Zo overleeft je tuin een warme en droge zomer

23-07-2025

Tropisch warm, geen wolkje aan de lucht en je planten hangen er bij alsof ze net een halve marathon hebben gelopen. De zomers in Nederland lijken elk jaar heter en droger te worden. Gezellig als je op een terras zit, iets minder leuk als je naar je dorstige tuin kijkt en wil je soms ook nog op vakantie. Hoe overleeft je tuin dat allemaal?

Kies voor meer groen in je tuin

Tegels houden warmte vast alsof het hun hobby is. Geen wonder dat het in versteende tuinen vaak snikheet wordt. Planten en bomen zorgen juist voor verkoeling. Dus, loop je nooit ergens in je tuin? Haal daar dan de tegels weg en zet er iets groens voor in de plaats. Je planten zijn blij, jij straks ook. Bij een flinke bui zakt het water makkelijker de grond in dan wanneer alles vol ligt met steen.

Zorg voor wat schaduw

Een boom in je tuin is niet alleen sfeervol, het is ook pure luxe op een warme dag. Planten onder een boom blijven langer fris en de bodem droogt minder snel uit. Geen plek voor een grote boom? Er zijn ook kleine soorten die weinig ruimte innemen of denk aan een haag of een paar flinke struiken. Die geven ook schaduw en meteen wat meer privacy. Hoe fijn is het dat wanneer je lekker in je tuin zit, een potje poker te spelen op je telefoon in een online casino, je niet vol in de zon zit, maar wel kunt genieten van je tuin.

Potplanten vragen extra aandacht

Planten in potten hebben het zwaarder dan je denkt. Zeker in kleinere potten droogt het water razendsnel op. Zet ze bij elkaar in de schaduw en geef ze liever in de avond water. Zo voorkom je dat de bladeren verbranden en het water meteen verdampt. Een schoteltje onder de pot helpt trouwens ook. Leg net als bij borders een mulchlaagje op de aarde om het vocht vast te houden.

Zet planten op de juiste plek

Niet elke plant houdt van volle zon. Hortensia’s bijvoorbeeld, die drogen snel uit als ze te veel zon krijgen. Die staan liever op een plek in de schaduw, bijvoorbeeld onder een boom of naast een muur. Kijk dus altijd goed waar een plant het best tot z’n recht komt. Dat scheelt je een hoop frustratie én water.

Op een slimme manier water geven

Een beetje sproeien elke dag lijkt logisch, maar werkt juist averechts. Geef liever één of twee keer per week flink water. Dan komt het dieper in de grond en worden de wortels sterker. Doe dit 's ochtends vroeg of pas 's avonds, als de zon weg is. Richt de gieter bij de wortels, niet op het blad. Dat voorkomt verbranding. Sproeien met een tuinslang kan ook, maar let op dat het water echt bij de wortels komt en niet vooral op het blad of het terras terechtkomt.

Regenwater opvangen

Is er eindelijk weer eens een stevige bui? Vang dat water dan op in een regenton. Zo verspil je geen kraanwater en geef je je planten iets waar ze dol op zijn. Eén regenton kan je een heel seizoen helpen, zeker in droge periodes. Je portemonnee is er ook blij mee.

Houd je borders koel

Mulchen klinkt misschien ingewikkeld, maar het is supersimpel. Gooi wat boomschors, bladeren of cacaodoppen tussen je planten. Zo blijft de grond koeler en vochtiger. Geen fan van dat spul? Zet bodembedekkers zoals Vinca Minor of Campanula. Die bedekken de aarde én zien er gezellig uit.

Kies planten die wel tegen een stootje kunnen

Niet elke plant overleeft een snikhete zomer. Gelukkig zijn er soorten die daar geen moeite mee hebben. Lavendel, vetplanten en vlinderstruiken zijn echte doorzetters. Die houden van zon, kunnen goed tegen droogte en zijn ook nog eens fijn voor vlinders en bijen. Lekker weinig gedoe dus.

 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.