Zo snoei jij binnen mum van tijd je planten

Wanneer het zonnetje zich weer laat zien en de vogeltjes weer beginnen te fluiten, weet je dat de lente eraan komt. En als je dan de tuin instapt en al het groen om je heen aanschouwt, zie je dat het binnenkort ook tijd is voor dé klus van het voorjaar: je planten snoeien. De meeste planten, bomen en struiken kunnen in maart of mei wel een flinke snoeibeurt gebruiken. Hoe ga je precies te werk en welke snoeischaar gebruik je? Wij leggen het je uit.
 

Waarom snoeien zo belangrijk is

Op het eerste gezicht lijkt snoeien vooral een lastige klus waarmee je je planten eerder lelijker maakt dan mooier. Toch is snoeien heel nuttig. Waarom?

 • gesnoeide planten maken een gezondere groei door;

 • snoeien levert bij fruitplanten meer vruchten op;

 • struiken en vaste planten blijven door het snoeien langer en voller bloeien;

 • je planten groeien harder, maar ook minder willekeurig;

 • het snoeien zorgt voor een betere luchtcirculatie en meer natuurlijk licht.
   

Zo ga je om met een snoeischaar

Als je nog niet eerder hebt gesnoeid, kan het snoeien van de eerste boom of plant best spannend zijn. Toch hoeft snoeien helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je maar het juiste tuingereedschap in huis hebt. Met een stevige snoeischaar, bijvoorbeeld van het hoogwaardige merk GARDENA, zorg jij razendsnel voor gezonde, gesnoeide planten. Zo ga je te werk:

 • zorg ervoor dat je snoeischaar of snoeitang scherp is;

 • verzamel ook tuinhandschoenen, een veiligheidsbril tegen wegschietende takjes en een ladder zodat je overal goed bij kunt;

 • bepaal welke takken je weg wilt halen. Dit zijn over het algemeen afgestorven en naar binnen gerichte takken;

 • ga aan de slag met snoeien. Snoei een tak altijd aan de basis. Snoei hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien, dood hout en zwakke takken weg;

 • snoei dikke takken in twee fasen om te voorkomen dat ze afscheuren of afbreken;

 • gebruik een versnipperaar om de gesnoeide takken, twijgen en bloemen te verkleinen. Vervolgens kan je ze gebruiken voor de composthoop.
   

De beste schaar voor jouw snoeimoment

Om het snoeien tot een succes te maken, is het belangrijk om goed snoeigereedschap aan te schaffen. De GARDENA Comfort snoeischaar zorgt, zoals de naam al zegt, voor comfort tijdens het snoeien dankzij de ergonomische handgreep met soft grip. De driedelige Hyundai snoeiset helpt je om alle planten, heggen en bomen in je tuin in topconditie te krijgen. De snoeischaar helpt je om oude takken en twijgen weg te knippen, terwijl de heggenschaar met zijn scherpe snijbladen eenvoudig je heg in zijn oude glorie herstelt. Met de takkenschaar kom je zelfs door de meest droge en harde takken en twijgen heen. Ben je op zoek naar goed snoeigereedschap? Hier vind je een paar goede snoeischaren. Ook bloemenscharen zijn een onmisbaar onderdeel van je gereedschapskit. Hiermee knip je de stelen van je bloemen recht zonder ze te beschadigen. 
 

Snoeien in het voor- en najaar

Waar de meeste planten en bomen het best in het vroege voorjaar kunnen worden gesnoeid, verschilt het juiste snoeimoment per plantensoort. Zo kunnen fruitbomen het beste in februari een snoeibeurt krijgen, terwijl rozen, vlinderstruiken en pluimhortensia’s het liefst in maart of april worden gesnoeid. Berken, esdoorns en notenbomen snoei je het best in juli. Bestel nu jouw ideale snoeischaar en ga aan de slag in jouw tuin.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.