stukje vershoudfolie over het bakje en prik er wat gaatjes in om te voorkomen dat ze eruit kunnen kruipen;
  • fruitvliegjes in de val lokken met honing of stukjes fruit. Ga op eenzelfde manier te werk als bij de azijn, maar stop nu een stukje banaan of honing in het bakje om de fruitvliegjes te lokken;
  • fruitvliegjes bestrijden met een vleesetende plant. De vliegjes komen ook graag op insectenetende planten af. Plaats bijvoorbeeld de Bekerplant op de vensterbank en laat deze de vervelende beestjes lokken en opeten.

vleesetende plant als fruitvliegjesval

Wat je vooraf kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen

Rouwvliegjes of fruitvliegjes bestrijden is belangrijk, maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Wat kan je doen om de komst van rouwvliegjes te voorkomen? Aangezien rouwvliegjes op vochtige aarde afkomen, is het belangrijk om je planten niet te veel water te geven. Zorg er daarnaast voor dat je plantenpotten een gat hebben aan de onderkant. Zo kan het overtollige water gemakkelijk wegstromen en zorg je ervoor dat de wortels niet gaan rotten.

Wat doe je tegen fruitvliegjes of rouwvliegjes in de tuin?  

Als er toch vliegjes in je plant zijn gekropen, wil je uiteraard weten: hoe kom je van fruitvliegjes af? Wij geven je 5 praktische tips om je zo snel mogelijk van de vervelende beestjes te ontdoen:

  1. verwijder alle blaadjes die van de plant zijn afgevallen;
  2. plaats een fruitvliegval naast de pot;
  3. fruitvliegjes verjagen kan door wat teentjes knoflook of kruidnagel op de potgrond te leggen. Hier houden ze namelijk niet van;
  4. schaf ‘aaltjes’ in poedervorm aan. Doe hier wat water bij en giet het in de aarde rondom je planten. Deze aaltjes eten de larven op en zullen vanzelf uitsterven wanneer alle rouwvlieglarven dood zijn;
  5. verpot je besmette planten. Maak de pot eerst goed schoon en vul deze met nieuwe aarde. Gebruik een pot met een gat in de bodem en zet deze op een schaal.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.