Het huisje in de tuin

Een blokhut of tuinhuis is meestal een prefab houten huis van diverse afmetingen. De kleintjes zijn meestal 3 bij 3 meter vloeroppervlakte. De architectuur had vroeger een Anton Pieck gehalte of een nagebouwde miniatuurversie van een Oostenrijkse chalet.

Kantoortuinhuis

Afhankelijk van de tuin en de afmeting van het tuinhuis zijn de mogelijkheden divers. De Kantoortuinhuis is bij vele zzp’ers die beschikken over een eigen tuin populair. Het kantoor is dan afgescheiden van het huis en biedt natuurlijk rust en men kan geconcentreerd werken zonder kinderen die het werken bemoeilijken. Het is dikwijls ook een beter alternatief als boven op een zolderkamer. Een kantoor van 20 tot 36m2 biedt alle mogelijkheden voor een exclusief kantoorverblijf inclusief vergaderruimte of toonzaal.

Kantoortuinhuis

Mantelzorgwoning

Tuinhuizen kunnen ook de functie van een mantelzorgwoning krijgen. Sinds enkele jaren is er geen bouwvergunning meer nodig als er een aantoonbare mantelzorgrelatie bestaat. Het tuinhuis mag niet zichtbaar vanuit de openbare weg zijn. Dit betekent dat het huisje niet in de voor- of zijtuin geplaatst mag worden. Een tuinhuis kan een alternatief zijn voor de zogeheten wooncontainer. In Nederland staan inmiddels ongeveer honderd van dit soort mantelzorgwoningen.

Uiterlijk

De architectuur is dikwijls niet echt verrassend. Blokhutten en huisjes worden niet vaak door beroemde architecten ontworpen. Er zijn echter uitzonderingen. Rietveld heeft een aantal tuin- en zomerhuizen gebouwd en was in de jaren dertig al bezig met een demontabel houten zomerhuis dat helaas nooit in productie is genomen. Piet Hein Eek ontwierp een geweldige follie die van buiten op een stapel boomstammen lijkt. De meeste bouwwerken zijn van hout of van glas en staal en doen denken aan ‘het kleine huis op de prairie’. Tuinhuisjes zijn kant en klaar in allerlei soorten te bestellen, van Zweeds tot Japans, van retro tot futuristisch en van kunststof tot bamboe of hout.

In 2001 is in Tilburg tijdelijk het Huttenfestival De Vlek ontwikkeld dat onderdeel uitmaakte van ‘Tilburgs Textile’. Architecten, kunstenaars en vormgevers bouwden een dorp van blokhutten. Hieruit zijn enkele verassende ontwerpen voor tuinhuisjes ontstaan. Het hutje, huisje of schuurtje als werkkamer heeft ook in Nederland een traditie. Geen kamer, maar een heel huisje voor jezelf. Wie wil dat nou niet.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.