Zelf een veranda bouwen? Hier moet je rekening mee houden

Een veranda in je tuin is ontzettend fijn en kan je huis én tuin echt een sjiekere uitstraling geven. Het comfort van een mooie overdekte veranda is zo waardevol, want je kan hem helemaal naar wens maken en inrichten. Met bijvoorbeeld een dak tegen de regen, leuke meubels, een verwarming en misschien zelfs wel met ramen aan weerzijde, tegen de wind. Heb je zelf altijd al een veranda willen hebben, maar kun je nooit slagen of vind je het misschien al snel te duur? Overweeg dan om zelf een veranda te bouwen. Je kan een veranda aan je huis maken of er een bouwen die separaat staat, op een andere plek staat in de tuin. Wil je zelf een veranda bouwen? Hieronder lees je waar je allemaal rekening mee moet houden.

Houten vlonder terras

Koop de juiste materialen

Het is waarschijnlijk vanzelfsprekend dat de eerste stap in het proces, het opmeten van de oppervlakte is én het maken van een goede bouwtekening. Daaruit kun je namelijk de juiste afmetingen halen en uitrekenen hoeveel hout je ongeveer moet kopen. Voor het bouwen van een veranda moet je allereerst tuinhout kopen. Dit hout is zeer geschikt voor alle weersomstandigheden, en je hebt het in alle soorten en maten. Naast het hout heb je natuurlijk ook het juiste gereedschap nodig.
Maak daarom van tevoren een lijst met alles wat je nodig denkt te hebben en controleer of je alle tools in huis hebt. Mocht je iets niet hebben dan kun je overwegen om het zelf te kopen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om het nodige gereedschap te huren.

Volg het ontwerp

Het naleven van de bouwtekening is essentieel. Zorg daarom dat je de berekeningen een aantal keren narekent en de afmetingen goed naloopt. Wat vaak helpt om het fysiek te controleren, is om touw te spannen waar de veranda precies zal komen. Zo kun je gemakkelijk zien hoeveel ruimte de veranda in beslag zal nemen in je tuin.

Stevige houten vlonder en dak

Het allerbelangrijkste voor o.a. de veiligheid is natuurlijk het houten vlonder en het dak. Deze moeten echt stevig zijn om zo de veiligheid te kunnen waarborgen. Naast de stevigheid en stabiliteit van het houten vlonder, wordt de vloer hoogstwaarschijnlijk ook de blikvanger van de veranda. Kies daarom zorgvuldig voor een mooie kleur hout.

De houten veranda trap en het veranda hek

Een veranda is vaak niet heel hoog en daarom kan het mooi zijn om een “luie” trap te plaatsen. Dat wil zeggen dat je een trap maakt van twee of drie treden. Daarnaast is het plaatsen van een hek dé finishing touch voor je veranda. Je kan hiervoor verschillende ontwerpen gebruiken. Wil je een veranda hek met een balustrade, die een mooie open ingang heeft? Of ga je liever voor een meer afgesloten hek? Uiteraard kun je ook dichte zijwanden plaatsen in de veranda. Dit kan met hout, maar ook met glazen ramen. De keuze is volledig aan jou!

De afwerking en inrichting

Het inrichten van de veranda is de allerlaatste stap. Je kan hier je eigen wensen en creativiteit volledig in kwijt. Kies een mooie tuinset uit, die de sfeer helemaal afmaakt. Je kan echt alle kanten op met het gezellig inrichten van de veranda. Door middel van kleden, kussens en accessoires kun je de ruimte sfeervol inrichten. En uiteraard kun je de veranda ook nog een mooie kleur geven indien gewenst.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.