Stekpoeder

Stekpoeder helpt met het beter wortelen van stekjes. Stekjes zijn natuurlijk hartstikke leuk om te hebben, want deze zorgen ervoor dat je nog meer planten in huis hebt! Mensen beweren dus dat door het gebruik van stekpoeder dat de wortels van stekjes beter aangroeien, maar is dit wel zo? Wat zit er in stekpoeder? En kun je ook zelf stekpoeder maken? In dit artikel lees je het allemaal.

Wat zit er in stekpoeder?

In stekpoeder zit met name veel talkpoeder en een beetje plantenhormonen. Deze plantenhormonen zorgen voor de extra groei van de planten. Wat is stekpoeder? Met stekpoeder kun je ervoor zorgen dat de stekjes makkelijker wortelen. Schimmel van stekken kunnen worden voorkomen door er voor te zorgen dat dat een stekje snel groeit en zo binnen korte tijd een zelfstandige plant kan worden. Stekpoeder werkt niet schimmelwerend! Het talkpoeder wat in het stekpoeder zit doet verder niks voor de groei van de wortelen, alleen de plantenhormonen zorgen hiervoor. Je kunt dus niet alleen talkpoeder gebruiken om de groei van wortelen de stimuleren.

Stekpoeder gebruiken

Zoals eerder vermeld kun je met stekpoeder de aangroei van wortels vergroten bij jouw stekjes. En wie wilt dat nou niet, want zo hebben jouw stekjes een grotere kans om uit te groeien tot een prachtige plant! Voorkom een overdosis bij jouw stekjes en gebruik je stekpoeder op de juiste manier. Volg onderstaand stappenplan en vergroot de kans dat jouw stekjes gaan wortelen:

  • Dep de onderkant van de stekken in lauw water
  • Lees op de verpakking van het stekpoeder hoeveel stekpoeder u moet gebruiken
  • Plaats de stekjes in de grond en het groeien kan beginnen!

Stekpoeder kopen

Stekpoeder, waar te koop? Stekpoeder kopen kun je op verschillende plekken doen. Je kunt gewoon naar een tuincentrum in de buurt gaan waar stekpoeder vast en zeker in het assortiment zit. Of koop stekpoeder online. Stekpoeder is relatief goedkoop, aangezien je er met gemiddeld gebruik jaren mee kunt doen. Een doosje stekpoeder kost gemiddeld rond de 6 of 7 euro.

Stekpoeder maken met wilgen

Stekpoeder zelf maken

Stekpoeder zelf maken zal wellicht niet lukken met die precieze afmetingen van de planthormonen, maar er is wel een stekpoeder alternatief beschikbaar. Naast stekpoeder werkt wilgenwater ook om de groei van wortels bij stekplanten te stimuleren. Wilgenwater maak je door een paar wilgentakjes samen met water te koken. In wilgenwater zitten speciale stoffen die ervoor zorgen dat de stekken aangroeien. Deze stoffen zijn een plantenhormoon die als groeiregulator bij de wilgen dient en saliyzuur, wat dient als ontstekingsremmer. Met dit middeltje zorg je er dus voor dat jouw stekken groeien en dat ze minder vatbaar zijn voor plantenziektes. 

Stekpoeder alternatief

Er is echter wel een nadeel aan het stekpoeder alternatief, de sappen in de wilgen komen namelijk alleen in de lente vrij. Zo kun je gemakkelijk wilgenwater maken in de lente, maar tijdens alle andere seizoenen is dit niet mogelijk. Wel is het gratis om te maken en heb je er niet veel voor nodig. Een klein beetje tijd, moeite, wat wilgentakken en water. Stekpoeder is gedurende het hele jaar te koop. Stekpoeder is geen natuurlijk product en je bent dan ook niet afhankelijk van de natuur.

Wil je een passiebloem stekken? Of wil je toch liever een Camelia stekken? Met stekpoeder vergroot je de kans dat dit lukt. Of je nu het natuurlijke product gebruikt of het echte stekpoeder, het stekken moet lukken met de tips uit dit artikel. Heb jij nog een andere manier om het stekken gemakkelijker te laten verlopen? Laat het ons weten!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.