Meestgelezen artikelen
Review: Beste draagbare barbecues van 2023
Dé tuintrend van deze zomer: De pizzaoven
Stappenplan: Vijver aanleggen in 10 stappen
Het begint weer te kriebelen in de tuin: april is dé maand waarin alles tot leven komt. Niet alleen jouw planten, maar ook bijen en vlinders worden actief — en die kunnen jouw hulp goed gebruiken. Want zonder die zoemende vrienden is er weinig kleur, geur of groei. Dus: wil je een tuin vol leven én iets goeds doen voor de natuur? Dan is dit het moment om je tuin bijvriendelijk te maken. We geven je praktische tips om vandaag nog aan de slag te gaan.
Eerst even dit: waarom zou je eigenlijk moeite doen voor een paar insecten? Simpel. Bijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van bloemen, fruitbomen, groenteplanten en wilde kruiden. Zonder bijen (en vlinders) zouden supermarktschappen er behoorlijk leeg uitzien. Toch hebben deze beestjes het moeilijk, onder andere door een gebrek aan voedsel en nestplekken.
Goed nieuws: jouw tuin, balkon of zelfs vensterbank kan het verschil maken. En dat begint in april.
Bijen zijn dol op bloemen — maar niet zomaar bloemen. Veel moderne sierplanten (zoals gevulde rozen) zijn mooi voor ons, maar nutteloos voor bijen. Kies dus voor bloemen met veel nectar en stuifmeel.
Bijvriendelijke bloeiers voor april en daarna:
Meer weten? Lees ook ons artikel over bloemen voor bijen en vlinders.
Inheemse planten groeien van nature in Nederland. Ze zijn aangepast aan ons klimaat én onze bestuivers. Bijen herkennen deze soorten sneller en halen er meer voedsel uit dan uit exotische planten.
Voorbeelden van inheemse toppers:
Wil je structureel bijdragen aan biodiversiteit? Maak dan ruimte voor een klein stukje ‘wilde tuin’. Geen strak gazon, maar juist wat rommeligheid — daar zijn bijen dol op.
Het lijkt zo onschuldig: even wat tegen bladluis spuiten. Maar pesticiden, ook die in de bouwmarkt, zijn funest voor bijen. Zelfs 'natuurlijke' middelen kunnen schadelijk zijn.
Alternatief?
Een bijenhotel is dé manier om solitaire bijen een thuis te geven. Deze bijen leven niet in kolonies zoals honingbijen, maar nestelen in holletjes. Je helpt ze enorm met een goed plekje om eitjes te leggen.
Let op:
Zelf maken is ook een optie: bundel holle bamboestokjes in een blik of houten kistje. Succes gegarandeerd!
Geen tuin? Geen probleem. Ook op een balkon kun je bijdragen aan een bijvriendelijke omgeving:
Zelfs een kleine vierkante meter telt mee.
Perfectie is de vijand van biodiversiteit. Laat wat blad liggen, gooi dode takken niet meteen weg en maai niet alles kort. Rommelhoekjes zijn waardevolle plekken voor insecten om te schuilen of overwinteren.
Bijkomend voordeel: minder werk voor jou. Win-win!
April is niet alleen de maand van bloesem, maar ook van bewustwording. Rond 22 april (Dag van de Aarde) is er extra aandacht voor biodiversiteit. Perfect moment dus om mee te doen — op jouw eigen stukje aarde.
Een bijvriendelijke tuin begint met:
En het mooiste? Je krijgt er een levendige, kleurrijke tuin voor terug — vol gezoem, gefladder en verwondering.
Wil je meer inspiratie over natuurlijk tuinieren of biodiversiteit? Bekijk dan ook onze blogs over tuinontwerp voor biodiversiteit en bloemenmengsels voor vlinders en bijenToch zijn insecten erg waardevolle dieren en nuttig voor je tuin..