Fruitvliegjes | Hoe Te Bestrijden

Je kent ze vast wel; die kleine vliegjes die massaal rond jouw fruit en wijn vliegen. Dit zijn natuurlijk de beruchte fruitvliegjes. Wat zijn deze beesten eigenlijk en wat willen ze van jouw appels en bananen?

Fruitvliegjes worden ook wel afvalvliegen, azijnvliegen of wijnvliegen genoemd. Dit is natuurlijk omdat ze zich sterk aangetrokken voelen tot de geur van rottend fruit, die vergelijkbaar is met wijn of azijn. Er bestaan ook andere soorten fruitvliegjes, die juist op onrijp en rijp fruit afkomen. Deze vliegjes worden beschouwd als een ware plaag, omdat ze oogsten aantasten.
 

Hoe ontstaan fruitvliegjes?

Waar komen al die fruitvliegjes toch vandaan? Fruitvliegjes zijn natuurlijk insecten die uit eitjes komen. Heb jij er opeens extra veel in huis? Dat kan op een paar manieren gebeurd zijn.

Fruitvliegjes leggen eitjes op fruit. Dit kan zomaar al in de supermarkt gebeurd zijn. Grote kans dus dat jij per ongeluk een paar fruitvliegjes of eitjes mee hebt genomen.

Als jij de ramen in jouw keuken open zet kunnen fruitvliegjes natuurlijk gemakkelijk van de buren naar jou toe komen.

Fruitvliegjes zijn meestal niet al te kieskeurig en komen dus ook weleens op ander (rottend) organisch materiaal af. Dit kan bijvoorbeeld buiten gebeuren. Zo neem je dus fruitvliegjes mee naar binnen via je kliko.

Wat te doen tegen fruitvliegjes

Hoe kom je van fruitvliegjes af? Fruitvliegjes kunnen heel vervelend zijn en je wilt er waarschijnlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Hoewel de kleine beestjes erg hardnekkig kunnen zijn, zijn er toch een paar handige manieren om dit ongedierte te bestrijden. Hier heb je een paar handige tips die jou vast en zeker op weg zullen helpen!

Pak fruitvliegjesplagen bij de bron aan en zorg dat de volgende fruitvlieg-favorieten niet meer bij jou thuis te vinden zijn:

 • Rotte, beschimmelde en overrijpe groenten en vruchten
 • Wijn en/of bier in onafgedekte glazen, blikjes en flessen
 • Vruchtensap in onafgedekte glazen, pakken en flessen
 • Verwelkte bloemen en dorre bladeren
 • Bedorven eten
 • Koffiedrab, koffiepads en theezakjes
 • Tuinaarde en potgrond (vervang de potgrond van jouw kamerplanten regelmatig)

Het komt erop neer dat het goed schoonhouden van jouw leefomgeving de beste manier is om van fruitvliegjes af te komen. Dek eten en drinken dus af, veeg gemorste consumpties dus snel weg en laat de vieze afwas niet te lang staan.

Geurige kruidenplantjes zoals basilicum, koriander, dille of tijm worden door fruitvliegjes vaak niet zo op prijs gesteld. Zet hier dus een paar van in de keuken. Ook kruidnagel, knoflook en lavendel hebben een afstotende werking op het ongedierte.
 

Fruitvliegjes val zelf maken

Fruitvliegjesvallen kun je gemakkelijk kopen bij verschillende winkels zoals Kruidvat en Blokker. Fruitvliegjes vangen kun je ook zelf doen, door zelf een val te maken. Deze fruitvliegjesvallen zijn over het algemeen een zeer effectief middel. Dit is hoe je zelf een fruitvliegjesvanger maakt:

Je hebt nodig:

 • Een klein plastic bakje met een dekseltje
 • Een vloeistof met suiker of gist, zoals honing of vruchtensiroop
 • Een klein scherp object zoals een naald

Stappenplan:

 1. Prik met de naald een klein maar duidelijk zichtbaar gat in het dekseltje
 2. Vul het bakje met de vloeistof
 3. Doe het dekseltje op het bakje

De fruitvliegjes willen naar de vloeistof toe en kruipen door het gaatje het bakje in, maar zullen er daarna niet meer uit weten te komen.

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.