Gember kweken

Met deze tips hoef je nooit meer naar de supermarkt voor een stuk gember, je kweekt het namelijk helemaal zelf! Zelf gember kweken is makkelijker dan je dacht en ook nog eens hartstikke leuk. Met een klein beetje moeite heb je binnen no-time een voorraad gember. In dit artikel lees je hoe je gember planten en gember kweken kunt!

 

Wat zijn de voordelen van gember?

Gember is hartstikke goed voor de gezondheid. Je hoeft nu niet meer steeds naar de supermarkt voor een stukje van deze magische wortel, je kunt het gewoon uit de tuin halen! Gember helpt tegen allerlei dingen, waaronder:

  • Menstruatiepijn;
  • Verhelpt misselijkheid;
  • Maakt je eten lekkerder;
  • Helpt tegen maagproblemen;
  • Gaat ontstekingen tegen.

Genoeg redenen dus om gember knollen te planten.

Zelf gember kweken in tuin of kweekbak

Gember zelf kweken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Wel zul je een stuk gember moeten kopen bij een biologische supermarkt of groentezaak. Als je namelijk gewoon gember uit de supermarkt gebruikt, dan kan het zijn dat deze niet goed uitkomt. Dit komt omdat de gember uit de supermarkt vaak bewerkt is. Deze stoffen zorgen ervoor dat de gember niet uitloopt.

Hoe kun je gember kweken?

Gember kweken is over het algemeen redelijk simpel. Gember is een plant die houdt van warmte en oorspronkelijk uit tropische gebieden komt. De wortel moet groter worden tijdens het kweken en het is dan ook belangrijk dat de gember veel ruimte heeft. Zorg voor een warme plek waar de gemberwortel genoeg ruimte heeft, bijvoorbeeld in een grote plantenpot. De pot moet minimaal twee keer zo groot zijn als de wortel. Gember groeit horizontaal, dus het is belangrijk dat de pot niet rond is, maar horizontaal.

Zelf gember kwekenGember planten

Als je eenmaal een plek en pot hebt uitgezocht kun je de gember gaan planten. Je plaatst de gember in het midden van de horizontale pot met de uiteinde naar de bovenkant gericht. Hierover strooi je een dun laagje aarde. Gember kweken in water is eigenlijk niet nodig, je kunt wel de gember een nacht in het water weken. Volgens sommige gember-experts helpt dit met het groeien van de gember. Gember planten is dus hartstikke makkelijk!

Gember planten in de tuin

Gember kan naast binnen, ook buiten geplant worden! Gewone potgrond is voldoende, gember is al snel tevreden. Het enige waar de gemberwortel veel eisen aan stelt is de warmte. Gemberwortel groeit het beste als je deze op een warme plek binnen of buiten plant. Dit is dan ook de reden dat gember niet ver in de grond hoeft, een dun laagje aarde over de wortel is voldoende. Gember buiten kweken is dan ook helemaal geen probleem, als de gember maar genoeg warmte krijgt van de zon.

Gember zelf kweken hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn of veel moeite te kosten. Gember heeft namelijk amper nazorg nodig als je deze eenmaal hebt geplant. Zelf gember kweken is dus een goede manier om niet meer naar de supermarkt te hoeven om gember te kopen. Is het jou al gelukt om de gember te oogsten? Dit kun je vanaf februari doen en je trekt simpelweg de plant uit de grond. Als je de gember pas na de zomer oogst, dan is deze niet meer te gebruik in je gember thee of in gerechten. Wel kun je deze gember weer gebruiken om opnieuw gember te kweken. Wij horen graag of het jou gelukt is om gember te kweken en of je dit nou binnen of buiten hebt gedaan.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.