Lavendel stekken

Lavendel stekken is hartstikke simpel en iedereen kan het! Lavendel is een tuinplant die niet in jouw tuin mag ontbreken. Lavendel zorgt voor kleur en heeft ook nog eens een hartstikke lekkere geur. De geur is niet alleen heerlijk, ook houdt het de wespen in jouw tuin op afstand! Van deze plant wilt iedereen er dus hartstikke veel van in de tuin, zorg er dan ook voor dat je de lavendel stekken gaat! Zo heb je zelf veel plantjes van de lavendel, maar is het ook hartstikke leuk om een stek van lavendel cadeau te geven.

Lavendel: prachtige tuinplant met karakter

Lavendel is een winterharde plant die in veel tuinen staat. Oorspronkelijk komt de lavendel uit het Middellandse zeegebied en werd de plant ingezet als ontsmettingsmiddel, kalmeringsmiddel en als pijnstiller! Naast dat deze plant er dus prachtig uitziet en heerlijk ruikt, heeft deze tuinplant ook een sterk karakter met veel goede eigenschappen. Vroeger werd met de geur van lavendel insecten op afstand gehouden, nu gebruiken we gedroogde lavendel vooral als geur voor in onze kasten of op het toilet. De bloeitijd van lavendel ìs van juni tot augustus.

Lavendel stekken

Lavendel kweken

Lavendel kweken kan gedaan worden door lavendel te zaaien of te stekken. Lavendel stekken kun je doen als je al een lavendel plant in huis hebt, maar lavendel kweken door te zaaien kun je doen met alleen wat lavendel zaden en grond. Lavendel kweken door te zaaien doe je door zaad van februari tot april onder glas te zaaien. Na IJsheiligen kun je de zaden buiten planten met een afstand van ongeveer 50 centimeter.

Lavendel vermeerderen

Lavendel stekken doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Vul kleine bakjes met de juiste potgrond. De juiste potgrond voor lavendel is goed doorlatende grond.
  • Met een snoeischaar knip je een stengel van de lavendel af en hier al je de top uit.
  • Snijd de steel van de stek zo schuin mogelijk af.
  • Verwijder de onderste rij blaadjes.
  • Doop de stek in stekpoeder.
  • Zet de stekken in de bakjes en zorg dat ze op een plek met halfschaduw staan. Geef regelmatig water!

Lavendel planten

Wanneer moet je lavendel planten? Als je de lavendel koopt in pot, dan kun je deze het hele jaarrond planten. Een lavendel plant staat het liefste in de zon en bloeit van juli tot september! De grond waar de lavendel plant het liefste in staat is zanderig en bevat leem. Lavendel planten, hoeveel per vierkante meter plaatsen? Per vierkante meter kun je ongeveer 7 lavendelplantjes planten. Zo zorg je ervoor dat de plantafstand van lavendel ongeveer 30 centimeter is. Meer mag natuurlijk altijd, maar met 30 centimeter afstand kun je een haag maken van de lavendel planten.

Stekken lavendel

Lavendel snoeien

De lavendel moet ook gesnoeid worden. Dit kun je doen tijdens de winter- of de zomersnoei. In de wintersnoei kun je de lavendel een mooie vorm geven, terwijl de zomersnoei het belangrijkste is. Tijdens de zomersnoei zorg je ervoor dat plant gesnoeid is tot ongeveer 15 centimeter boven de grond. Pas op: snoei nooit, maar dan ook nooit, op het kale hout van de lavendel! Zo kun je ervoor zorgen dat de lavendel niet meer uitloopt.

Lavendel verzorging

Lavendel die je hebt gestekt en in de tuin hebt geplaatst heeft niet veel verzorging nodig. Om het jaar of ieder jaar heeft de lavendel plant in je tuin een dosis kalk nodig. Hiernaast kun je de lavendel eigenlijk gewoon met rust laten. Als het extreem droog is, dan kun je altijd water geven. Lavendel in pot kun je wel af en toe water geven.

Succes met het stekken van lavendel en laat ons weten of het is gelukt!

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

Door dit formulier te versturen stemt u in met onze privacy policy.