Camelia snoeien

Heb jij één van de tachtig soorten Camellia’s in je tuin of op het balkon staan, maar weet je niet hoe je deze Camelia snoeien moet? In dit artikel geven wij je alle informatie die je nodig hebt over de Camellia. Want de Camelia snoeien, wanneer doe je dat eigenlijk?

 

Camelia Japonica

De Camellia is afkomstig uit het verre oosten en wordt ook wel Japanse roos genoemd. er bestaan veel verschillende soorten. De kleuren van de bloemen verschillen per soort en variëren van wit tot knalrood en alles hiertussen. Omdat er zoveel verschillende soorten Camelia Japonica zijn, hebben zij ook verschillende bloeiperiodes. De meeste Camelia Japonica’s bloeien echter in de periode februari tot mei. De Camellia plant moet in de winter wel afgedekt worden om deze te beschermen voor de kou. De Camelia is een plant die redelijk veeleisend is als het gaat om de standplaats in de tuin. Het liefste staat deze plant op een plek met halfschaduw en is de grond niet te kalkrijk. Als er veel kalk in de grond zit kunnen de bladeren van de Camelia Japonica geel worden.

Camelia Japonica - Goodgardn.nl

Wanneer Camelia snoeien?

De Camellia is een plant die niet snel groeit; gemiddeld zo’n 15 centimeter per jaar. Hierdoor hoeft de Camelia snoeien niet vaak te gebeuren. De Camelia Japonica hoeft vaak pas na een aantal jaar voor het eerst gesnoeid te worden. De Chinese roos snoeien kan beperkt worden tot uitstekende takken. Voor de rest kan de Camellia plant met rust gelaten worden; zo blijft de plant het meest gezond. Je zult misschien denken: ‘De Camelia snoeien, wanneer en hoe doe je dat?’ De Camelia snoeien doe je pas als de Camelia niet meer bloeit. Als je een tak van de Camelia snoeit, groeit de laatste zijtak van deze tak weer uit. Houdt hier rekening mee als je de Camellia een nieuwe vorm wil geven.

Camelia stekken

Het stekken van een Japanse roos is niet heel uitdagend, maar kost wel veel tijd. Het duurt minstens drie maanden voordat de stekken gaan wortelen in de grond. Een Japanse roos stekken kun je het beste in het najaar doen op een plek waar het redelijk warm is. Een van de vele manieren om een Camellia te stekken heet marcotteren. Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Ten eerste schraap je wat bast weg zo’n 10 centimeter onder de knop.
  • Hierna kun je stekkengel aanbrengen op de open plek die er is ontstaan.
  • Snijd nu een vochtig stekblokje in met bijvoorbeeld een snoeischaar tot het midde en plaats deze over de open plek.
  • Als laatste maak je de open plek dicht met wat aluminiumfolie.

Camellia plant - Goodgardn.nl

Camelia verplanten

De Camellia plant heeft wortels die makkelijk beschadigen en ondiep in de grond verstopt zitten. Doordat de wortels zo ondiep zijn, is het verstandig om geen andere planten in de buurt van de Camelia te plaatsen. De Camelia verplanten is een lastig karwei vanwege de ondiepe wortels. Als je de Camelia toch wilt verplanten is het belangrijk dat de kluit zo groot mogelijk is. In maart en juni kun je de Japanse roos extra voeding geven. Deze extra voeding zorgt ervoor dat de Camelia extra knoppen aanmaakt en gezond en fit blijft. Heeft de Camelia teveel nieuwe knoppen aangemaakt? Dan kun je de Camelia snoeien en weer de gewenste vorm geven die het best bij je tuin past.

Camelia kopen

Wil je een Camelia kopen? Ga dan naar een tuincentrum in de buurt en maak van je tuin een heus Camelia paradijs. Je kunt meerdere soorten Camelia’s in de tuin neerzetten voor een kleurspektakel.  Nu je weet hoe je de Camelia snoeien en stekken moet, is het een eitje om de Camelia te verzorgen.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.