Vervang zelf je zonneschermdoek met deze tips

Een goed zonnescherm gaat heel wat jaren mee. In de meeste gevallen zal het doek eerder aan vervanging toe zijn dan het frame. Door weersinvloeden kan het zonneschermdoek verkleuren, vuil worden of op lange termijn beschadiging. Zelf een handbediend zonnescherm doek vervangen is gelukkig niet lastig. Om alles zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen, raden we aan om één iemand om hulp te vragen. Met z’n tweeën heb je dit klusje zo klaar! Dat scheelt direct weer kosten voor een professionele monteur. Lees voordat je begint de onderstaande tips door en ga goed voorbereid van start.

Tip 1. Check het huidige frame

Om er zeker van te zijn dat enkel het doek aan vervanging toe is, moet je het frame goed controleren. Check of alles nog stevig hangt, soepel werkt en of er geen onderdelen kapot zijn. Bij een oud zonnescherm (20+ jaar) moet je daarnaast controleren of je de schroeven nog los kunt draaien. Vroeger werden er niet altijd schroeven van roestvrij staal gebruikt, waardoor het na verloop van tijd kan vastroesten.

Zonnescherm

Tip 2. Kies de juiste maat

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat het nieuwe zonnescherm doek de juiste maat heeft. Meet alles nauwkeurig op om een perfecte vervanger te vinden. Vaak staat er op de website van een zonwering specialist aangegeven hoe je het doek het beste kunt inmeten. Neem deze meetinstructies goed door om een miskoop te voorkomen.

Tip 3. Gebruik een duidelijk stappenplan

Maak gebruik van een duidelijk stappenplan om de klus zo eenvoudig mogelijk te maken. Lees alles eerst goed door voordat je begint. Op deze manier kun je veel foutjes voorkomen. Gebruik altijd een stappenplan van de door jou gekozen leverancier. De montage kan namelijk een klein beetje verschillen per merk of type zonnescherm.

Tip 4. Bekijk een instructievideo

Ben je niet zo van het lezen? Bekijk dan eens een instructievideo. Zo heb je meteen een duidelijk beeld van de klus. Als je het op de juiste manier aanpakt, zou het vervangen van een zonneschermdoek op maat maximaal zo’n 1 à 2 uur moeten duren.

Tip 5. Reinig en onderhoud

Vergeet niet om het frame van je zonnescherm goed te reinigen als het oude doek is gedemonteerd. Je kunt de onderdelen eventueel inspuiten met wat siliconenspray om alles weer soepel te laten lopen. Maak het frame daarna wel weer schoon om vlekken op je nieuwe zonneschermdoek te voorkomen. Probeer het nieuwe doek na montage goed te onderhouden om te genieten van een lange levensduur.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.