Overwinteren planten

Wanneer de temperaturen dalen en de winter er weer aan zit te komen is het voor veel planten buiten te koud om te overleven. Dat geldt echter zeker niet voor alle soorten planten, want sommige planten zijn winterhard. Winterharde planten leven door in de winter en zijn dus bestand tegen de kou. Toch hebben veel winterharde planten er baat bij als je ze een beetje helpt. Hier lees je tips voor het helpen overwinteren van jouw planten!

Hoe laat je planten overwinteren?

Er zijn een paar dingen die je voor jouw planten kan doen om het overwinteren wat makkelijker voor ze te maken. Ten eerste is het voor een plant minder makkelijk om de lage temperaturen te overleven als ze in een pot staan. Dat komt simpelweg doordat een pot veel meer kou doorlaat. Heb je dus planten in potten en wil je die graag ’s winters buiten laten staan? Breng dat een extra beschermlaagje rond de pot aan, zoals een flink stuk zeil of plastic. Doe dit zeker als de plant nog in een stekpotje zit. De betere optie is om de plant tijdelijk in de volle grond te zetten.

Daarnaast is het belangrijk dat planten buiten in niet te natte grond staan. Ten eerste zal het niet veel helpen, omdat de planten vaak in rust gaan wanneer het koud wordt en dus minder stoffen zullen opnemen. Ten tweede is te natte grond in de winter gevaarlijk voor de wortels. Deze kunnen gaan rotten of in extremere temperaturen zelfs bevriezen.

Sommige planten zijn duidelijk beter in overwinteren dan anderen. Welke planten kun je laten overwinteren? Een paar populaire opties zijn onder andere:

  • Geranium
  • Oleander
  • Dahlia
  • Paprikaplant

Hoe laat je deze planten overwinteren? Lees verder voor de beste tips!

Geraniums overwinteren snoeien

Geraniums worden vaak in potten gehouden. Als dit ook voor jouw geraniums geldt is het erg makkelijk om de geraniums naar binnen te halen voor de winter. Dit is ook wat meestal wordt aangeraden; om een geranium binnen op een koele plek te zetten. Zorg overigens wel dat de temperatuur hier niet onder 10 graden komt. Laat de potgrond in de pot niet te nat worden.

Het snoeien van de geranium kun je het beste in de lente doen. Hier gebruik je natuurlijk een snoeischaar voor.

Oleander overwinteren buiten

Oleanders komen oorspronkelijk uit een warm gebied, maar kunnen ook in ons lang relatief lang buiten blijven staan. Oleanders kunnen zelfs wel een paar graden vorst aan. Meestal is het toch wel slim een oleander naar binnen te brengen als de temperaturen te laag worden.

Zet de oleander op een lichte plek, maar uit de zon en zorg dat de temperatuur niet lager dan 5 graden wordt. Geef zeker niet teveel water, maar besproei af en toe voorzichtig met een plantenspuit. De oleander kan al vroeg in het voorjaar weer naar buiten. De oleander snoeien is voor het overwinteren niet nodig.

Dahlia overwinteren in grond

Dahlia’s zijn robuuste en volhardende planten, maar helaas niet winterhard. Daarom is het niet mogelijk om deze planten buiten in de grond te laten overwinteren. Dahlia’s groeien uit knollen, en deze knollen moet je in de wintermaanden rooien. Snijd eerst de stengels van de winterharde plant af met bloem en al, tot zo’n 10 cm boven de grond. De knollen graaf je uit met een spitvork en verpak je daarna in kranten. Leg ze weg op een donkere en droge plek.

Paprikaplant overwinteren

Paprikaplanten zijn uitstekende overwinteraars, die vaak na de winter groter en sterker terugkomen dan daarvoor. Snoei de plant flink terug en bewaar deze vervolgens binnen, bij een temperatuur van 10 graden of hoger. De plant zal met een beetje bemesting in het voorjaar weer enorm gaan uitlopen.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.