Vlinderstruik snoeien najaar

Een vlinderstruik snoeien in het najaar lijkt misschien een goed idee, maar dat is niet altijd het geval. Pas dan ook op met een vlinderstruik snoeien in het najaar; dit kan jouw vlinderstruik beschadigen. Wij van Goodgardn.nl weten alles over het snoeien van vlinderstruiken en met deze informatie en tips moet het jou ook zeker lukken om aan de slag te gaan met een goede snoeischaar op jouw buddleja. 

 

Vlinderstruik snoeien oktober

Als je een vlinderstruik in het najaar snoeit, dan kan het zomaar eens gebeuren dat de knoppen en overgebleven takken bevriezen. Dit is niet de bedoeling, want zo krijgt de vlinderstruik minder goed de kans om te groeien. Toch zul je in oktober wat aan de vlinderstruik moeten gaan doen. Als je wilt dat de buddleja gedurende een langere tijd bloeit, dan zul je iedere dag in de maanden augustus, september en oktober uitgebloeide bloemen moeten wegknippen. Een vlinderstruik snoeien in oktober doe je dus alleen om ervoor te zorgen dat de planten in jouw tuin langer blijven bloeien. 

Oude vlinderstruik snoeien

Als je een vlinderstruik niet ieder jaar snoeit, dan wordt de plant steeds ouder en gevoeliger. Een jaartje de snoeibeurt overslaan moet geen probleem zijn, maar langere tijd niet snoeien kan toch echt voor problemen zorgen. Oudere vlinderstruiken worden kaal van binnen en zullen steeds minder gaan bloeien. Als het ware sterft de plant zo langzaam af. Heb je toch een oude vlinderstruik en wil je deze gaan snoeien? Volg dan het stappenplan 'Hoe snoei je een vlinderstruik' uit dit artikel, maar gebruik een snoeizaagje in plaats van een snoeischaar. Zorg er altijd voor dat de snoeischaar scherp is, zodat er geen onnodige wonden op de plant ontstaan. 

Vlinderstruik snoeien wanneer

Zoals eerder vermeld is het geen goed idee om een vlinderstruik te snoeien in het najaar. Je kunt uitgebloeide bloemen weghalen, maar daar blijft het dan ook bij. als een vlinderstruik snoeien in het najaar geen goed idee is, wanneer moet je dan een vlinderstruik snoeien? Het beste snoei je een vlinderstruik niet in de herfst of direct na de bloei, maar nadat de winter voorbij is. Er bestaat namelijk een grote kans dat jouw vlinderstruik anders bevriest tijdens de winter. Als je de takken wegknipt en er open wonden bestaan, is het niet gunstig voor het helingsproces als het vriest. Wacht dus altijd tot na de winter met het snoeien van de vlinderstruik of buddleja. 

Vlinderstruik-snoeien-najaar-goodgardn-tips

Stappenplan: hoe vlinderstruik snoeien

Voor het snoeien van een vlinderstruik heb je eigenlijk maar één ding nodig: een goed scherpe snoeischaar. Als je deze erbij hebt gepakt, dan kun je gaan beginnen met het snoeien van de vlinderstruik. Doe dit dus rond maart en niet in het najaar! Volg de volgende stappen en de vlinderstruik wordt op de beste manier gesnoeid:

  1. Om te voorkomen dat de vlinderstruik te groot wordt, snoei je de vlinderstruik ieder jaar rond begin maart. 
  2. Kies zelf waar je de vlinderstruik wil afknippen, dit kan op oude stronken of gewoon op de twijgen. Als je de stronken knipt, krijgt je vlinderstruik vaak een nieuwe vorm.
  3. Kies je ervoor om de takken te snoeien? Knip of zaag (in het geval van een oude vlinderstruik) de takken tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af.
  4. Jouw vlinderstruik is weer klaar om uit te lopen en te gaan bloeien van de zomer!

Is het snoeien van de vlinderstruik gelukt? Denk eraan: vlinderstruiken snoeien in het najaar, dan haal je alleen de uitgebloeide bloemen weg! Laat ons weten of het jou is gelukt en of je wat hebt gehad aan ons stappenplan. Veel succes en plezier van jouw prachtige vlinderstruik van de zomer.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.