Passiebloem snoeien

De passiebloem is een echte aanwinst voor je tuin. Het is een plant met prachtige bloemen die stevig kan groeien. Om de passiebloem onder controle te houden, zul je deze dus moeten snoeien. In dit artikel kom je erachter hoe je een passiebloem snoeit, wanneer je dit doet en of de passiebloem winterhard is. Zo kun je met deze tips nog langer genieten van de passiebloem, al heeft deze al een lange bloeitijd van juni tot november!

 

Moet je een passiebloem uberhaupt snoeien?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Een passiebloem kan in de tuin stevig doorgroeien als deze plant op de juiste plek staat en de goede verzorging krijgt. Een passiebloem snoeien zul je dus zeker moeten doen om de plant mooi te houden, anders gaat de plant alle kanten op. Oorspronkelijk komt de passiebloem uit Argentinië, Brazilië en Paraguay, deze passiebloem houdt dus wel van een zonnetje en heeft het liefste een plekje op het zuiden.

Passiebloem snoeien

Verzorging van de passiebloem

Met de juiste verzorging zorg je er dus voor dat de passiebloem gezond blijft en prachtig doorgroeit in de tuin, maar hoe verzorg je deze prachtige plant? In de zomer hebben passiebloem planten meer water en voeding nodig, omdat de passiebloem ook veel licht krijgt. Wordt het weer sneller donker ‘s avonds? Dan hoef je weinig tot geen water en voeding te geven. Het is belangrijk dat in de winter de passiebloem niet teveel water krijgt.

Passiebloem winterhard

Passiebloemen zijn planten die veelal in de tuin worden gehouden. Sommige soorten passiebloemen zijn winterhard tot een minimum temperatuur van -12 graden celsius. Afgelopen jaren hebben wij geen strenge winter gehad en kon je de passiebloem dus prima buiten laten staan. Als de temperaturen echter flink gaan dalen, dan kun je de passiebloem het beste beschermen. Bescherming in de winter is zeker nodig bij jonge planten, die verdragen meestal minder lage temperaturen. Laat je een passiebloem overwinteren in huis? Dan kun je deze het beste in de serre of bijkeuken plaatsen. Zo went de passiebloem aan de warmere temperaturen, maar zijn de temperatuurschommelingen minimaal. Houd je een passiebloem als kuipplant? Deze moeten sowieso naar binnen in de winter!

In welke maand moet je een passiebloem snoeien?

Je kunt natuurlijk een passiebloem als vaste plant in de tuin hebben staan, maar ook als kuipplant. Wil je extreme groei van jouw vaste passiebloem voorkomen? Dan kun je het beste eind mei beginnen te snoeien. De beste periode is eind mei, omdat de kans op vorst dan erg klein is. Als je de passiebloem snoeien gaat terwijl er nog vorst kan komen, dan kunnen passiebloem planten beschadigen. Heb je een passiebloem die je in de winter naar binnen haalt? Dan kun je het beste de passiebloem snoeien als je deze prachtige plant van buiten naar binnen haalt. Dit is ongeveer begin oktober, voor de eerste vorst.

Passiebloem klimplant snoeien

Hoe snoei je een passiebloem?

Een passiebloem is een prachtige, maar kwetsbare plant. Het allerbelangrijkste is dat je een schone en scherpe snoeischaar gebruikt. Een botte en roestige snoeischaar kan serieuze schade aan de passiebloem veroorzaken. Verder kun je een passiebloem op verschillende manieren snoeien, het verschil zit hem in het feit of je de passiebloem als vaste plant of als kuipplant houdt. Als je een passiebloem als vaste plant in de tuin houdt, dan volg je de volgende stappen:

  • Knip de bevroren, zwakke en dode takken van de plant met een snoeischaar of takkenschaar.
  • Verwijder takken die te dicht op elkaar zijn gegroeid.
  • Snoei de stengels aan de zijkant goed terug tot een kleine afstand van de gesteltakken.

Houd je een passiebloem als kuipplant? Volg dan de volgende stappen om een passiebloem te snoeien:

  • Verwijder in de winter de oude takken met een takkenschaar of snoeischaar.
  • Verwijder in de lente de takken die tijdens de winter zijn verzwakt of afgestorven.

Nu je alles weet over passiebloem snoeien en wanneer je dit kunt doen, kun je aan de slag gaan! Heb je nog meer vragen of heb je zelf tips om een passiebloem te snoeien? Laat het ons weten!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.