Herfstaster

De herfstaster is een prachtige bloem die- zoals de naam al insinueert- bloeit in het najaar, meestal van begin september tot eind oktober. De Latijnse naam van deze bloem is Aster novae-angliae en wordt ongeveer 60 cm hoog en 40 cm breed. De herfstaster stopt in de winter weliswaar met bloeien, maar is toch winterhard.

Herfstasters staan bekend om hun prachtige kleuren (meestal helderpaars) en zijn een veelvoorkomende keus voor het samenstellen van mooie borders. Wit, roze en lila komen ook geregeld voor, hoewel het hartje van de bloem eigenlijk altijd geel is.

De herfstaster doet tuinen opleven door veel insecten zoals bijen, hommels en vlinders aan te trekken. Tenslotte passen herfstasters mooi in vazen en potten.

Verschillende soorten herfstasters

Er bestaan allerlei verschillende soorten herfstasters, allemaal met verschillende kenmerken en kwaliteiten. Hier volgt een lijstje van de meest populaire soorten asters die je echt moet kennen:

  • Aster Ageratoides: een grote variant van de herfstaster. Deze astersoort begint al wat eerder met bloeien en draagt dan witte, lichtblauwe of lila bloemetjes, die aan madeliefjes doen denken.
  • Aster Novii-Belgii (Crimson Brocade) is een aster die prachtige fuchsia tot rode bloemen draagt, iets wat al aan de naam af te lezen valt.
  • De Aster Ericoides (Golden Spray) heeft een groen blad en een witkleurige bloem. Deze vaste plant bloeit in augustus en september en wordt ongeveer 120 cm hoog. De Aster Ericoides (Golden Spray) kan gaan woekeren. Daarom moet hij om de paar jaar worden gescheurd.
  • Aster (Lady in Blue) vormt een kleine en dichte pol. De hoogte van 'Lady in Blue' bedraagt tussen de 30 en 50 cm en is dus kleiner dan de andere soorten. Deze dwergherfstaster bloeit in de periode augustus-september met lavendelkleurige bloemen.
  • De bloeitijd van de ‘Schneekissen' Aster is september tot en met oktober. De plant is een lage, herfstbloeiende, kussenvormende, compacte aster en daardoor zeer geschikt voor toepassing vooraan in de border in kleine tuinen. In de zomer vormen ze een mooi groen kussen en in de herfst bloeien ze nog eens rijk. Deze asters gedijen geleidelijk uit doordat ze korte uitlopers vormen. Aster Scheur de planten ten minste elk jaar voordat de bloei terugloopt en het binnenste van de pol te zwak wordt. Plaats de buitenkanten terug.

herfstasters

Wanneer moet je een herfstaster planten?

Herfstasters kunnen geplant worden in het voorjaar, wanneer de laatste nachtvorst gepasseerd is. Plant ze in de volle grond of in een pot die groot genoeg is. Hiervoor kun je een spitvork gebruiken.

Geef ze een plekje in de volle zon, eventueel in de halfschaduw. Geef de plant ruimte en plaats deze dus niet te dicht op andere planten. Zet ze in grond die goed vocht doorlaat. Als je ze eenmaal hebt geplant is het raadzaam ze wat extra mest te geven, en een beetje water. Dit laatste kun je doen door middel van een handige plantenspuit, die geschikt zijn voor precieze dosering.

Wanneer moet je een herfstaster snoeien?

Het snoeien van de herfstaster gebeurt meestal zo snel mogelijk na de bloei, aangezien de plant dan zo snel mogelijk weer kan gaan bloeien in het jaar erna. Stek elk najaar de vaste plant om deze in goede gezondheid te houden. Neem hiervoor een aantal stekpotjes en goede potgrond.

Snoei na de bloei de herfstaster laag, tot ongeveer 10 cm boven de grond. Dit helpt ze door de winterkou heen. Later, wanneer het niet meer vriest, kun je ook de rest weghalen. Hiervoor gebruik je natuurlijk een snoeischaar.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.