Een hete zomer? Houd het hoofd koel!

Heerlijk is het toch, op een zwoele lentedag op je terras of in een ligstoel lekker genieten van een zonnestraaltje dat op je gezicht rust. Of in de zomer een nietsverhullende barbecue geur doorheen je buurt laten zwerven, op zoek naar jaloerse neusgaten. De pret van een eigen tuin is door niets te vervangen, al kan het in de zomer soms zo heet worden, dat je in de schaduw nog ligt te puffen. Kom hier enkele trucjes te weten om je tuin zo goed mogelijk voor te bereiden op een enthousiaste zomer.
 

Heerlijk afgeschermd

Een van de meest voor de hand liggende, maar wel zeer effectieve manier om je tuin van grote hitte te besparen, is een zonnescherm aanschaffen. Een knikarmscherm kan je in alle maten en kleuren vinden of aanvragen. Meestal wordt een zonwering aan de gevel vastgemaakt en boven de zitruimte gemonteerd. Zo zit iedereen in de schaduw, ook wanneer de zon het hoogst staat. Een zonnescherm op maat kopen is de beste optie als je zeker wil zijn dat de ruimte die je wil afschermen, volledig meegenomen wordt.

Wist je dat een zonnescherm in totaal zo'n negentig tot bijna honderd procent UV-straling tegenhoudt? Ook van regenwater zul je behoed worden, dankzij de waterafstotende laag. Een knikarmscherm zal dus zowel je tuin aangenaam houden, maar zorgt ook voor een betere temperatuur in je huis. Het zonlicht dat normaal urenlang op je gevel of raam zeurt, wordt nu gefilterd, waardoor je huis minder voorverwarmd wordt.

Let bij het zoeken naar een maatwerk zonwering vooral op eventuele obstakels. Dit kan een regenpijp zijn, maar ook de dakgoot of afvoerpijp. Ook is het belangrijk rekening te houden met de hoogte en breedte van je muur en de capaciteit ervan. Bij te weinig ruimte of bij een minder sterke muur kan het zijn dat je muurstrips nodig zal hebben. Dit doe je zodat je zonwering stevig hangt. Goed afmeten is hierbij toch echt de boodschap. Mocht je niet zeker zijn of je dat zelf goed kan, is er altijd de mogelijkheid om iemand professioneel te laten meten vanuit het bedrijf waar u de zonwering op maat wil kopen. Kijk dus eens goed naar de mogelijkheden van jouw gevel om een juiste beslissing te maken. Een zonnescherm op maat kopen doe je dus best met een beetje voorbereiding.

 

Planten, een goed plan!

Het is mooi, ruikt lekker en het zorgt nog eens voor zuivere lucht. We hebben het natuurlijk over planten. Dit is een creatieve manier om je tuin koeler te maken en het biedt veel ruimte voor persoonlijke invulling. Er zijn grote en kleine planten, makkelijk te verzorgen en iets moeilijkere planten en uiteraard eventueel seizoensgebonden planten. Of je nu groene vingers hebt of niet, er is vast wel iets voor je te vinden. De meer geavanceerde tuinier zal het een leuke uitdaging vinden om voor planten te gaan die wat meer verzorging nodig hebben en misschien wel in bepaalde maanden geknipt dienen te worden. Ben je geen planten fanaat, maar vind je het wel een goed idee in de zomer? Dan vind je bij de klokjesbloem of lavendel misschien een bondgenoot. Dit zijn namelijk twee voorbeelden van planten die in de zomer tot hun recht komen. Verder laat je ze voornamelijk met rust gedurende het jaar, dus heb je er niet veel omkijken naar. Denk daarnaast ook aan klimplanten voor aan de muur, of struiken her en der. Struin gerust het internet eens af naar alle mogelijke planten die je zou kunnen kiezen.

De voordelen van planten in je tuin zijn ruim. Denk aan de geur, de kleur en gewoon al het verbonden gevoel met de natuur dat je ervan krijgt. Maar ook voor de temperatuur is het een goed idee. Niet alleen zorgen planten voor meer schaduw, ze laten via hun bladeren ook overtollig water verdampen. Op die manier worden ze een soort groene airconditioner. Als laatste voordeel kan je ze als bodembedekkers bestempelen. Mocht je veel beton hebben in de tuin, dan zijn planten je oplossing uit de hemel. Beton neemt erg makkelijk warmte in zich op. Dat zul je sterk beperken door ze met planten te bedekken. Naast planten voor in de tuin, kun je er ook enkele in je huis meenemen. Een paar voorbeelden van planten die je huis ook koel houden zijn de vrouwentong, goudpalm en de treurvijg.
 

Hout en bleke tegels

Kies zo veel mogelijk voor een bodem van gras, met veel planten. Heb je grotendeels steen of beton als ondergrond? Dan kun je hier voor de temperatuur beter iets anders voor kiezen. Zoals eerder vermeld, slorpt beton best veel hitte op. Een houten ondergrond is in dat geval een betere keuze. Ook voor grind en bleke tegels zou je kunnen kiezen. Plaats overigens ook wat hout op je gevel, om de temperatuur laag te houden. Daar kan je ook een hoop creatieve kanten mee op om je tuin unieker te maken, maar ook te beschermen tegen de hitte.

Natuurlijk is het beter om gras te planten, maar kies dus idealiter voor een bleke ondergrond mocht gras geen goede optie zijn. Ook kan je met hout een hele hoop kanten op, door bijvoorbeeld mooie versieringen te maken of schaduwplekken te creëren.
 

Het belang van een aangenaam koele slaapkamer

Zoals je ziet zijn er veel manieren om je tuin en huisje koel te houden, ook als het erg warm wordt. Ventileren is tot slot, naast alle eerder genoemde manieren een erg belangrijke factor voor een koel huis in de zomer. Het is natuurlijk best onaangenaam om in een te warme ruimte te zijn, maar ook je slaap wordt door een koele omgeving bevorderd. En hoe koel die slaapkamer zal worden, hangt af van hoe goed jij ventileert. Zet je je raam maar op een kiertje, of doe je hem zo wijd mogelijk open? Dit zal van invloed zijn op jouw koele slaapkamer.

Zorg dus dat je goed ventileert en je huis zo veel mogelijk kan ademen. Integreer wat plantjes in je tuin en/of huis en investeer eventueel in een zonnescherm op maat. Mocht je daarna nog energie over hebben, verwissel dan je betongrond voor een minder hitte-absorberende variant en je bent helemaal klaar om de zomer in te gaan!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.