Tips voor een goed lichtplan in de tuin

Heb jij net een nieuw huis gekocht? Of wil je je tuin gaan verbouwen? Dan is het belangrijk om goed na te denken over een goed lichtplan zodat je ook in de tuin kan ontspannen, genieten en eventueel je werkzaamheden kan uitvoeren. Zeker tijdens de donkere wintermaanden is het belangrijk om goed zicht te hebben in de tuin zodat je je veilig en vrij over de paden kunt begeven zonder dat je struikelt over stenen of andere losliggende elementen. Je kan natuurlijk op willekeurige plekken verlichting aanbrengen, maar wil je een goed verlichte tuin die ook nog eens aan je wensen voldoet? Dan is het handig om een goed lichtplan op te stellen. 

LED Verlichting

Wat zijn de voordelen van een goed lichtplan?

Een goed lichtplan is essentieel wanneer je een nieuwe tuin gaat aanleggen of wanneer je je lichtbronnen in de tuin optimaal wilt benutten. Wil je ook nog eens besparen op energiekosten en wil je een bijdrage leveren aan het milieu? Dan is het verstandig om de klassieke halogeen verlichting te vervangen door LED tuinverlichting. Met LED tuinverlichting bespaar je al snel 40% op je energierekening. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu dus. Bovendien kan je LED tuinverlichting eenvoudig dimmen zodat je altijd de perfecte sfeer kan creëren. Zo kan je helder licht in de tuin brengen wanneer je werkzaamheden wilt uitvoeren. Maar ja kan ook kiezen voor sfeerverlichting wanneer je liever met vrienden rustig wilt genieten van een hapje en een drankje. Kies dus zelf de sfeer in je tuin met LED tuinverlichting en laat je verrassen door de vele mogelijkheden. 

Hoe maak je een goed lichtplan met LED tuinverlichting?

Wanneer je uiteindelijk de keuze hebt gemaakt om je tuin te voorzien van LED tuinverlichting is het belangrijk om te bepalen waar de lichtbronnen moeten komen en welke objecten de armaturen moeten verlichting. Dit is de basis van een goed lichtplan. Je bepaalt waar de lichtbronnen komen, welke lichtintensiteiten de armaturen moeten hebben en welke kleur verlichting er op bepaalde plekken moet komen. In feite maak je een plattegrond waarin je de lichtpunten aan gaat duiden en waar je dus bepaalt welke activiteiten je uit gaat voeren. Het type verlichting op een plek waar je graag wilt klussen is immers compleet anders dan een plek waar je heerlijk wilt gaan loungen met vrienden of familie. Het is dus belangrijk om de doelstellingen van je tuin goed in kaart te brengen zodat voor jou helder is waar de lichtpunten moeten komen.

Welke lichtbronnen gebruik je?

Een goed lichtplan helpt je om je tuin functioneel te voorzien van de juiste lichtbronnen. Het type verlichting bepaalt voor een grote mate de sfeer in de tuin, dus is het belangrijk om vooraf goed na te denken over wat je met de verlichting in de tuin wilt bereiken. Wil je vooral functioneel licht zodat je goed zicht hebt? Of wil je juist sfeerverlichting zodat je heerlijk met je vrienden en vriendinnen kan gaan ontspannen. Zorg ervoor dat je vooraf een juiste keuze maakt zodat je een goed lichtplan kan ontwerpen. De aanleg van het lichtplan kan je dan uitvoeren in LED tuinverlichting om te besparing op je energierekening en een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. 

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.