Vetplant

Misschien heb je de tern ‘vetplantjes’ wel eens gehoord. Maar wat is nu eigenlijk een vetplant? Een vetplant staat ook bekend als succulent. Succulenten slaan het water op in hun bladeren, daarom zijn de bladeren van deze plant vrij stevig. Eigenlijk kan je het beschouwen als een soort van waterton. Dankzij deze opslagplaats, kunnen deze planten gemakkelijk overleven met warme temperaturen. 

Vetplanten soorten

Vetplanten komen het meest voor in gebieden waar water schaars is. Er zijn ontelbaar veel vetplanten. Daarom hebben we hieronder een lijstje met de vetplant-soorten. 

Vetplant soorten:

  • Aloë 

  • Crassula

  • Echeveria

  • Haworthia

  • Cactussen squarrosa, aloë variegata, aloë peglerae, aloë longistyle. Zo heeft elke soort vetplant meerdere

Elk type vetplant heeft meerdere varianten. Onder de aloë vetplant vallen bijvoorbeeld de aloë  plantjes onder zich. Let per plantje op de kleur, bladvorm en het formaat. Ook al vallen sommige plantjes onder hetzelfde soort, ze kunnen toch aardig van elkaar verschillen. Probeer vetplantjes af te wisselen met andere kamerplanten, zodat je uiteindelijk één geheel krijgt. Juist door afwisseling creëer jij een interessant beeld. 

Vetplanten

Hoe verzorg je een vetplant? 

Je zal je verbazen dat de verzorging van vetplanten van elkaar kan verschillen. Zo heeft de aloë vetplant veel zonlicht nodig en weinig water. Dat een vetplant weinig water nodig heeft is logisch, omdat de plant langdurig water kan opslaan. De crassula vetplant hoef je pas water te geven als de grond volledig droog aanvoelt. Tijdens de wintermaanden hoef je de crassula zelfs alleen water te geven als de blaadjes er verschrompeld uit gaan zien. 

Bijna elke vetplant heeft deze verzorging nodig:

  • Geef je plant maximaal één keer per week water 

  • Zorg dat je je plantjes niet teveel water geeft 

  • Wanneer je een vetplant water geeft, zorg er dan voor de je alleen de grond nat maakt en niet de bladeren. Als je een vetplant teveel water geeft, vallen de bladeren sneller naar beneden

Vetplant stekken

Hoe moet je een aloe vera stekken? Het voordeel van een aloë vera plant is, dat je deze snel en gemakkelijk kan vermenigvuldigen. Een aloë vera plant heeft vaak meerdere wortels, waardoor je de steeltjes apart van elkaar kan stekken. Ook kan je uitlopers die hoger op een steel voorkomen afsnijden met een scherp mes en in een nieuwe pot met grond plaatsen. Zorg dat je met het opnieuw stekken van de aloë plant, een grotere pot gebruikt. 

Cactussen

Tropische vetplant

De meest exotische vetplant is de natuurlijk de cactus. Dit stekelige groene vriendje is vooral bekend geworden door het vaak verschijnen in stripverhalen- of films. Een cactus water geven wordt soms nog te veel en vaak gedaan. Welke cactussoorten zijn in 2020 populair?

  • Euphorbia

  • Lidcactus

  • Haworthia fasciata

  • Rhipsalis baccifera

Een cactus is een plant die bij iedere interieurstijl past. Er bestaan ook bloeiende cactussen, die prachtige en kleurrijke bloemen bezitten. Een leuk feitje over cactussen: de doorns van een cactus hebben een functie. In het natuur voorkomen de doorns dat dieren de cactus opeten. De verzorging van een vetplant is erg gemakkelijk, het stekken gaat snel en geeft een extra boost aan je interieur! Genoeg redenen om een vetplantje in huis te halen. 

 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.