Stoffen die je niet ziet, maar wel schadelijk kunnen zijn

Wist je dat er stoffen bestaan die je niet kunt zien, maar die wel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid? Meestal gaat dit om fijnstof. Fijnstof kan zich thuis of op kantoor ophopen en zorgt voor een verontreinigde lucht, wat weer zorgt voor een ongezond binnenklimaat en gezondheidsklachten. Maar wat is fijnstof nu precies, en hoe kun je erachter komen of je hier ook last van hebt?

Wat is fijnstof?

Fijnstof zijn eigenlijk luchtverontreinigende deeltjes die zo minuscuul zijn dat je ze heel makkelijk kunt inademen. De deeltjes nestelen zich in je longen of de bloedbaan, wat kan zorgen voor gezondheidsklachten.

Waar komt het vandaan?

Meestal komt fijnstof van meerdere bronnen, en is het een verzameling van verschillende stofdeeltjes. Fijnstof kan vrijkomen uit zeezout, de bodem, de wind, de industrie, openhaarden, houtkachels, barbecues, stro, gedroogde mest, organismen, chemische reacties van zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden of bij verkeer. Je kunt fjinstof meten en reguleren met een ionisator.

Schadelijk voor de gezondheid

In Nederland is de luchtkwaliteit niet heel goed. Sterker nog, deze is zelfs slechter dan in veel andere landen in Europa. Dat komt onder andere doordat er veel industrie is, en doordat we dicht op elkaar wonen. Er zijn plekken in Nederland waar de luchtkwaliteit slechter is dan op andere plekken. Zo is de lucht vooral vervuild in grote steden, op drukke wegen en bij de grotere industriegebieden.

Er zijn verschillende gevolgen fijnstof in huis. Zo is blootstelling op de lange termijn schadelijk voor de gezondheid. Ieder jaar sterven er in Nederland duizenden mensen vroegtijdig aan de gevolgen van fijnstof. Maar wat merk je precies aan je gezondheid wanneer je fijnstofdeeltjes hebt ingeademd? Je kunt last krijgen van benauwdheid en veel hoesten, luchtwegklachten, een lagere productiviteit, astma en bronchitis. Bij hart- en vaatziekten kunnen de klachten verergeren. En fijnstof is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid. Ook het milieu lijdt eronder, doordat het voor bijvoorbeeld zure regen en smog kan zorgen.

Downloading our folder

To download our folder we require you to fill in your name and email address.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.