Tuin bemesten

Om zoveel mogelijk uit je tuin te halen is het belangrijk om je tuin goed te bemesten. Zo houdt je je tuin zo gezond mogelijk! Je kunt hiervoor verschillende soorten mest gebruiken. Je moet niet alleen je (sier)tuin bemesten, maar ook je gazon! Wist je dat al? In dit artikel kom je erachter hoe je een tuin bemesten moet en wanneer je dit het beste kunt doen! 

Tuin bemesten: wanneer en waarmee doe je dit?

Je tuin bemesten is van belang, zo kan je er namelijk voor zorgen dat je planten beter groeien! Een tuin bemest je in het voorjaar, wanneer alle bloemen en planten weer gaan bloeien. Het is belangrijk dat je de tuin echt alleen in het voorjaar bemest. Het beste kun je eerst bekijken welke grond je in jouw tuin hebt. Is dit klei-, zand-, zavel- of veengrond? Iedere soort grond verschilt, je kunt de bemesting hier dan ook op aanpassen. Voor meer informatie kun je terecht bij een medewerker van een tuincentrum in de buurt. Je kunt je tuin op verschillende manieren bemesten, deze twee manieren zijn het beste om de grond vruchtbaarder te maken en om de bodem te verbeteren:

  • Compost: Deze meststof verbetert de structuur van de bodem en zorgt er daarmee voor dat de wortels van planten de voedingsstoffen goed kunnen opnemen. 
  • Organische mest: Organische mest is de combinatie tussen compost en dierlijke mest. Dit is een manier van tuin bemesten waar ook gelijk de bodem verbeterd wordt. Organische mest geeft de voedingsstoffen langzaam aan de bodem, waardoor het lange tijd goed blijft. 

tuin-bemesten-nederland

Wanneer gras bemesten?

Bij het bemesten van je tuin bestaat nog wel eens de kans dat het gras vergeten wordt. Het gras moet echter ook bemest worden en zelfs vaker dan de gewone tuingrond. Gras moet het hele jaar, behalve de winter, bemest worden. Om een goed overzicht te maken wanneer je het gras precies bemesten moet in een jaar, hebben wij een gazon bemesten schema gemaakt. Hierin zie je precies wanneer je het gras bemesten moet. 

Januari

Laat het gazon als het vriest zoveel mogelijk met rust. Het gras kan beschadigen als je het gras betreedt terwijl het vriest of heeft gevroren. 

Februari/maart

Door in februari of maart het gazon te bemesten zorg je voor een mooie groene kleur van het gazon.

April

In april kun je het gras het beste de kale plekken van het gazon weer mooi maken door nieuwe graszoden neer te leggen. 

Mei

In mei kun je nog de voorjaarsbemesting uitvoeren, het is nog niet te laat. 

Juni/juli

In juni en juli kun je het gras bemesten om ervoor te zorgen dat het gras toch mooi blijft, ondanks dat het erg droog is. Geef wel genoeg water aan het gazon en zorg ervoor dat er de periode na het bemesten genoeg water beschikbaar is voor het gazon. Wil je maar twee keer per jaar het gazon bemesten? Dan kun je het bemesten in de zomer best overslaan. 

Augustus

Alleen deze maand hoef je het gras nog twee keer per week te maaien. 

September/oktober

In de herfst kun je het gras ook nog bemesten. Dit doe je niet om het gras mooi te houden of voor de heldere groene kleur, maar om de wortel van het gras zo sterk mogelijk de winter door te laten komen. Zo zorg je ervoor dat het gazon na de winter weer klaar is voor intensief gebruik!

November/december

Ook in november en december kun je het gras het beste met rust laten. 

De tuin bemesten of gras bemesten kun je dus doen aan de hand van dit gazon bemesten schema. Heb jij nog aanvullingen op dit schema of tips om de tuin te bemesten? Laat het ons weten! 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.