De beste tips voor tuinverlichting

Een van de beste manieren om optimaal van je tuin te genieten is door middel van tuinverlichting. Want dit zorgt ervoor dat je, wanneer het donker wordt, nog lekker kunt genieten van de prachtige ambiance. Tuinverlichting brengt buiten naar binnen, en creëert meer ruimte. Het is functioneel, zorgt voor meer veiligheid, en geeft een mysterieuze sfeer aan de tuin. Maar hoe verlicht je je tuin op de beste manier? Met deze tips helpen wij je op weg!

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden qua tuinverlichting, waardoor het belangrijk is om van te voren een plan uit te stippelen waar je graag verlichting wilt hebben, en wat je wilt accentueren. Heb je een grote boom in de tuin staan? Dan is het mooi om deze te verlichten door middel van een grondspot. SnoeiGoodgardn begeleidt jou met behulp van nuttige tips en informatie over het snoeien van je struiken en bomen. Binnen de kortste keren heb je overzicht in alle ins en outs van snoeien. de boom wel eerst of schakel hiervoor een hovenier in voor een optimaal effect. Wil je graag het looppad extra uit laten komen? Dan zijn geïntegreerde grondspots of staande lampen langs het pad de beste keuze. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om je tuin romantischer te maken door middel van kaarsen. Ouderwets, maar ze brengen zoveel sfeer in de tuin!

Eye-catchers

Als je houdt van wat gekkigheid kun je de aanschaf overwegen van lichtgevende plantenbakken! Deze eye-catchers laten jouw mooiste planten extra opvallen, en zorgen ervoor dat ze ook ‘s avonds een lust voor het oog zullen zijn. Als je deze lichtbakken toch wat te fel vindt, kun je er ook voor kiezen om spots te plaatsen in de plantenbakken. Dit zorgt ervoor dat de plant lumineus maar sierlijk verlicht is. Nog een leuke manier om extra sfeer in de tuin te brengen is door middel van het verlichten van de schutting. Dit doe je door grondspots te monteren op een zodanige manier dat de schaduwen van de planten worden weergegeven op de schutting. Simpel, maar het zorgt voor een supergaaf effect!

Tuinverlichting

Bron foto

De beste tips

Belangrijk als je je tuin op de beste manier wilt verlichten, is dat je zorgt voor afwisseling. Een tuin met verschillende lichteffecten geeft een speciale gloed, wat je met eentonigheid zeker niet zult bereiken. Nog iets om extra aandacht aan te geven, is dat je de verlichting zo plaatst dat ze niet in de zichtlijnen komen, zodat je niet verblindt raakt door het licht. Ook kun je erover nadenken of je je verlichting op wilt delen in verschillende zones. Dit heeft als voordeel dat je bepaalde delen van de tuin ‘s nachts verlicht kunt laten, en bepaalde delen uit kunt zetten als je gaat slapen.

Duurzaam

Voordat je je tuinverlichting uitkiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het duurzaam zal zijn. Want aan een hoge elektriciteitsrekening heeft niemand wat. De meest duurzame opties qua tuinverlichting zijn led-lampen, solarlampen, en kaarsverlichting. Solarlampen werken op zonne-energie, en geven je dus gratis licht. LED-lampen zijn aan de dure kant. Maar ze verbruiken veel minder stroom, en gaan langer mee. Dus op de lange termijn ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Een lichtplan

Als je eruit bent wat je nou precies in je tuin wilt hebben aan verlichting, is het belangrijk dat je een lichtplan opstelt. Als je al bestaande elektra in je tuin hebt, en je bent handig in klussen, dan kun je makkelijk zelf je nieuwe verlichting aanleggen. Belangrijk is dan om eerst te controleren of de kwaliteit hiervan nog degelijk genoeg is. Heb je een oude stoppenkast? Dan is het een goed idee om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Je legt je tuinverlichting aan op een eigen groep met aardlekbeveiliging, zodat je bij eventuele kortsluiting de schade zoveel mogelijk beperkt. Als je toch niet zo handig bent in verlichting aan leggen, is het een goed idee om een elektricien in te schakelen. Deze legt alles op de juiste manier aan, en dit zorgt ervoor dat je verlichting lang mee zal gaan. Op deze manier haal je de kosten voor een elektricien er dus makkelijk uit.

DIY’s

Als laatste hebben we natuurlijk ook nog de doe het zelf ideetjesVolg een cursus, workshop of steek zelf de handen uit de mouwen. Lees de tips op de do-it-yourself pagina, zodat jij je nooit hoeft te vervelen!, die jouw tuin zo uniek zullen maken. Ga naar het tuincentrum, en ben creatief met de mogelijkheden die je daar vindt. De beste creaties maak je uiteindelijk zelf! 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.