Vuurplaats maken

Zodra het koud en donker begint te worden buiten, verlangen mensen naar verlichting. Lichtjes worden in winkelstraten opgehangen en kaarsen gaan vaker over de toonbank dan in de zomerperiode. Als het echt koud is buiten, maar je toch wilt genieten van de buitenlucht kan je het beste een vuurkorf maken. De sfeer van je tuinEen tuin is het verlengstuk van je woning. Daarom is het van belang om je kennis over planten up-to-date te houden! wordt een stuk aangenamer door met je vrienden en familie een vuurtje te maken. Heb je geen zin om naar de winkel te gaan om een vuurkorf te kopen? Met de tips van Goodgardn geniet jij binnen de kortste met familie en/of vrienden van een warme kop chocolademelk of glühwein.

Vuurkorf

Een vuurkorf zelf maken

Een vuurkorf kost minder moeite en geld dan je zou denken. De eerste stap is al gezet door materialen te verzamelen die jij al in huis hebt. Loop door je tuin en ga op zoek naar alle takken en stenen die je kan vinden. Je hoeft niet perse te beschikken over een tuin om een vuurkorf of vuurton te maken. Woon jij in een appartement met een balkon? Zoek dan stenen en takken in een nabij gelegen omgeving van je huis, dan hoef je ook niet zo te slepen. Je hoeft niet eens vlakbij een park of natuurgebied te wonen. Door een ommetje te maken in je straat zal je opvallen hoeveel natuurelementen zich gewoon al in de natuur bevinden. Een vuurplaats maken kan op verschillende manieren tot stand komen. De meeste mensen denken bij het woord ‘kampvuur’, aan een vuurtje wat gemaakt is in het bos tijdens het kamperen. Toch hoeft een kampvuur niet alleen te bestaan uit hout. Zie hieronder een aantal voorbeelden van gebruikte materialen van vuurkorfen.

 • Stenen vuurkorf maken
 • Wastrommel vuurkorf
 • Olievat vuurkorf maken

Stenen vuurkorf

Zoals hierboven is vermeld hoef je niet zoveel moeite te doen om een stenen vuurkorf te maken. Begin allereerst met het verzamelen van stenen. Graaf vervolgens een gat van ongeveer vijftien centimeter. Als jij een stenen vuurkorf wilt bouwen op je balkon, strooi dan eerst een laag zand neer. Dit legt een goede basis voor je stenen vuurkorf, waardoor je schade aan het balkon voorkomt. Zorg ervoor dat je een cirkel maakt wat groot genoeg is om takken en twijgjes neer te leggen, zodat je kan beginnen met een vuurtje maken. Let er op dat je de stenen stevig opstapelt, je wilt natuurlijk niet dat ze uit-elkaar vallen. Naast het gebruik van stenen, zijn oude bakstenen ook zeer geschikt voor het bouwen van een vuurkorf.

Wastrommel vuurkorf

Heb jij ergens een oude wastrommel staan? Dan kan je die mooi gebruiken als vuurkorf! Of koop een oude wastrommel bij een tweedehandswinkel. Zorg er in ieder geval voor dat je eerst deze benodigdheden in huis haalt:

 • Wastrommel
 • Staalborstel
 • Schuurmachine

Zodra je over de juiste materialen beschikt, kun je beginnen met je wastrommel uit elkaar te halen. Haal het middelste gedeelte van je trommel uit de wasdroger en verwijder alle plastic onderdelen. Het voordeel van de wastrommel is dat er kleine gaatjes aan de zijkanten zitten. Hierdoor krijgt het vuur meer zuurstof en verspil jij minder hout. Maak gebruik van een schuurmachine om alle scherpe randjes van de wastrommel te verwijderen. Daardoor creëer jij een vlak oppervlakte wat veilig is voor gebruik. Nadat je met een schuurmachine het grove gedeelte hebt weggewerkt, kan je de staalborstel gebruiken om de wastrommel er weer als gloednieuw uit te laten zien! Nu heb je een gloednieuwe vuurkorf waar je de hele zomer van kan genieten.

Olievat vuurkorf maken

Een olievat heeft een superstoer uiterlijk en dient als perfecte basis voor een vuurkorf. Een vuurkorf maken van een olievat kost de minste moeite. Je hoeft simpelweg alleen de bovenkant eraf te halen en aan de voorzijde een deur te slijpen. Eigenlijk hoef je deze ‘deur’ niet eens te maken. Je kan takken, aanmaakblokjes en overige objecten om vuur te stoken ook vanaf de bovenkant in het olievat gooien. Een deksel voor dit vat is wel handig, zodat je aan het einde van de avond het vuur eenvoudig kan doven. Waar koop je een olievat? Kijk op tweedehands webwinkels, zoals marktplaats of doe-het-zelf webwinkels. 

Een stappenplan: maak je eigen vuurkorf!

 1. Bedenk van te voren welk type vuurkorf het beste bij je past
 2. Stel jezelf deze vraag: welk type vuurkorf is het veiligst?
 3. Verzamel vervolgens alle materialen
 4. Ga stapsgewijs te werk
 5. Volg bovenstaande stappen
 6. Nodig vrienden uit en haal wat drinken in huis
 7. Tijd om het vuurtje aan te steken!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.