Wat worden de kleuren van 2021 voor je tuin?

Welk type tuin je ook hebt, kleuren bepalen de uitstraling ervan. Je geeft kleur aan je tuin door bepaalde vormen van beplanting te kiezen, maar ook door je tuinmeubilair, je bestrating en het schilderwerk hierop aan te passen. Zorg ervoor dat al die elementen goed met elkaar in balans zijn. Je zult zien dat daardoor een harmonieus geheel ontstaat. Het is nu de tijd om na te denken over de vraag hoe de tuin er volgend jaar bij moet liggen. Ook op het gebied van tuinen heb je natuurlijk kleurtrends. We blikken alvast even vooruit op het tuinseizoen 2021.

Biologische materialen

Duurzaamheid is een trend die zich ook in het tuinieren manifesteert. De kleuren grijs, geelgroen, blauw en terracotta worden in dit verband veel gebruikt. Materialen voor het inrichten van je tuin mogen in dit geval best oude, hergebruikte spullen zijn. Ook aardetinten zullen in het komende jaar veel in de tuin te zien zijn. Die laten zich goed combineren met het rood, bruin en roze dat je vaak ziet in de bladeren van veel voorkomende tuinplanten. Ook hier geldt weer dat je er verstandig aan doet om eenheid te creëren.

Liever meer kleur?

Ga je voor wat meer kleur, dan kun je eigenlijk alle kanten op met de stijltrend ‘recentered stage’, die we dit jaar al zagen in de woonkamer. Een trend met geometrische vormen en verhogingen. Deze trend wordt naar alle waarschijnlijkheid nu ook in de tuin een hit. Het is een combinatie van verschillende kleuren, waarbij ook pasteltinten een belangrijke rol spelen. Die zorgen ervoor dat de contrasten niet te schreeuwend worden. Denk daarbij aan kleuren als geel, terra, blauw en paars.

Pas je schilderwerk aan

Is het tijd om de buitenboel van een nieuwe laag verf te voorzien? Denk dan goed na over de kleurcombinatie. Het is mooi als er balans is tussen de verschillende elementen in je tuin. Stem de kleur van je kozijnen bijvoorbeeld af op die van je pergola of tuinmeubilair. Een goede start maak je met de Rubbol SB van Sikkens. Deze verfsoort kun je zien als de basis voor al het buitenschilderwerk. Deze weerbestendige lak biedt maar liefst acht jaar gegarandeerde bescherming van je houtwerk en verkleurt in die tijd niet of nauwelijks.

Jouw tuin, jouw smaak

Natuurlijk bepaal je uiteindelijk helemaal zelf welke kleuren je gebruikt in je tuin. Er zijn echter wel wat basiszaken om rekening mee te houden. Groen kan natuurlijk altijd, want groen is een kleur die in de natuur zelf ook al veel voorkomt. Met een groentint op het houtwerk zit je dus over het algemeen wel goed. Van oudsher zijn veel kozijnen in ons land wit en daar valt ook veel voor te zetten. Dat is een neutrale kleur, die bovendien staat voor zuiverheid. Met blauw- en paarstinten zorg je voor rust, terwijl je met roodachtige kleuren juist dynamiek in het geheel brengt. Laat je creativiteit de vrije loop en ga vervolgens lekker aan de slag!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.