Terrasbekleding in steen, hout of composiet?

De zomer is weer begonnen en we gaan het terras weer gebruiken of het balkon natuurlijk. Heerlijk buiten kunnen zitten met zo’n 25 graden. Je wilt dan graag comfortabele buitenmeubels en een mooi aangekleed terras. Dit geldt ook voor de bekleding van de terrasvloer.

Steen

Er zijn nogal wat mogelijkheden in materialen om het terras te bedekken. Kies je voor een bestrating met tegels of van klinkers? Er zijn veel steenachtige materialen zoals beton, keramische tegels, natuursteen en gebakken klinkers. Ze zijn er in allerlei vormen en maten waarvan de waaltjes het meest bekend zijn. Voor de aanleg in tuinen wordt veelal gewerkt met de getrommelde versie.

Tegels

Keramische tegels worden veel toegepast om de grootte maar ook om de gunstige prijskwaliteit. Ze zijn verkrijgbaar in vele designs zoals betonlook of natuursteenlook en zijn uitermate weersbestendig. Tegels voor buiten zijn vorstbestendig, vuilafstotend en voorzien van een antislip. Tegels hebben een geringe dikte en hebben daardoor een beperkte inbouwhoogte van zo’n 2 centimeter.

Natuursteen en beton

Natuursteen is een natuurproduct wat een eigen uitstraling heeft. Het is robuust, vorstbestendig en kleurvast. Kies wel voor natuursteen wat geïmpregneerd is tegen vuil. Hierdoor is natuursteen zowat onderhoudsvrij. Nadeel van natuursteen is de hoge prijs. Een voordelige keuze zijn betontegels die we vooral kennen van de vroegere grindtegels. Betontegels worden ook nog veel toegepast bij dakterrassen. Beton is een natuurproduct en is in vele vormen en kleuren verkrijgbaar.

Hout of kunststof

Vlonders op een terras kunnen van hout zijn of van composiet vloerdelen. Voor vlonders wordt bijna altijd tropisch hardhout gebruikt vanwege de duurzaamheid. In wezen is het een parketvloer voor buiten zeker als men Ipéhout of Padoukhout kiest. Ook Bankirai heeft een uitstekende kwaliteit. Minder duurzaam hout wordt meestal thermisch gemodificeerd waardoor het langer mee gaat.

Composiet terras

Laminaat voor buiten

Composiet vlonderplanken worden geproduceerd met houtvezels en kunststof. Het heeft het uiterlijk van hout, maar het is een stuk lichter en bovenal onderhoudsarm. De planken werken niet en kunnen dus ook niet krom trekken. Omdat het licht in gewicht is, wordt het vooral toegepast bij dakterrassen en balkons. Het is eigenlijk het laminaat voor buiten.

Vergelijkbaar met composiet is resysta. Het is een product wat bestaat uit biologisch restafval met het uiterlijk van houten vlonderplanken. Het bestaat voornamelijk uit rijstvlies, zout en minerale oliën.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.