De tuin

Bij een huis kopen krijg je een tuin erbij. Veelal komt eerst het huis en vervolgens wordt gekeken hoe de tuin in te richten. Bij nieuwbouw woningen is er ten eerste nauwelijks een erfafscheiding. We kijken zo bij elkaar naar binnen.

Mogelijkheden

Alles laten opknappen door een tuinarchitect lijkt een dure mogelijkheid, maar op den duur misschien wel het voordeligste alternatief. De architect kan in het ontwerp visuele trucs toepassen waardoor kleine tuinen groter lijken.

Afscheiding

Met een schutting of hek al dan niet met klimplanten, is de scheiding snel gerealiseerd. Een haag planten is een andere mogelijkheid, al duurt het een paar jaar voordat je enige privacy krijgt. Dit verklaart de populariteit van de snelgroeiende coniferenhaag. Snelle groeiers zijn relatief goedkoop, maar al gauw onstuitbaar. Langzame groeiers daarentegen zijn in verhouding duur en het vergt jaren voor ze groot zijn.

Ondergrond

Slechte grond vormt het grootste struikelblok in de nieuwbouwwijken. De aannemer moet de grond schoon opleveren inclusief een laagje zwarte aarde. Veelal blijft de grond keihard voor de wortels van bomen en struiken. Terrassen en paden hebben ook een goede ondergrond nodig tegen het verzakken. Dat vraagt om een andere ondergrond met speciaal zand. Het is immers niet de bedoeling dat uw tuinsets zoals de tafel en loungebanken irritant wiebelen.

Planten

Het beplantingsplan vereist inzicht. Het beste is om de planten in te delen in hoogte en breedte. Bij de aankoop moet enkele jaren vooruitgedacht worden. Hoe gaat de situatie er over een paar jaar uitzien. kleine bomen of grote struiken zijn meestal een goede keuze. Er zijn esdoorns en magnolia’s waarvan de omvang in redelijke proporties blijven. Vraag een goede boomkweker om deskundig advies.

Tot slot verdient een goede tuin geduld, want het duurt een aantal jaren voor het beoogde resultaat is bereikt. Wat kan helpen is om binnen de vriendenkring wat volwassen planten te vragen. De afgestoken of gescheurde planten geven de nieuwe tuin sneller een volwassen aanzien en dit levert een geweldige tijdwinst op.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.